Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

EU: s högsta domstol meddelar första dom i mål som väckts på irländska

publicerade

on

Ärendets namn, mål C-64/20 'C-64/20 An tAire Talmhaíochta, Bia agus Mara amárach - seo an chéad tarchur chun réamhrialú leis an nGaeilge mar theanga an cháis', eller i mBearla (på engelska) minister för jordbruk, livsmedel och marina. Bara en annan dom från Europeiska unionens högsta domstol. Men den här gången finns det en twist, skriver Catherine Feore.

Även om ett ärende på irländskt skulle kunna hänskjutas till domstolen från 1973, när Irland gick med i EU, har ingen gjort det hittills. Domstols pressombud Jacques René Zammit förklarade: ”Det är första gången som förfarandet i ett ärende genomförs på irländska, vi har redan fått domar översatta till irländska, men det är första gången som förfarandet i ett ärende från början till slut var på irländska, har det alltid varit möjligt. ”

”Ingen har valt att göra det förrän i det här fallet. Så detta är första gången, vi har ett fall som från början till slut behandlades på irländska. Vad betyder det? Det betyder att den som vädjar till saken kan göra det på sitt eget språk. När målet kommer till vår domstol kommer det hit på irländska. Vi översatte det till franska, som är domstolens arbetsspråk, och när det slutliga resultatet är klart, översätts det först till fallets språk så att det är tillgängligt för medborgarna som har gjort målet. ”

Annons

Ärendet utlöstes av en irländsk medborgare, som klagade på att veterinärmedicin som de hade köpt till sin hund bara var märkta på engelska och inte på irländska.

När vi frågade Zammit om det var en ren tillfällighet att domen publicerades idag (17 mars), på St Patrick's Day, sa han: ”Det officiella svaret måste vara ja. Naturligtvis har ett ärende ett förfarande. Det finns tidsfrister, översättningar, utarbetandet av domen. Så det skulle vara lite långsökt att tro att de sträcker ut deadlines, eller förkortar dem, för att slå St. Patrick's Day. Jag tycker om att det finns lite magi ovanför och vi kan fira det första irländska fallet på St. Patrick's Day. ”

Europeiska kommissionen

Kommissionen beskriver praktiska lösningar för läkemedelsförsörjning i Nordirland inom ramen för protokollet om Irland / Nordirland och för sanitära och fytosanitära åtgärder

publicerade

on

Den 26 juli offentliggjorde kommissionen en serie ”icke-papper” inom läkemedelsområdet och sanitära och fytosanitära åtgärder inom ramen för genomförandet av protokollet om Irland / Nordirland. Ett icke-papper specifikt om läkemedel innehåller kommissionens föreslagna lösning för att säkerställa en fortsatt långvarig leverans av läkemedel i Nordirland, från eller genom Storbritannien. Detta icke-papper delades med Storbritannien före åtgärdspaketet tillkännagavs av kommissionen den 30 juni 2021 för att ta itu med några av de mest angelägna frågorna i samband med genomförandet av protokollet i alla samhällen i Nordirland.

Vice president Maroš Šefčovič sa: ”Dessa lösningar har en otvetydig gemensam nämnare - de uppnåddes med det grundläggande syftet att gynna folket i Nordirland. I slutändan handlar vårt arbete om att säkerställa att de surt förvärvade vinsterna med långfredagsavtalet (Belfast) - fred och stabilitet i Nordirland - skyddas, samtidigt som man undviker en hård gräns på ön Irland och bibehåller integriteten för EU: s gemensamma Marknadsföra."

Lösningen på läkemedel innebär att EU ändrar sina egna regler inom ramen för protokollet, så att regleringsöverensstämmelsefunktioner för läkemedel som levereras till Nordirlandsmarknaden endast kan placeras permanent i Storbritannien, på vissa villkor som säkerställer att läkemedlen berörda inte distribueras ytterligare på EU: s inre marknad. De läkemedel som berörs här är främst generiska och receptfria produkter. Lösningen visar kommissionens åtagande gentemot folket i Nordirland och långfredagsavtalet (Belfast), med ett lagstiftningsförslag som förväntas tidigt på hösten för att kunna avsluta lagstiftningsprocessen i tid.

Annons

De andra icke-tidningarna som publiceras idag avser en lösning som kommissionen har identifierat för att underlätta förflyttningen av hjälphundar som följer med personer som reser från Storbritannien till Nordirland, och ett förslag från kommissionen att förenkla förflyttningen av boskap från Storbritannien till Nordirland. , och för att förtydliga reglerna för animaliska produkter från EU som flyttas till Storbritannien för lagring innan de skickas till Nordirland. Alla dessa dokument, som beskriver de flexibiliteter som kommissionen erbjuder, har delats med de brittiska och EU-medlemsstaterna och finns tillgängliga nätet.

Fortsätt läsa

Irland

Irländska offergrupper för att lobbya USA: s president

publicerade

on

Förslaget från den brittiska regeringen att upphöra med alla utredningar, rättegångar och rättsliga åtgärder mot det dunkla beteendet hos sina soldater i Nordirland mellan 1969 och 1998 har orsakat raseri. Familjer till de som dog av pistoler och bomber från brittiska soldater såväl som irländska och brittiska terrorister är fast beslutna att Boris Johnson inte får komma undan med denna utveckling, som undergräver alla principerna för rättvisa i ett modernt demokratiskt samhälle och står för att släppa sina arméveteraner ur kroken. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, ett antal offergrupper ser ut till att lobbya USA: s president Joe Biden (avbildad) i hopp om att han kommer att luta sig mot den brittiska premiärministern för att dra tillbaka.

Vissa läsare kan tycka att det är extraordinärt att familjer till de som dog i konflikten 23 år efter undertecknandet av det brittisk-irländska fredsavtalet 1998 och upphörde med ett formellt slut på 'The Troubles', är fortfarande dyra, frustrerande och långvariga juridiska åtgärder mot den brittiska regeringen som söker ersättning men, ännu viktigare, svårfångade svar!

Den brittiska arméns roll i några av de mest fruktansvärda morden under konflikten inkluderar blodbadmordet 1972 i Derry City där 14 oskyldiga offer dödades av soldater från fallskärmsregementet.

Annons

Inte bara gjorde britterna en röra av sin förklaring till morden, men Lord Widgery ljög i sin efterföljande rapport för världen och sa att [de [brittiska] soldaterna hade skjutits på först "!

Hans dåliga försök till en vitkalkningsrapport resulterade i att IRA-nummer svällde bortom dess vildaste drömmar, vilket hjälpte till att förlänga en konflikt som fortfarande var i dess tidiga dagar.

Efter ett ihållande tryck på på varandra följande brittiska regeringar gav en andra Bloody Sunday-undersökning som varade 12 år på 5,000 sidor under ledning av Lord Saville och kostade den brittiska skattebetalaren knappt 200 miljoner pund, ett annat resultat och sade att skjutningen av oskyldiga offer var '' oberättigat ''. i premiärminister David Cameron utfärdade en offentlig ursäkt i Underhuset i juni 2010.

Under tiden har framväxten att vissa brittiska soldater och MI5-officerare arbetat tillsammans med terrorister i Ulster Volunteer Force för att mörda riktade irländska republikaner sett ett växande antal katolska familjer som söker svar om de kontroversiella morden på sina nära och kära.

Inte överraskande har britterna spelat hårdboll i alla efterföljande rättsliga åtgärder.

Som Stephen Travers, en överlevande från massakern i Miami Showband 1975, som ses på Netflix, berättade Newstalk radio i Dublin förra veckan, ”spelar den brittiska etablissemanget det långa spelet genom att tillämpa de tre D: erna, förneka, fördröja och dö.”

Med andra ord, om den brittiska regeringen kan dra ut det växande antalet rättsliga åtgärder som de står inför från offrens familjer, är sannolikheten att de antingen tar tvister eller de brittiska soldaterna som försvarar sig själva kommer att vara döda när de gå in till domstolen och annullera motiveringen för ett sådant fall, och släpp därför britterna för sina påstådda mord!

Under de senaste månaderna har trycket ökat på britterna att komma till rätta med sina olagliga aktiviteter efter att en kriminalvårdare i maj förra året beslutade att tio katoliker som dödades av Her Majestys armé i Ballymurphy Belfast 1971 var helt oskyldiga.

Ballymurphy-upptäckten har gett företräde som fram till förra veckan var en förlägenhet och ekonomiskt kostsam för Londons regering, en som har potential att avslöja att vissa element i den brittiska armén medvetet mördade oskyldiga irländska katoliker utan giltig anledning!

För att öka den frustration som upplevs av familjer som förlorade nära och kära i konflikten, meddelade Nordirlands offentliga åklagarmyndighet tidigare sin avsikt att dra tillbaka förfaranden mot två tidigare brittiska soldater - Soldat F för mordet på två män under den blodiga söndagen. 1972 och Soldat B för mordet på den 15-årige Daniel Hegarty sex månader senare, en signal kanske att den brittiska regeringen är beredd att gå långt för att skydda sin egen.

När Nordirlands utrikesminister Brandon Lewis tillkännagav förra veckan att det föreslås en preskriptionsfrist för att stänga alla utredningar, rättsliga åtgärder och förfaranden för att hantera åtgärder mot brittiska säkerhetstjänster såväl som katolska och protestantiska terroristgrupper, framkallade hans kommentarer upprördhet. över ön Irland.

För första gången på länge var brittiska fackföreningsmedlemmar och irländska nationalister i Nordirland överraskande enade en gång om samma fråga!

Irländska Taoiseach Micheál Martin sa "tillkännagivandet var oacceptabelt och utgjorde ett svek."

Den irländska utrikesministern Simon Coveney sa något mer diplomatiskt, ”den irländska regeringen har en helt annan uppfattning ... liksom NI: s politiska partier och offergrupper.

 ”Det här är inte ett fullbordat faktum”, Tillade han på Twitter. 

För att komplicera saken kom britterna faktiskt överens med den irländska regeringen vid 2014 års Stormont House-samtal för att hantera äldre frågor som försäkrade lidande familjer att deras respektive frågor skulle hanteras på ett tillfredsställande sätt.

Men förra veckans överraskande tillkännagivande av Brandon Lewis orsakade till och med ilska på oppositionsbänkarna i Westminster.

Shadow Statssekreterare för Nordirland, Labour MP, Louise Haigh sa att Storbritanniens premiärminister Boris Johnson behövde förklara flytten ordentligt.

”Den här regeringen gav offren sitt ord [att] de skulle leverera de korrekta utredningar som nekats offer och deras familjer så länge.

"Att riva upp det löftet skulle vara förolämpande och att göra det utan den svagaste antydan till samråd med dem som förlorade nära och kära skulle vara häpnadsväckande okänsligt."

Under tiden letar offergruppen över Atlanten för att utöva politiskt tryck på britterna.

Dublinbaserade Margaret Urwin, som representerar "Rättvisa för de glömda", sa "Jag uppmanar den irländska regeringen att lobbya USA: s president Joe Biden.

"De har inget att förlora", sa hon.

Eugene Reaveys tre oskyldiga bröder dödades av UVF med stöd av skurkiga brittiska armépersonal i deras hem i södra Armagh i januari 1976.

Han leder tillsammans TARP - sannings- och försoningsplattformen - och har lovat att han fram till dagen han dör kommer att följa Londons regering till jordens ändar för att få rättvisa för sina bröder och de som mördats av den brittiska armén.

När han pratade med eureporter.co den här veckan sa han: ”Jag skriver till Nancy Pelosi, representanthusets talman och vädjar till henne att lobbya president Biden att luta sig mot britterna för att säkerställa att denna preskription inte genomförs.

”Nancy Pelosis svärson är irländsk och Joe Bidens förfäder var irländska. Vi har inflytelserikt stöd i Washington och vi strävar efter att använda det maximalt för att säkerställa att britterna inte kommer undan med den här.

"De har varit på det i århundraden och det är dags att deras lögner och onda gärningar äntligen exponeras för hela världen."

Margaret Urwin och Eugene Reaveys samtal faller sannolikt inte för döva öron.

Förra året när avtalet mellan EU och Storbritannien om utträde mot Brexit nådde en slutsats sa president Biden att han inte skulle stödja ett amerikanskt handelsavtal med London om brittiska åtgärder undergrävde fredsavtalet [långfredagen] 1998.

Det verkar som om det kan vara några obekväma månader framåt för de styva överläpparna i det brittiska etablissemanget.

Slutar:

Fortsätt läsa

Irland

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Irlands plan för återhämtning och motståndskraft

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Irlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 989 miljoner euro i bidrag inom återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten. Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Irlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att göra det möjligt för Irland att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

Kommissionen bedömde Irlands plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag. RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. A pressmeddelande, Q & A och faktablad finns tillgängliga online.

Annons
Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend