Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Nytt skattesystem för G7 är oroande nyheter för Irland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Förra helgens nyheter om att G7-gruppen av rika länder planerar att ta ut mer skatt från högt profilerade teknikföretag kan vara goda nyheter för dem som tycker att dessa superrika företag inte betalar sin rättvisa andel. Denna nya plan kan dock vara dåliga nyheter för Irland, det mest framgångsrika landet i Europa när det gäller att locka direkta utländska investeringar som Ken Murray rapporterar från Dublin.

När finansministrar från de sju rikaste nationerna på jorden samlades vid Lancaster House i London förra helgen för att diskutera sina respektive och globala finanspolitiska frågor efter COVID-19-pandemin, satt en viss person från Irland i rummet som en orolig observatör.

Irlands finansminister Pascal Donohoe (avbildad) var där i sin roll som ordförande för Europeiska kommissionens eurogrupp. Det är den mycket viktiga kommittén som representerar de 19 EU-staterna som använder eurovalutan dagligen.

Annons

Efter alltför alltjämt och avslutande avslutade G7 och EU sitt möte med en kommuniké om att företags- eller företagsskatt höjs till en lägsta skattesats på 15% med betoning på att pengarna kommer att betalas i det land där produktionsverksamheten är baserad snarare än företagets huvudkontor.

För den genomsnittliga Joe och Mary Bloggs som bor i centrala Berlin, Rom, London eller Paris är 15% ingen stor sak men i Irland där företagsskattesatsen är 12.5% kan skillnaden i 2.5% vara skillnaden i att locka eller förlora jobb som utländska företag letar efter de billigaste och mest attraktiva alternativen för att inrätta europeiska nav för att maximera sina respektive vinster och öka deras börsvärde.

I en tid då Irlands konkurrenskraft lider mest över Brexit eftersom det nu kostar mer att flytta produkt genom Storbritannien för att komma till fastlandet och vice versa, är det sista som den irländska regeringen behöver vara amerikanska investerare som går förbi land eftersom det förlorat sitt hittills attraktiva incitament.

Annons

”Jag är mycket övertygad om att även om det kommer förändringar ... det är förändringar vi kan svara på,” sade minister Donoghue efteråt med sin irländska finanshatt på och föreslog att Dublins regering kommer att göra allt för att hålla fast till de utländska företagen i Irland som spelar en stor roll i att stödja landets BNP-siffror.

Enligt Irish Fiscal Advisory Council kan höjningen av bolagsskatten för utländska investerare kosta statsskatten i Irland 3.5 miljarder euro per år, en ovälkommen förutsägelse vid en tidpunkt då landet just har lagt 50 miljarder euro till sin statsskuld på grund av till Covid.

Det här är inte mycket pengar i vart och ett av G7-länderna men i Irland där befolkningen är knappt fem miljoner, betalar 3.5 miljarder euro mycket räkningar!

Att attrahera direktinvesteringar eller utländska direktinvesterare till Irland har som det varit en mycket framgångsrik politik från den irländska industriutvecklingsmyndigheten sedan 1980-talet.

När den irländska ekonomin stagnerade då var FDI svår på grund av det pågående kriget i Nordirland medan massutvandringen av högkvalificerade akademiker till utländska stater visade sig vara politiskt opopulär.

Som ett resultat blev en viktig plan för att locka ledande amerikanska företag till Irland en prioritet hos den irländska staten, metaforiskt sett, "böjd bakåt" för att locka dessa företag in med ett brett spektrum av incitament och stöd.

Införandet av en bolagsskattesats på 12.5%, det växande faktumet att Irland nu är det största engelsktalande landet i EU och med ett stadigt utbud av högkvalificerade teknologer från sitt växande antal industridrivna högskolor, har landet bli något av en magnet för stora amerikanska teknikjättar.

Med en särskild inkomstskattesats för VD: ar som den ultimata sötningsmedlet har tio av de stora teknikföretagen i världen nu valt Irland som sin europeiska bas.

Dessa inkluderar Apple, Microsoft, Facebook, Google, Twitter, Pay Pal, Linkedin, Intel, eBay och Tik Tok. Lägg till Pfizer, Wyeth och Eli Lilly-läkemedel för att nämna några av många, de cirka 1600 utländska företagen som arbetar i Irland och som sysselsätter minst 250,000 XNUMX personer, har bidragit enormt till den irländska statskontoret och inte förvånande är regeringen i Dublin angelägen om att behålla dem och fortsätta den beslutsamma pressen för att locka fler.

Trots rädslan för att den förväntade "jämna spelplanen" skulle kunna se Irland mindre attraktivt än andra EU-stater för att locka nya affärer, indikerade Pascal Donoghue i helgen att G7-uttalandet inte är slutet på saken.

På tal med journalister betonade han att ett OECD-möte senare i år sannolikt kommer att avgöra var länder utanför G7 står i förhållande till bolagsskatt på utländska investerare.

”Idag är en mycket tydlig signal om de större ekonomins syn på den processen, men vi har lite tid att gå på OECD-processen och även när det slutar måste det faktiska avtalet genomföras.

”Genomförandet av det senaste avtalet om företagsskatt tog många år. [Det] kommer att vara fallet med detta igen både ur lagstiftning och genomförandesynpunkt. ”

Eftersom den irländska regeringen oroar sig för att Irland kanske inte är lika ekonomiskt attraktiv för FDI-investerare i framtiden om de reviderade skattesatserna tar över, indikerade minister Donoghue att han kommer att lägga fram sitt ärende för USA: s finansminister Janet Yellen och OECD-sekretariatet för att påpeka att små länder måste få vara konkurrenskraftiga annars kommer deras respektive ekonomier att kämpa.

"[Jag har] fortsatt att göra gällande legitim skattekonkurrens inom vissa gränser", sade han och föreslog att den irländska regeringen kommer att fortsätta att bekämpa en beslutsam bakåtvakt för att behålla sin attraktiva skattesats på 12.5%.

Frågan kommer sannolikt att dominera nästa möte i G20-länderna när de träffas i Rom nästa oktober.

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 2.25 miljarder euro i förfinansiering till Tyskland

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 2.25 miljarder euro till Tyskland i förfinansiering, vilket motsvarar 9% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Detta motsvarar det förfinansieringsbelopp som Tyskland begärde i sin plan för återhämtning och motståndskraft. Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Tysklands plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 25.6 miljarder euro, fullt ut bestående av bidrag, under hela planens livstid. Utbetalningen följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den tyska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. Ett fullständigt pressmeddelande finns tillgängligt här.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend