Anslut dig till vårt nätverk!

EU

DUP i krig

DELA MED SIG:

publicerade

on

Fackföreningspolitiken i Nordirland är i kaos med valda medlemmar av det dominerande demokratiska unionistpartiet i öppen krigföring om valet av dess nya ledare Edwin Poots. Med namnet på den förväntade nya förste ministern för den nordirländska församlingen som kommer att tillkännages under de kommande dagarna, kan efterföljande händelser leda till att det regionala parlamentet kollapsar och därmed den förväntade uppgången för det pro-irländska enhetspartiet Sinn Féin till bli det största politiska partiet i provinsen, som Ken Murray rapporterar från Dublin.

Den 22 juni kommer framstående pro-brittiska fackföreningsmedlemmar att samlas i Belfasts stadshus för ett evenemang för att markera 100-årsjubileet av det första öppnandet av Nordirlands parlament av kung George V.

Institutionen beskrevs en gång av tidigare NI:s premiärminister James Craig som "ett protestantiskt parlament för ett protestantiskt folk" medan det suveräna parlamentet i Dublin tjänade önskemålen från det huvudsakligen katolska samfundet i söder efter den brittiska uppdelningen av Irland 1921.

I 100 år har fackföreningsmedlemmar från det protestantiska samfundet sett Nordirland som lika "brittiskt som Finchley", den tidigare premiärministern Margaret Thatchers engångsvalkrets.

Oro inom de fackliga leden har dock inneburit att vad som borde bli en dag av härligt firande den 22 junind att markera skapandet av Nordirland, håller på att bli allt annat än.

Det pro-brittiska demokratiska unionistpartiet, som för närvarande har det största antalet platser i församlingen, är i öppen krigföring.

Ett nyligen gjort uppror av hårt valda DUP-medlemmar i den nordirländska församlingen för att störta ledaren Arlene Foster såg den ultrakonservative Edwin Poots vinna över Sir Jeffrey Donaldsons parlamentsledamot med bara två röster, där knappt hälften av parlamentspartiet kände att det var dumt. och onödigt.

Annons

En senior DUP-källa berättade Belfast News Letter artikeln "att individer över hela partiet övervägde att avgå och att några troligen skulle gå till Ulster Unionist Party."

Vid en ratificeringskonferens för partimedlemmar på ett hotell i Belfast förra veckan, gick ett antal seniora medlemmar i partiet, inklusive Lord Nigel Dodds, hans fru Diane och parlamentsledamöter, Sir Jeffrey Donaldson, Gavin Robinson och Gregory Campbell, ut precis när Poots tog till mikrofonen för att hålla sitt segertal, i sig en återspegling av bitterheten i partiet.

Arlene Foster, som många observatörer säger har behandlats på ett skrämmande sätt, är tydligt syndabockad av engångspartivänner och kollegor.

Som de ser det misslyckades hon med att förhindra införandet av det så kallade Nordirlandsprotokollet som London förhandlat fram med Bryssel som en del av Brexit-utträdesavtalet.

Protokollet ser att varor som exporteras från GB till NI kontrolleras i hamnar i Belfast och Larne, vilket skapar en tänkt gräns i Irländska sjön som, som fackföreningsmedlemmar ser det, nu anpassar Nordirland närmare Dublin och längre bort från London.

Den olyckliga Mrs. Foster är offer för en affär som Boris Johnson sa till DUP-medlemmar aldrig skulle hända men som sedan avbröts av honom!

Efter överfallet mot fru Foster hade hon planerat att avgå som NI:s första minister på ett värdigt sätt i slutet av juni, men den hänsynslösa karaktären av hennes avsättning tyder på att hon kommer att vara borta under de kommande dagarna.

Pratar med Chris Mason på BBC nyhetssändning podcast om hennes förödmjukande defenestration sa hon, "……..politik är brutal men även med DUP-standarder var den ganska brutal.

"Om Edwin bestämmer sig för att han vill ändra det laget måste jag också gå eftersom jag inte kan stanna i ett nytt ministerteam som jag inte har någon befogenhet över, och det skulle vara fel."

Poots, som 2012 som hälsominister införde ett kontroversiellt förbud mot homosexuella män att donera blod och som har påstått att jorden bara är 6,000 XNUMX år gammal och har, bisarrt nog, uteslutit att utse sig själv till första minister!

Favoriten att ta rollen är Poots-lojalisten, 39-årige Paul Givan. Men om Givan nomineras som förste minister för Nordirland, kan en serie av genomslagshändelser få Edwin Poots regeringstid att bli kortlivad!

Enligt reglerna skulle utnämningen av en ny försteminister i Nordirland också behöva se till att en vice första minister från den motsatta irländska nationalistiska sidan valdes. I det här fallet skulle den nuvarande innehavaren av kontoret, Michelle O'Neill, nomineras igen av det pro-irländska enhetspartiet Sinn Féin.

Som det är, finns det en ökande frustration och växande ilska inom Sinn Fein över de pågående förseningarna och misslyckandet hos Poots' DUP att godkänna införandet av den omtvistade Irish Language Act.

Att bevilja ett sådant drag, som många fackföreningsmedlemmar ser det, skulle resultera i att Nordirland blir mer "irländskt" och mindre brittiskt med språket som lärs ut i protestantiska skolor och i slutändan blir mer synligt på vägskyltar och logotyper för statliga institutioner!

Skulle Sinn Féin insistera som en del av en överenskommelse för att stödja Givan för posten som förste minister att ett deadlinedatum måste införas för att införa lagen i församlingen och DUP vägrar, kommer NI:s regionala parlament sannolikt att kollapsa följt av ett förväntat spel -föränderliga val!

2016 lade Paul Givan, då gemenskapsminister, en markering för var han står på språket när han skar ned finansieringen för ett projekt som skulle ha sett skolbarn gå i ett irisktalande distrikt i Irland, en sekterisk beslut som bidrog till att församlingen kollapsade 2017.

Detta framväxande scenario lämnar DUP i något av en politisk snooker! Partiet, som inte har visat någon entusiasm för den irländska språklagen, har för närvarande 28 platser i den nordirländska församlingen med Sinn Féin den 27.

Det är nästan säkert att Sinn Féin kommer att framstå som det största partiet för första gången sedan skapandet av Nordirland 1921 efter nästa församlingsval på grund av förändrad demografi.

Varje förlust av makt eller minskning av DUP-platserna skulle då leda till en övergång från partiets Jeffrey Donaldson-flygel för att avlägsna Poots och därmed öka splittringen inom dess led ännu mer!

Fackföreningspolitiken i Nordirland är i djupa problem, ett scenario som, 100 år efter att ha skapat "det protestantiska parlamentet för det protestantiska folket" för närvarande ger det lite att fira!

Enligt Arlene Foster i en intervju med Financial Times, "Jag tror att vi går tillbaka och blir mer smala," sa hon.

"Det är ganska otäckt, ärligt talat. Om förbundet ska lyckas måste vi vara ett större tält . . . Den vädjan jag vill framföra till partiet är att om de vill säkra facket måste de ha en bred vision för facket.”

Under tiden förväntas SNP-ledaren Nicola Sturgeon öka trycket under de kommande månaderna för en självständighetsfolkomröstning i Skottland, vars resultat kan sätta Nordirlands position i Storbritannien i ännu mer fara.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend