Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU lovar rättsligt svar när Storbritannien rör sig ensidigt mot Nordirland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska unionen lovade rättsliga åtgärder på onsdagen (3 mars) efter att den brittiska regeringen ensidigt förlängt en respitperiod för kontroller av livsmedelsimport till Nordirland, enligt ett drag som Bryssel bryter mot villkoren i Storbritanniens skilsmässaavtal. skriva Elizabeth Piper, John Chalmers, Conor Humphries, Sabine Siebold, Paul Sandle och Guy Faulconbridge.

Sedan det lämnade EU förra året har Storbritanniens relationer med blocket försurats, och båda sidor anklagar den andra för att agera i ond tro i förhållande till en del av deras handelsavtal som täcker varuförflyttningar till Nordirland.

Den brittiska regeringen förlängde en respitperiod för vissa kontroller av jordbruks- och livsmedelsprodukter som importerades av återförsäljare till Nordirland till den 1 oktober i ett drag som de sa var nödvändiga för att säkerställa det fria flödet av varor till den brittiska regionen.

I ett uttalande uttryckte Europeiska unionen "stark oro" över ett drag som de sade utgjorde ett brott mot de materiella bestämmelserna i Nordirlandsprotokollet, den mest omtvistade delen av Storbritanniens skilsmässaavtal med EU.

"Det är andra gången som den brittiska regeringen är inställd att bryta mot internationell lag", säger uttalandet. Storbritannien förra året flyttade till att inkludera klausuler i utkast till nationell lagstiftning som bryter mot Brexit-tillbakadragningsavtalet men senare drog tillbaka dem.

Europeiska kommissionens vice ordförande Maros Sefcovic höll ett samtal med David Frost, den brittiska ministern som ansvarar för förbindelserna med EU, på onsdag kväll för att uttrycka sin oro.

Frost berättade för honom att förlängningen var tillfällig och i stort sett fortsatte åtgärder som redan fanns för att ge mer tid för företag som stormarknader och paketoperatörer att anpassa sig, enligt en taleskvinna för den brittiska regeringen.

Annons

”Han betonade att dessa behövdes av operativa skäl och var de minsta nödvändiga stegen för att ge tid för konstruktiva diskussioner i den gemensamma kommittén för att fortsätta,” sade hon och tillade att Frost sa att det var nödvändigt med brådskande framsteg och att Storbritannien agerade i god tro för att uppfylla sina skyldigheter.

Europeiska kommissionen sa att den skulle svara i enlighet med de rättsliga medel som fastställts genom utträdesavtalet och handels- och samarbetsavtalet. Bildspel (3 bilder)

Nordirlands öde var den mest bittert ifrågasatta frågan under Storbritanniens Brexit-förhandlingar, där London slutligen gick med på att lämna den brittiskstyrda provinsen anpassad till EU: s inre marknad för varor, vilket krävde kontroller av vissa föremål som kom dit från andra håll i Storbritannien.

Det har redan orsakat svårigheter för företag som säger att de har haft problem med att få in leveranser, och fler kontroller var avsedda att träda i kraft när en respitperiod slutar den 31 mars.

Premiärminister Boris Johnson upprepade ett löfte på onsdagen att inte lämna något från bordet för att förbättra handeln efter Brexit med Nordirland. Strax därefter meddelade hans Nordirlands minister, Brandon Lewis, förlängningen av respitperioden.

"För stormarknader och deras leverantörer fortsätter det nuvarande systemet för tillfälliga jordbruksmatrörelser till Nordirland (STAMNI) fram till den 24 oktober, som en del av den operativa plan som Storbritannien åtagit sig vid den gemensamma kommittén UK-EU den 1 februari." Lewis sa i ett skriftligt uttalande.

Irlands utrikesminister Simon Coveney sa att han redan hade talat med Frost för att uttrycka sin ånger över flytten.

"Ett ensidigt tillkännagivande är djupt ohjälpsamt för att bygga upp det förtroendeförhållande och partnerskap som är centralt för genomförandet av protokollet," sa Coveney.

Vissa i Nordirland och flera ledande Brexit-anhängare vill att Johnson ska skrota protokollet.

Johnson sa att Nordirlands plats på den brittiska marknaden var ”solid och garanterad”.

”Vi ser till att vi understryker det med några tillfälliga operationella lättnader för att skydda marknaden i vissa områden, såsom livsmedelsförsörjning, i väntan på ytterligare diskussioner med EU,” sade Johnson till parlamentet. "Vi lämnar inget från bordet för att säkerställa att vi får detta rätt."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend