Anslut dig till vårt nätverk!

coronavirus

Datahacking utgör problem för den irländska regeringen

publicerade

on

Den irländska regeringen har befunnit sig inför ett känsligt dilemma när den förbereder sig för att öppna sin ekonomi efter den kostsamma koronaviruspandemin. Den senaste hackningen av datorer som driver sin hälsovård av ryska brottslingar har inte bara lämnat den utsatt för lösenkrav utan potentiella rättsliga åtgärder från irriterade irländare som Ken Murray rapporterar från Dublin.

På morgonen fredagen den 14 maj sist slog irländare på sina radioapparater för att lära sig att IT-systemet från Health Service Executive (HSE), kroppen som driver landets sjukhus, hade hackats över natten!

Cyberbrottslingar, tros vara Wizard Spider-gänget i St. Petersburg Ryssland, hade hackat in personliga filer på hela det nationella datasystemet och utfärdade en lösenkrav på 20 miljoner euro för att låsa upp koder!

Först spelade HSE ner hacket och insisterade på att alla filer kopierades i molndatorlagring, ingenting hade stulits eller äventyrats och att allt skulle vara ok till måndagen den 17 maj.

Tisdagen den 18 maj visade krisen inget tecken på att förbättra med regeringen som attackerades av oppositionspolitiker som själva bombarderades av oroliga beståndsdelar under de föregående dagarna.

"Detta eskalerar till en ganska allvarlig nationell säkerhetskris och jag är inte säker på att den befinner sig på radaren till den nivå som den borde vara", sa Labour Party Leader Alan Kelly till det irländska parlamentet den dagen.

När dagarna rullade på har arga uppringare till radiotelefonprogram, några i tårar, berättat historier om avbrutna strålterapi- och kemoterapisessioner för cancerbehandling i steg 4, och vissa uppmanar regeringen i desperation att betala lösen och få tjänsten återgår till normal så snabbt som möjligt.

Den irländska regeringen har stått fast de senaste dagarna sedan hacket uppstod och insisterade på att det inte skulle betala lösen av rädsla för att det skulle kunna lämna sig själv för framtida hack och krav.

Hackarna skickade dock en dekrypteringsdatornyckel eller kod till den irländska regeringen före helgen som började 21 majy vilket oroar sig för att en lösen har betalats.

”Ingen betalning har betalats i förhållande till den alls. Säkerhetspersonalen vet inte den exakta anledningen till att nyckeln erbjöds tillbaka, ”insisterade Taoiseach Micheál Martin när han pratade med reportrar fredagen den 21 maj.

Med tiden går det i Irländska regeringskretsar växande förväntningar att hackarna kommer att publicera känsliga personuppgifter på den så kallade mörka webben de närmaste dagarna.

Dessa detaljer kan innehålla information om individer som kan ha hiv / aids, avancerad cancer, fall av barnmissbruk där individer inte har nämnts i domstol eller till exempel sexuellt överförbara infektioner men har valt att behålla sådan information mellan sig och deras respektive läkare.

Sårbara personer med medicinska tillstånd som kan påverka deras jobb, anseende, personliga liv, livslängd och livförsäkringar är fortfarande i fara!

Med att regeringen står inför eventuella rättsliga åtgärder om sådan konfidentiell information får publiceras, flyttade den i Dublin High Court förra veckan för att säkra rättsliga förelägganden som förbjuder irländska medier, webbplatser och digitala plattformar att göra sådan information känd för allmänheten!

Junior finansminister Micheal McGrath vädjade folk i helgen om att inte samarbeta med individer eller korrespondens som sökte betalningar i utbyte mot konfidentiell medicinsk information online.

Tala till Denna vecka på RTE Radio sa han: ”Hotet som vi står inför här är verkligt och frisläppandet av personliga, konfidentiella och känsliga uppgifter skulle vara en föraktlig handling men det är inte en som vi kan utesluta och Garda [irländska polisen] som arbetar med våra internationella brottsbekämpningspartners gör allt de kan för att kunna svara på detta. ”

Irlands underlåtenhet att uppfylla sina åtaganden enligt GDPR (Allmänna dataskyddsförordningar) kan också leda till att det utsätts för allvarliga böter vid EU-domstolen beroende på hur allt detta går igenom!

Under tiden med många hälsoprocedurer på sjukhus försenade av hackingattacken ställs frågor om hur säkra alla irländska statliga datorsystem är?

Paul Reid, VD för HSE, som redan arbetar 24/7 för att hantera COVID-pandemin, flyttade i helgen för att försäkra allmänheten att hans team gör allt de kan för att ta itu med problemet.

Han berättade Denna vecka radioprogram att kostnaden för att åtgärda problemen skulle kunna uppgå till tiotals miljoner euro.

Han sa att det nu pågår arbete med att "utvärdera vart och ett av de nationella [IT] -systemen vi vill återställa, vilka vi måste bygga om, vilka vi kan behöva ta bort och säkerligen hjälper dekrypteringsprocessen oss i det."

Han sa att goda framsteg har gjorts "särskilt i vissa av de nationella systemen, som bildsystem som skulle stödja skanningar, MRT och röntgenstrålning".

Hackingfrågan i Irland kommer sannolikt att se hela det statliga IT-systemet omarbetas under de kommande veckorna och månaderna för att säkerställa att ingen sådan penetration av östeuropeiska brottslingar någonsin sker igen.

Krisen i Irland fungerar emellertid som en påminnelse till de andra 26 länderna i Europeiska unionen om att så länge ryska brottslingar fortsätter att vara ett hot mot västra demokratier, kan någon av dessa stater komma nästa, särskilt de med kärnkraftsförmåga eller känsliga militära planer!

Under tiden håller regeringstjänstemän i Dublin fingrarna korsade för att hotet om publicerat känsligt material som dyker upp på den mörka banan de kommande dagarna förblir just det, nämligen ett hot!

Covid-19

Vanliga medier riskerar att bli ett hot mot folkhälsan

publicerade

on

Under de senaste veckorna har det kontroversiella påståendet att pandemin kan ha läckt ut från ett kinesiskt laboratorium - en gång avskedat av många som en kantjusteringsteori - fått fart. Nu har USA: s president Joe Biden tillkännagivit en brådskande utredning som kommer att undersöka teorin som ett möjligt ursprung för sjukdomen, skriver Henry St. George.

Misstanke uppstod först i början av 2020 av uppenbara skäl, eftersom viruset har uppstått i samma kinesiska stad som Wuhan Institute of Virology (WIV), som har studerat koronavirus i fladdermöss i över ett decennium. Laboratoriet ligger bara några kilometer från den våta marknaden i Huanan där det första klustret av infektioner uppstod i Wuhan.

Trots det uppenbara sammanfallet avvisade många i media och politik idén direkt som en konspirationsteori och vägrade att överväga den på allvar under det senaste året. Men den här veckan har det visat sig att en rapport som utarbetades i maj 2020 av Lawrence Livermore National Laboratory i Kalifornien hade dragit slutsatsen att hypotesen om att viruset läckt ut från ett kinesiskt laboratorium i Wuhan var trolig och förtjänade ytterligare undersökning.

Så varför avfärdades Lab Leak Theory överväldigande från början? Det råder ingen tvekan om att ur det vanliga medias perspektiv försvagades idén av associering med president Donald Trump. Beviljas, skepsis mot presidentens påståenden kring en viss aspekt av pandemin skulle ha varit motiverad i nästan alla skeden. För att uttrycka det eufemistiskt hade Trump visat sig vara något av en opålitlig berättare.

Under pandemin avfärdade Trump upprepade gånger allvaret med COVID-19, pressade oproventa, potentiellt farliga läkemedel som hydroxiklorokin och föreslog till och med vid en minnesvärd press briefing att injicering av blekmedel kan hjälpa.

Journalister fruktade också rimligt likheter med berättelsen om massförstörelsevapen i Irak, där stora hot citerades och antaganden gick till en antagonistisk teori med för lite bevis för att stödja den.

Det är emellertid omöjligt att ignorera det faktum att en allmän animus kände till Trump av stora massor av media orsakade en storskalig undantag från plikt och underlåtenhet att upprätthålla objektiva standarder för såväl journalistik som vetenskap. I verkligheten var Lab Leak aldrig en konspirationsteori utan en giltig hypotes hela tiden.

Förslag om motsatsen från antifestationspersoner i Kina upphävdes också helt. Redan i september 2020 uppträdde 'Rule of Law Foundation', kopplad till framstående kinesisk dissident Miles Kwok, på titelsidan en studie som påstod att coronavirus var en artificiell patogen. Kwoks långvariga motstånd mot KKP var tillräcklig för att säkerställa att idén inte togs på allvar.

Under de förevändningar som de bekämpar felinformation, censurerade sociala medier monopol även inlägg om lab-läcka hypotesen. Först nu - efter att nästan alla stora medier såväl som de brittiska och amerikanska säkerhetstjänsterna har bekräftat att det är en möjlig möjlighet - har de tvingats gå tillbaka.

”Mot bakgrund av pågående utredningar om ursprunget till COVID-19 och i samråd med folkhälsoexperter, säger en talesman på Facebook,” kommer vi inte längre att ta bort påståendet att COVID-19 är konstgjorda eller tillverkade från våra appar. ” Med andra ord tror Facebook nu att dess censur på miljontals inlägg de föregående månaderna hade varit felaktigt.

Konsekvenserna av att idén inte har tagits på allvar är djupgående. Det finns bevis för att laboratoriet i fråga kan ha bedrivit så kallad "gain of function" -forskning, en farlig innovation där sjukdomar medvetet görs mer virulenta som en del av vetenskaplig forskning.

Som sådan, om labteorin faktiskt är sant, har världen medvetet hållits i mörkret om det genetiska ursprunget till ett virus som hittills har dödat över 3.7 miljoner människor. Hundratusentals liv kunde ha räddats om virusets nyckelegenskaper och dess benägenhet att mutera hade förståts tidigare och bättre.

De kulturella konsekvenserna av en sådan upptäckt kan inte överdrivas. Om hypotesen är sant - insikten kommer snart att sätta in att världens grundläggande misstag inte var otillräcklig vördnad för forskare eller otillräcklig respekt för expertis, men inte tillräcklig granskning av vanliga medier och för mycket censur på Facebook. Vårt största misslyckande har varit oförmågan att tänka kritiskt och erkänna att det inte finns något som kallas absolut expertis.

Fortsätt läsa

coronavirus

Kommissionen godkänner ett italienskt system på 800 miljoner euro för att stödja företag i samband med koronavirusutbrott

publicerade

on

Europeiska kommissionen har godkänt en italiensk ordning på 800 miljoner euro för att stödja företag som drabbas av koronavirusutbrottet, som är aktiva i Italien under "Utvecklingskontrakt" för genomförande av prioriterade projekt. Systemet godkändes under flera delar av statligt stöd Tillfälligt ramverk.

Vice verkställande direktör Margrethe Vestager (avbildad), som ansvarar för konkurrenspolitiken, sa: ”Detta italienska system på 800 miljoner euro kommer att säkerställa likviditetsstöd till företag som drabbas av koronavirusutbrottet. Samtidigt kommer det att bidra till välbehövliga forskningsaktiviteter och produkter för att svara på koronavirusutbrottet. Vi fortsätter att arbeta i nära samarbete med medlemsstaterna för att hitta användbara lösningar för att mildra den ekonomiska effekten av koronavirusutbrottet, i linje med EU-reglerna. ”

De italienska åtgärderna

Italien anmälde till kommissionen ett system på 800 euro riktat till företag som utför prioriterade projekt inom så kallade "Utvecklingskontrakt under COVID-19 tillfällig ram" (huvudsakligen COVID-relaterade projekt). Systemet stöder företag som påverkas av koronavirusutbrottet och ger företag incitament för att rikta sin verksamhet till forskning och / eller produktion av vissa produkter som är avgörande för att hantera koronavirusutbrottet.

Dessa "utvecklingskontrakt" kommer att administreras av National Agency for Inward Investment and Economic Development SpA (Invitalia) och kommer att vara öppna för företag i alla storlekar, verksamma inom alla sektorer, utom den finansiella, primära produktionen av jordbruksprodukter, fiske och vattenbruk. , byggande, försäkringar och fastigheter.

Stödet kommer att ha formen av:

  • Direktbidrag och lån upp till högst 1.8 miljoner euro per företag och med ett totalt nominellt värde motsvarande 45% av de stödberättigande kostnaderna.
  • direkta bidrag till koronavirusrelaterade forsknings- och utvecklingsprojekt (FoU), med en högsta tillåtna stödintensitet som motsvarar 80% av de stödberättigande kostnaderna.
  • direkta bidrag och återbetalningsbara förskott för testning och uppskalning av infrastrukturer som bidrar till utvecklingen av koronavirusrelevanta produkter, med en högsta tillåtna stödintensitet som motsvarar 75% av de stödberättigande kostnaderna, och
  • direkta bidrag och återbetalningsbara förskott för produktion av koronavirusrelevanta produkter, med en högsta tillåtna stödintensitet som motsvarar 80% av de stödberättigande kostnaderna.

Kommissionen fann att det italienska systemet är i linje med villkoren i den tillfälliga ramen. I synnerhet i) det stöd som beviljas enligt den första åtgärden inte överstiger 1.8 miljoner euro per företag, ii) det stöd som beviljas enligt de andra åtgärderna kommer att täcka en betydande del av nödvändiga FoU- och investeringskostnader, iii) för den andra särskilt kommer alla resultat av forskningsverksamheten att göras tillgängliga för tredje parter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet under icke-diskriminerande marknadsförhållanden genom icke-exklusiva licenser, och (iv) allt stöd kommer att beviljas senast den 31 december 2021.

Kommissionen drog därför slutsatsen att alla åtgärder är nödvändiga, lämpliga och proportionerliga för att avhjälpa en allvarlig störning i en medlemsstats ekonomi, i enlighet med artikel 107 bi EUF-fördraget eller för att bekämpa hälsokrisen, i linje med artikel 3 (107) (c). På grundval av detta godkände kommissionen stödåtgärderna enligt EU: s regler för statligt stöd.

Bakgrund

Kommissionen har antagit en Tillfälligt ramverk för att göra det möjligt för medlemsstaterna att använda den fulla flexibiliteten som föreskrivs enligt reglerna för statligt stöd för att stödja ekonomin i samband med koronavirusutbrottet. Det tillfälliga ramverket, ändrat den April 3, Maj 8, Juni 29, 13 oktober 2020 och 28 januari 2021, föreskriver följande typer av stöd, som kan beviljas av medlemsstaterna:

(I) Direktbidrag, kapitalinjektioner, selektiva skattefördelar och förskott upp till 225,000 270,000 euro till ett företag som är verksamt inom den primära jordbrukssektorn, 1.8 1.8 euro till ett företag som är verksamt inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och 100 miljoner euro till ett företag som är verksamt inom alla andra sektorer för att tillgodose sina akuta likviditetsbehov. Medlemsstaterna kan också ge upp till det nominella värdet 225,000 miljoner euro per företag nollräntelån eller garantier på lån som täcker 270,000% av risken, utom i den primära jordbrukssektorn och inom fiskeri- och vattenbrukssektorn, där gränserna för XNUMX XNUMX euro respektive XNUMX XNUMX euro per företag gäller.

(Ii) Statliga garantier för lån som tagits av företag att se till att bankerna fortsätter att ge lån till de kunder som behöver dem. Dessa statliga garantier kan täcka upp till 90% av risken på lån för att hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iii) Subventionerade offentliga lån till företag (äldre och förlagslån) med gynnsamma räntor för företag. Dessa lån kan hjälpa företag att täcka omedelbart rörelsekapital och investeringsbehov.

(Iv) Skyddsåtgärder för banker som kanaliserar statligt stöd till den reala ekonomin att sådant stöd betraktas som direktstöd till bankernas kunder, inte till bankerna själva, och ger vägledning om hur man kan säkerställa minimal snedvridning av konkurrensen mellan bankerna.

(V) Offentlig kortfristig exportkreditförsäkring för alla länder utan att den aktuella medlemsstaten behöver visa att respektive land tillfälligt är ”icke-marknadsförbart”.

(Vi) Stöd för koronavirusrelaterad forskning och utveckling (FoU) att hantera den nuvarande hälsokrisen i form av direkta bidrag, återbetalningsförskott eller skattemässiga fördelar. En bonus kan beviljas för gränsöverskridande samarbetsprojekt mellan medlemsländerna.

(Vii) Stöd för konstruktion och uppskalning av testanläggningar att utveckla och testa produkter (inklusive vacciner, ventilatorer och skyddskläder) som är användbara för att hantera koronavirusutbrottet, fram till första industriella distributionen. Detta kan ta form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Viii) Stöd för produktion av produkter som är relevanta för att hantera koronavirusutbrottet i form av direkta bidrag, skattemässiga fördelar, återbetalningsbara förskott och garantier utan förlust. Företag kan dra nytta av en bonus när deras investering stöds av mer än en medlemsstat och när investeringen avslutas inom två månader efter beviljandet av stödet.

(Ix) Riktat stöd i form av uppskjutande av skattebetalningar och / eller upphävande av sociala avgifter för de sektorer, regioner eller för typer av företag som drabbas hårdast av utbrottet.

(X) Riktat stöd i form av lönesubventioner för anställda för de företag i sektorer eller regioner som har drabbats mest av koronavirusutbrottet och annars skulle behöva säga upp personal.

(Xi) Riktat rekapitaliseringsstöd till icke-finansiella företag, om det inte finns någon annan lämplig lösning. Det finns skyddsåtgärder för att undvika onödig snedvridning av konkurrensen på den inre marknaden: villkor för nödvändigheten, lämpligheten och storleken på interventionen; villkor för statens inträde i företagens kapital och ersättning; villkor för statens utträde från de berörda företagens kapital, villkor avseende styrning inklusive utdelningsförbud och ersättningstak för ledande befattningshavare; förbud mot korssubventionering och förvärv och ytterligare åtgärder för att begränsa snedvridning av konkurrensen, krav på öppenhet och rapportering.

(Xii) Stöd för otäckta fasta kostnader för företag som står inför en nedgång i omsättningen under den stödberättigande perioden med minst 30% jämfört med samma period 2019 i samband med koronavirusutbrottet. Stödet kommer att bidra till en del av stödmottagarnas fasta kostnader som inte täcks av deras intäkter, upp till maximalt 10 miljoner euro per företag.

Kommissionen kommer också att göra det möjligt för medlemsstaterna att till 31 december 2022 konvertera återbetalningsbara instrument (t.ex. garantier, lån, återbetalningsbara förskott) som beviljats ​​inom ramen för den tillfälliga ramen till andra former av stöd, såsom direktbidrag, förutsatt att villkoren i den tillfälliga ramen är uppfyllda.

Det tillfälliga ramverket gör det möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder med varandra, förutom lån och garantier för samma lån och överskrider de tröskelvärden som föreskrivs i den tillfälliga ramen. Det gör det också möjligt för medlemsstaterna att kombinera alla stödåtgärder som beviljas enligt den tillfälliga ramen med befintliga möjligheter att bevilja de minimis till ett företag på upp till 25,000 30,000 euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom den primära jordbrukssektorn, € 200,000 XNUMX under tre räkenskapsår för företag som är verksamma inom fiskeri- och vattenbrukssektorn och XNUMX XNUMX euro under tre räkenskapsår för företag som är verksamma i alla andra sektorer. Samtidigt måste medlemsstaterna förbinda sig att undvika onödig kumulering av stödåtgärder för samma företag för att begränsa stödet för att tillgodose deras faktiska behov.

Dessutom kompletterar den tillfälliga ramen de många andra möjligheter som medlemsstaterna redan har för att mildra den socioekonomiska effekten av koronavirusutbrottet, i enlighet med EU: s regler för statligt stöd. Den 13 mars 2020 antog kommissionen en Kommunikation om ett samordnat ekonomiskt svar på COVID-19-utbrottet fastställa dessa möjligheter. Till exempel kan medlemsstaterna göra allmänt tillämpliga ändringar till förmån för företag (t.ex. att skjuta upp skatter eller subventionera korttidsarbete i alla sektorer), som faller utanför reglerna för statligt stöd. De kan också ge kompensation till företag för skador som orsakats på grund av och direkt orsakat av koronavirusutbrottet.

Den tillfälliga ramen kommer att finnas till slutet av december 2021. För att säkerställa rättssäkerhet kommer kommissionen att utvärdera före detta datum om den behöver utvidgas.

Den icke-konfidentiell version av beslutet kommer att finnas tillgänglig under ärendenummer SA.62576 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst. Nya publikationer av beslut om statligt stöd på internet och i Europeiska gemenskapernas officiella tidning finns upptagna i Konkurrensvecka e-nyheter.

Mer information om det tillfälliga ramverket och andra åtgärder som kommissionen har vidtagit för att ta itu med den ekonomiska effekten av koronaviruspandemin kan hittas här.

Fortsätt läsa

coronavirus

EU Digital COVID Certificate: Det är nu upp till EU-länderna

publicerade

on

Ledamöterna ser EU: s digitala COVID-certifikat som ett verktyg för att återställa friheten och uppmanar EU-länderna att genomföra det senast den 1 juli. Samhället.

Certifikatet syftar till att möjliggöra enklare och säkrare resor genom att bevisa att någon har vaccinerats, fått ett negativt COVID-test eller återhämtat sig från sjukdomen. Infrastrukturen för den är på plats och 23 länder är tekniskt redo, med nio som redan utfärdar och verifierar minst en typ av certifikat.

Återställa rörelsefriheten

I en plenardebatt den 8 juni Juan Fernando López Aguilar (S&D, Spanien), ledande parlamentsledamot beträffande certifikatet, sa att fri rörlighet är högt uppskattad av EU-medborgare och att förhandlingarna om COVID-certifikatet "har avslutats på rekordtid." Europeiska medborgare att vi gör allt vi kan för att återställa rörelsefriheten. ”

Justitiekommissionär Didier Reynders sa: "Certifikatet, som kommer att vara gratis, kommer att utfärdas av alla medlemsländer och måste accepteras i hela Europa. Det kommer att bidra till en gradvis upphävande av begränsningar."

Medlemsstaterna måste tillämpa reglerna

COVID-certifikatet är "det första steget mot att bli av med restriktioner och det är goda nyheter för många människor i Europa - människor som reser för arbete, familjer som bor i gränsområden och för turism", säger parlamentsledamoten. Birgit Sippel (S&D, Tyskland). Hon sa att det nu är upp till EU-länderna att harmonisera reglerna för resor.

”Alla medborgare i Europeiska unionen förväntar sig med rätta att kunna använda detta system i början av sommaren och medlemsstaterna måste leverera,” sa jeroen Lenaers (EPP, Nederländerna). Han sa att detta inte bara betyder det tekniska genomförandet av certifikatet utan mycket mer: "Europeiska medborgare vill äntligen ha en viss samordning och förutsägbarhet vid våra inre gränser."

Sophie in 't Veld (Renew, Nederländerna) uppmanade medlemsstaterna att se till att EU öppnar igen. ”Européer vill desperat återfå sin frihet. Jag tycker att det är värt att komma ihåg att det inte är viruset som har tagit bort deras rätt till fri rörlighet i Europa. Det är faktiskt lapptäcke av nationella regler som gör det omöjligt för dem att röra sig. "

Att respektera människors rättigheter

Cornelia Ernst (Vänster, Tyskland) sa att det främst var parlamentet och kommissionen som försvarade människors rättigheter under förhandlingarna med medlemsländerna: ”Vi måste försvara allas friheter - inte bara semesterfirares”, sade hon.

Tineke Strik (Gröna / EFA, Nederländerna) betonade vikten av icke-diskriminering och dataskydd och sade att detta certifikat helt respekterar dessa krav. Medlemsstaterna bör tillämpa och implementera detta nya harmoniserade system och parlamentsledamöterna kommer att övervaka att icke-diskriminering respekteras, sade hon.

Joachim Stanisław Brudziński (ECR, Polen) sa att intyget "ska underlätta fri rörlighet och inte vara ett villkor för det". De människor som inte har vaccinerats skulle fortfarande ha rätt att flytta inom Europa med begränsningar som tester, självisolering eller karantän. Han betonade att "denna förordning inte kan ses som något som gör vacciner obligatoriska".

Christine Anderson (ID, Tyskland) uttryckte tvivel om huruvida certifikatet kunde återställa rörelsefriheten och respektera människors rättigheter. Hon uttryckte oro för att det skulle tvinga människor att vaccineras. Detta kan leda till att du måste ha "ett intyg för att bevisa att du har rättigheter". Detta borde inte vara en bakdörr för att kräva vaccination, sa hon.

Ta reda på hur resa säkert med EU: s Digital COVID-certifikat.

EU Digital COVID-certifikat 

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend