Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Datahacking utgör problem för den irländska regeringen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Den irländska regeringen står inför ett känsligt dilemma när den förbereder sig för att öppna upp sin ekonomi efter den kostsamma coronavirus-pandemin. Den senaste tidens hackning av datorer som driver dess hälso- och sjukvård, av ryska brottslingar, har inte bara gjort den utsatt för krav på lösen utan även potentiella rättsliga åtgärder från arga irländare som Ken Murray rapporterar från Dublin.

På morgonen fredagen den 14 maj förra året slog irländare på sina radioenheter för att få reda på att IT-systemet för Health Service Executive (HSE), organet som driver landets sjukhussystem, hade blivit hackat över natten!

Cyberbrottslingar, som tros vara Wizard Spider-gänget i St. Petersburg Ryssland, hade hackat sig in på personliga filer på hela det nationella datorsystemet och utfärdade ett krav på lösen på 20 miljoner euro för att låsa upp koder!

Först tonade HSE ner hacket och insisterade på att alla filer kopierades i cloud computing-lagring, ingenting hade stulits eller äventyrats och att allt skulle vara ok senast måndagen den 17 maj.

Tisdagen den 18 maj visade krisen inga tecken på att förbättras, eftersom regeringen blev attackerad av oppositionspolitiker som själva bombarderades av oroliga väljare under de föregående dagarna.

"Detta eskalerar till en ganska allvarlig nationell säkerhetskris och jag är inte säker på att den är på radarn till den nivå den borde vara", sa Labourpartiets ledare Alan Kelly till det irländska parlamentet den dagen.

Allt eftersom dagarna rullade på har arga uppringare till radiotelefoniprogram, några i tårar, berättat historier om inställda strålbehandlings- och kemoterapisessioner för cancerbehandling i stadium 4, med några som i desperation uppmanat regeringen att betala lösen och få tjänsten återgår till det normala så snabbt som möjligt.

Annons

Den irländska regeringen har stått fast de senaste dagarna sedan hacket dök upp och insisterade på att den inte kommer att betala lösensumman av rädsla för att den skulle kunna lämna sig själv utsatt för framtida hacks och krav.

Hackarna skickade dock en dekrypteringsdatornyckel eller kod till den irländska regeringen före helgen som börjar 21 majy väckte oro för att en lösensumma hade betalats ut.

”Ingen betalning har betalats i förhållande till det alls. Säkerhetspersonalen vet inte den exakta anledningen till att nyckeln erbjöds tillbaka”, insisterade Taoiseach Micheál Martin när han pratade med reportrar fredagen den 21 maj.

Med tiden som går, växer nu förväntningarna i irländska regeringskretsar på att hackarna kommer att publicera känsliga personuppgifter på den så kallade mörka webben under de kommande dagarna.

Dessa uppgifter kan inkludera information om individer som kan ha hiv/aids, avancerad cancer, fall av övergrepp mot barn där individer inte har nämnts i domstol eller till exempel sexuellt överförbara infektioner men har valt att behålla sådan information mellan sig själva och sina respektive läkare.

Utsatta människor med medicinska tillstånd som kan påverka deras jobb, rykte, personliga liv, livslängd och livförsäkringar, förblir i riskzonen!

Eftersom regeringen står inför möjliga rättsliga åtgärder om sådan konfidentiell information tillåts publiceras, flyttade den i Dublin High Court förra veckan för att säkra rättsliga förelägganden som förbjuder irländska medier, webbplatser och digitala plattformar att göra sådan information känd för en bredare allmänhet!

Junior finansminister Micheal McGrath vädjade till folk i helgen att inte samarbeta med några individer eller korrespondens som söker betalning i utbyte mot konfidentiell medicinsk information online.

Tala till Denna vecka på RTE Radio sa han, "Hotet som vi står inför här är verkligt och att släppa personliga, konfidentiella och känsliga uppgifter skulle vara en avskyvärd handling, men det är inte något som vi kan utesluta och Gardaí [irländsk polis] , som arbetar med våra internationella brottsbekämpande partner, gör allt de kan nu för att vara i en position att svara på detta.”

Irlands underlåtenhet att uppfylla sina åtaganden enligt GDPR (General Data Protection Regulations) kan också leda till allvarliga böter i EU-domstolen beroende på hur det hela går!

Samtidigt med många hälsoprocedurer på sjukhus försenade av hackingattacken, ställs frågor om hur säkra alla Irländska statens datorsystem är?

Paul Reid, VD för HSE som redan arbetar 24/7 för att hantera covid-pandemin, flyttade i helgen för att försäkra allmänheten om att hans team gör allt de kan för att ta itu med problemet.

Han berättade Denna vecka radioprogram att kostnaden för att åtgärda problemen kan uppgå till tiotals miljoner euro.

Han sa att arbetet nu pågår med att "bedöma vart och ett av de nationella [IT]-system vi vill återställa, vilka vi måste bygga om, vilka vi kan behöva ta bort och definitivt hjälper dekrypteringsprocessen oss i det."

Han sa att goda framsteg har gjorts "särskilt i några av de nationella systemen, som bildsystemet som skulle stödja skanningar, MRI och röntgen".

Hackningsfrågan i Irland kommer sannolikt att se till att hela statens IT-system ses över under de kommande veckorna och månaderna för att säkerställa att ingen sådan penetration av östeuropeiska brottslingar någonsin händer igen.

Krisen i Irland tjänar dock som en påminnelse till de andra 26 länderna i Europeiska unionen att så länge som ryska brottslingar fortsätter att utgöra ett hot mot västerländska demokratier, kan vilken som helst av dessa stater vara nästa, särskilt de med kärnkraftskapacitet eller känsliga. militära planer!

Under tiden håller regeringstjänstemän i Dublin tummarna för att hotet om att publicerat känsligt material ska dyka upp på den mörka webben under de kommande dagarna förblir just det, nämligen ett hot!

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend