Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Datahacking utgör problem för den irländska regeringen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Den irländska regeringen har befunnit sig inför ett känsligt dilemma när den förbereder sig för att öppna sin ekonomi efter den kostsamma koronaviruspandemin. Den senaste hackningen av datorer som driver sin hälsovård av ryska brottslingar har inte bara lämnat den utsatt för lösenkrav utan potentiella rättsliga åtgärder från irriterade irländare som Ken Murray rapporterar från Dublin.

På morgonen fredagen den 14 maj sist slog irländare på sina radioapparater för att lära sig att IT-systemet från Health Service Executive (HSE), kroppen som driver landets sjukhus, hade hackats över natten!

Cyberbrottslingar, tros vara Wizard Spider-gänget i St. Petersburg Ryssland, hade hackat in personliga filer på hela det nationella datasystemet och utfärdade en lösenkrav på 20 miljoner euro för att låsa upp koder!

Först spelade HSE ner hacket och insisterade på att alla filer kopierades i molndatorlagring, ingenting hade stulits eller äventyrats och att allt skulle vara ok till måndagen den 17 maj.

Tisdagen den 18 maj visade krisen inget tecken på att förbättra med regeringen som attackerades av oppositionspolitiker som själva bombarderades av oroliga beståndsdelar under de föregående dagarna.

"Detta eskalerar till en ganska allvarlig nationell säkerhetskris och jag är inte säker på att den befinner sig på radaren till den nivå som den borde vara", sa Labour Party Leader Alan Kelly till det irländska parlamentet den dagen.

När dagarna rullade på har arga uppringare till radiotelefonprogram, några i tårar, berättat historier om avbrutna strålterapi- och kemoterapisessioner för cancerbehandling i steg 4, och vissa uppmanar regeringen i desperation att betala lösen och få tjänsten återgår till normal så snabbt som möjligt.

Annons

Den irländska regeringen har stått fast de senaste dagarna sedan hacket uppstod och insisterade på att det inte skulle betala lösen av rädsla för att det skulle kunna lämna sig själv för framtida hack och krav.

Hackarna skickade dock en dekrypteringsdatornyckel eller kod till den irländska regeringen före helgen som började 21 majy vilket oroar sig för att en lösen har betalats.

”Ingen betalning har betalats i förhållande till den alls. Säkerhetspersonalen vet inte den exakta anledningen till att nyckeln erbjöds tillbaka, ”insisterade Taoiseach Micheál Martin när han pratade med reportrar fredagen den 21 maj.

Med tiden går det i Irländska regeringskretsar växande förväntningar att hackarna kommer att publicera känsliga personuppgifter på den så kallade mörka webben de närmaste dagarna.

Dessa detaljer kan innehålla information om individer som kan ha hiv / aids, avancerad cancer, fall av barnmissbruk där individer inte har nämnts i domstol eller till exempel sexuellt överförbara infektioner men har valt att behålla sådan information mellan sig och deras respektive läkare.

Sårbara personer med medicinska tillstånd som kan påverka deras jobb, anseende, personliga liv, livslängd och livförsäkringar är fortfarande i fara!

Med att regeringen står inför eventuella rättsliga åtgärder om sådan konfidentiell information får publiceras, flyttade den i Dublin High Court förra veckan för att säkra rättsliga förelägganden som förbjuder irländska medier, webbplatser och digitala plattformar att göra sådan information känd för allmänheten!

Junior finansminister Micheal McGrath vädjade folk i helgen om att inte samarbeta med individer eller korrespondens som sökte betalningar i utbyte mot konfidentiell medicinsk information online.

Tala till Denna vecka på RTE Radio sa han: ”Hotet som vi står inför här är verkligt och frisläppandet av personliga, konfidentiella och känsliga uppgifter skulle vara en föraktlig handling men det är inte en som vi kan utesluta och Garda [irländska polisen] som arbetar med våra internationella brottsbekämpningspartners gör allt de kan för att kunna svara på detta. ”

Irlands underlåtenhet att uppfylla sina åtaganden enligt GDPR (Allmänna dataskyddsförordningar) kan också leda till att det utsätts för allvarliga böter vid EU-domstolen beroende på hur allt detta går igenom!

Under tiden med många hälsoprocedurer på sjukhus försenade av hackingattacken ställs frågor om hur säkra alla irländska statliga datorsystem är?

Paul Reid, VD för HSE, som redan arbetar 24/7 för att hantera COVID-pandemin, flyttade i helgen för att försäkra allmänheten att hans team gör allt de kan för att ta itu med problemet.

Han berättade Denna vecka radioprogram att kostnaden för att åtgärda problemen skulle kunna uppgå till tiotals miljoner euro.

Han sa att det nu pågår arbete med att "utvärdera vart och ett av de nationella [IT] -systemen vi vill återställa, vilka vi måste bygga om, vilka vi kan behöva ta bort och säkerligen hjälper dekrypteringsprocessen oss i det."

Han sa att goda framsteg har gjorts "särskilt i vissa av de nationella systemen, som bildsystem som skulle stödja skanningar, MRT och röntgenstrålning".

Hackingfrågan i Irland kommer sannolikt att se hela det statliga IT-systemet omarbetas under de kommande veckorna och månaderna för att säkerställa att ingen sådan penetration av östeuropeiska brottslingar någonsin sker igen.

Krisen i Irland fungerar emellertid som en påminnelse till de andra 26 länderna i Europeiska unionen om att så länge ryska brottslingar fortsätter att vara ett hot mot västra demokratier, kan någon av dessa stater komma nästa, särskilt de med kärnkraftsförmåga eller känsliga militära planer!

Under tiden håller regeringstjänstemän i Dublin fingrarna korsade för att hotet om publicerat känsligt material som dyker upp på den mörka banan de kommande dagarna förblir just det, nämligen ett hot!

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend