Anslut dig till vårt nätverk!

EU

DUP i krig

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Unionism i Nordirland är i oro med valda medlemmar av det dominerande demokratiska unionistpartiet i öppen krigföring över valet av sin nya ledare Edwin Poots. Med namnet på den förväntade nya första ministern för Nordirlands församling som kommer att tillkännages under de kommande dagarna kan efterföljande händelser se det regionala parlamentets kollaps och med det den förväntade uppstigningen av det pro-irländska enhetspartiet Sinn Féin till bli det största politiska partiet i provinsen, som Ken Murray rapporterar från Dublin.

Den 22 juni samlas framstående pro-brittiska fackföreningar i Belfast City Hall för ett evenemang för att fira 100-årsjubileet för kung George V: s första öppning av Nordirlands parlament.

Institutionen, beskrevs en gång av den tidigare NI-premiärministern James Craig som ”ett protestantiskt parlament för ett protestantiskt folk” medan det suveräna parlamentet i Dublin tjänade önskningarna från det huvudsakligen katolska samfundet i söder efter den brittiska uppdelningen av Irland 1921.

I 100 år har fackföreningsmedlemmar från det protestantiska samfundet betraktat Nordirland som ”brittiska som Finchley”, den en gång valkretsen för tidigare premiärminister Margaret Thatcher.

Oro inom fackföreningsled har dock inneburit att det som borde vara en dag med härlig fest den 22 junind för att markera skapandet av Nordirland, formar sig att vara allt annat än.

Det brittiska demokratiska unionistpartiet, som för närvarande har flest platser i församlingen, är i öppen krigföring.

Ett nyligen gjort uppror av hårda valda DUP-medlemmar i Nordirlands församling för att störta ledaren Arlene Foster såg den ultrakonservativa Edwin Poots vinna över Sir Jeffrey Donaldson parlamentsledamot med bara två röster, med knappt hälften av parlamentets parti som kände att hävningen var dum. och onödigt.

Annons

En senior DUP-källa berättade Belfast News Letter tidning "att individer över hela partiet överväger att avgå med vissa som sannolikt kommer att gå till [rivaliserande] Ulster Unionist Party."

Vid en ratificeringskonferens av partimedlemmar på ett hotell i Belfast förra veckan gick ett antal ledande medlemmar i partiet inklusive Lord Nigel Dodds, hans fru Diane och parlamentsledamöter, Sir Jeffrey Donaldson, Gavin Robinson och Gregory Campbell, precis som Poots tog för att mikrofonen för att hålla sitt segertal, i sig en återspegling av bitterheten i partiet.

Arlene Foster, som många observatörer säger har behandlats på ett förfärligt sätt, blir tydligt syndabock av engångspartivänner och kollegor.

Som de ser det misslyckades hon med att införa det så kallade Nordirlandprotokollet som London förhandlade med Bryssel som en del av Brexit-utträdesavtalet.

Protokollet ser att varor som exporteras från GB till NI kontrolleras vid hamnar i Belfast och Larne, vilket skapar en teoretisk gräns i Irländska havet som, som fackföreningsmedlemmarna ser det, nu riktar Nordirland närmare Dublin och längre bort från London.

Den olyckliga fru Foster är offer för en affär som Boris Johnson berättade för DUP-medlemmar aldrig skulle hända men därefter förnekades av honom!

Efter hävningen mot fru Foster hade hon planerat att lämna NI som första minister på ett värdigt sätt i slutet av juni, men hennes hänsynslösa karaktär tyder på att hon kommer att vara borta de närmaste dagarna.

Prata med Chris Mason på BBC nyhetssändning podcast om hennes förödmjukande defenestration sa hon, ”…… ..politiken är brutal men även enligt DUP-standarderna var den ganska brutal.

"Om Edwin bestämmer sig för att han vill byta det laget måste jag gå lika bra eftersom jag inte kan stanna i ett nytt ministerteam som jag inte har någon behörighet för, och det skulle vara fel."

Poots, som 2012 som hälsominister införde ett kontroversiellt förbud mot homosexuella män som donerar blod och är registrerade som att de säger att jorden bara är 6,000 år gammal och har, bisarrt, uteslutit att utse sig själv till första minister!

Favorit att ta rollen är Poots lojalist 39-årige Paul Givan. Om Givan emellertid nomineras som första minister för Nordirland, kan en serie knock-on-händelser se Edwin Poots regeringstid vara en kortvarig!

Enligt reglerna skulle utnämningen av en ny Nordirlands första minister också behöva se valet av en biträdande första minister från den motsatta irländska nationalistiska sidan. I det här fallet skulle den befintliga innehavaren av kontoret, Michelle O'Neill, nomineras igen av det pro-irländska enhetspartiet Sinn Féin.

Som det är, ökar frustrationen och växande ilska inom Sinn Fein över de pågående förseningarna och misslyckandet hos Poots DUP att godkänna införandet av den omtvistade Irish Language Act.

Att bevilja ett sådant drag, som många fackföreningsmedlemmar ser det, skulle resultera i att Nordirland blev mer 'irländska' och mindre brittiska med språket som lärs ut i protestantiska skolor och i slutändan blir mer synligt på vägskyltar och statliga institutioners logotypdesign!

Om Sinn Féin insisterar som en del av en överenskommelse om att stödja Givan för den första ministerns ståndpunkt att ett deadline-datum måste införas för att införa lagen i församlingen och DUP-avslag, kommer NI: s regionala parlament sannolikt att kollapsa följt av ett förväntat spel -byta val!

År 2016 lade Paul Givan, då kommunminister, en markör för var han står på språket när han sänkte finansieringen för ett projekt som skulle ha sett skolbarn delta i ett irländskt talande distrikt i Irland, en sekter. beslut som bidrog till församlingens kollaps 2017.

Detta framväxande scenario lämnar DUP i något av en politisk snooker! Partiet, som inte har visat någon entusiasm för Irish Language Act, har för närvarande 28 platser i Nordirlands församling med Sinn Féin den 27.

Det är en nästan säkerhet att Sinn Féin kommer att framstå som det största partiet för första gången sedan Nordirland skapades 1921 efter nästa val till församlingen på grund av förändrad demografi.

Varje maktförlust eller minskning av DUP-säten skulle då se ett drag från Jeffrey Donaldson-vingen för partiet för att ta bort Poots och därmed öka uppdelningen inom dess led ännu mer!

Unionism i Nordirland är i djupa problem, ett scenario som för närvarande 100 år från att skapa "det protestantiska parlamentet för det protestantiska folket" ger det lite att fira!

Enligt Arlene Foster i en intervju med Financial Times"Jag tror att vi går tillbaka och blir smalare", sa hon.

”Det är uppriktigt sagt otäckt. Om unionen ska lyckas måste vi vara ett större tält. . . Grunden till partiet är att om de vill säkra facket måste de ha en bred vision för facket. ”

Under tiden förväntas SNP-ledaren Nicola Sturgeon öka pressen under de kommande månaderna för en folkomröstning om självständighet i Skottland, vars resultat kan leda till att Nordirlands position inom Storbritannien kommer att äventyras ytterligare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend