Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Irländsk egendomskris kan leda till regeringsbyte

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Irland har en bostadskris med fler som söker boende än antalet fastigheter som är tillgängliga, särskilt i landets huvudstad. Som Ken Murray rapporterar från Dublin, misslyckande med att ta itu med detta problem före nästa allmänna val skulle kunna bana väg för vänster Sinn Féin att tillträda.

När kostnaden för att hyra en fastighet varje månad är dyrare än din genomsnittliga inteckning, fungerar din bostadspolicy helt klart inte.

När din centralbank ändrar reglerna där depositionen för att köpa ett hus eller en lägenhet ökar från 10% till 20%, vilket gör fastighetsägarna ännu mer svårfångade, har ditt samhälle ett ännu större problem och allt detta innan man handlar om exotiska gamfonder som köper fastighetsutveckling och hyr ut dem till desperata unga par till uppblåsta priser för att tjäna en lukrativ snabb peng!

Irland har ett inkvarteringsproblem som aldrig förr och den trevägs koalitionsregeringen som består av Fianna Fáil, Fine Gael och de gröna får det i nacken från en arg ”generationshyrning”!

Som Taoiseach Micheál Martin berättade för The Dáil [irländska parlamentet] förra veckan mycket till förfäran för COVID-19-drabbade och en frustrerad industrisektor som har sett företag utrotas på grund av Coronaviruspandemin: ”Bostäder är den främsta prioriteten för denna regering . ”

Micheál Martin var tvungen att berätta för den här jagande delen av det irländska väljarkåren vad de behövde höra efter det visade sig att två brittiska investeringsbolag, nämligen SFO Capital och Round Hill Capital, hade köpt över 250 hus i olika gods i det större Dublinområdet en syn på att hyra ut dem till överdrivna priser till unga par som kämpar för att komma på bostadsstegen!

Nyheten öppnade en översvämningsport av ilska med många unga par som ringde in i radiotelefonprogram där de sa att de hade upplevt samma brutala praxis i olika städer runt om i landet.

Annons

”Det kommer att ha stor inverkan på förstagångsköpare. Jag har kontaktats av flera personer som är mycket upprörda. Det är ett tecken på saker som kommer, säger socialdemokraterna medledare Catherine Murphy till Söndagsaffär tidning.

I Irland är det ett fast hem i det nationella DNA som traditionellt ligger nära 9 av 10 familjer som äger ett hus som de kan kalla ett liv hemma.

Ilska mot regeringen bland blivande unga husköpare förvärrades när det rapporterades att statens politik var strukturerad för att underlätta externa investerare att komma in på den irländska marknaden och finansiera en sådan bostadsutveckling!

Med andra ord, regeringen ses som att de konspirerar för att göra investerarna för gamfonder rika på bekostnad av unga kämpande par som försöker få tårna på fastighetsstegen.

Enligt Eoin O'Broin från vänsterpartiet Sinn Féin: ”Detta är inte ett nytt fenomen, det har hänt i ett antal år. 

”Dessa värdepappersföretag betalar inte kapitalvinstskatt, de betalar inte bolagsskatt och de betalar inte någon skatt på sin hyra.

"Det de gör är att de går in, köper till höga priser, tar ut hög hyra och sedan använder det för att vända fastigheterna efter en kort tid och att inte betala någon kapitalvinstskatt."

Med växande ilska bland Irlands 20-35 års ålder spelar statens misslyckande med att ta itu med bostadskrisen in i politiska opinionsundersökningar och möjliga framtida omröstningar.

En kombination av frustration gentemot regeringspartierna över hanteringen av Covid-krisen och stigande fastighetskostnader har gjort att Sinn Féin stiger till en punkt i många opinionsundersökningar att partiet verkar vara på väg att vinna flest platser vid nästa förväntade allmänna val i 2025!

En beteende och attitydundersökning för den irländska utgåvan av Sunday Times publicerad den 1 marsst senast satte Sinn Féns popularitet på 35%, tio poäng före sitt allmänna val 2020 när dess plats 37 var bara en efter Fianna Fáil, som för närvarande leder koalitionsregeringen.

I samma omröstning framträdde Sinn Féin-ledaren Mary Lou McDonald som den mest populära partiledaren på 53%, 22 poäng före Fianna Fáils Micheal Martin med Leo Varadkar från Fine Gael på 27%.

Sådan är allvaret inför den styrande trevägs koalitionsregeringen, ledamot Billy Kelleher från Fianna Fáil twittrade förra veckan: ”Om något inte görs för att tippa balansen till förmån för bostadsägande och nackdelar investeringsfonder blir vi hyresgäster igen som för hundra år sedan.

"Den enda skillnaden är att våra hyresvärdar kommer att vara investeringsfonder baserade i London eller New York."

Till skillnad från exempelvis Tyskland, där knappt hälften av befolkningen hyr livstid men med olaglig ockupationssäkerhet, finns det ingen sådan lag i Irland eftersom fenomenet "generationens hyra" för gifta par är relativt nytt men politiskt opopulärt.

Den genomsnittliga kostnaden för ett hus i Dublin City är ungefär 400,000 270,000 euro och XNUMX XNUMX euro bortom huvudstaden, men en kombination av faktorer har sett priser och hyrespriser stiga avsevärt de senaste åren.

I det brittisk-irländska fredsavtalet från 1998 sågs Republiken Irland (pop: 4.9 miljoner) en klausul i sin konstitution genom folkomröstning för att bevilja medborgarskap till människor födda på ön, ett drag som syftar till att omfamna katolska nationalister i Nordirland.

Lagen om oavsiktliga konsekvenser sparkade dock in och landet upplevde en tillströmning på nära 500,000 XNUMX invandrare, varav många var kvinnor som kom in i staten under de sista dagarna av graviditeten med den uppenbara planen att deras nyfödda automatiskt skulle bli irländska och därför , EU-medborgare!

Denna enorma invandringsnivå har skapat tryck på bostäder, sjukhussängar och skolplatser.

Detta var antalet invandrare som kom in i landet utanför EU, den irländska regeringen tvingades ändra sina medborgarskapsregler efter en folkomröstning 2004 för att motverka invandring utanför EU.

Eftersom efterfrågan på boende nu är mycket större än utbudet och en massflykt av handlare från byggsektorn som lämnar landet efter ekonomins kollaps 2008 har efterföljande irländska förvaltningar kämpat för att få rätt till balans mellan efterfrågan och utbudet av bostäder.

Det faktum att Republiken Irland antog eurovalutan 1999 har inte hjälpt dess situation i denna svåra tid, eftersom förverkandet av rätten att justera räntorna har hindrat regeringen från att sakta ner bostadsinflationen.

Regeringen i Dublin lovar att ändra reglerna för att se till att fler ungdomar som hoppas komma på fastighetsstegen kan göra det vid nästa val.

För närvarande undertrycksmannen, bostadsminister Darragh O'Brien, sa till journalister i Dublin i helgen: ”Jag förbereder en rad alternativ.

”Det jag vill ha är lika villkor för förstagångsköpare. Vi vill inte att dessa stora fonder ska föra över familjehem, sade han.

Huruvida regeringen kan uppfylla sitt löfte återstår att se.

Under tiden väntar Sinn Féin i vingarna, observerar utvecklingen och bider sin tid.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend