Anslut dig till vårt nätverk!

EU

Nytt skattesystem för G7 är oroande nyheter för Irland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra helgens nyheter om att G7-gruppen av rika länder planerar att ta ut mer skatt från högprofilerade teknikföretag kan vara goda nyheter för dem som känner att dessa superrika företag inte betalar sin beskärda del. Men denna nya plan kan vara dåliga nyheter för Irland, det mest framgångsrika landet i Europa när det gäller att attrahera utländska direktinvesteringar som Ken Murray rapporterar från Dublin.

När finansministrar från de sju rikaste nationerna på jorden samlades i Lancaster House i London förra helgen för att diskutera sina respektive och globala skattefrågor efter covid-19-pandemin, satt en viss person från Irland i rummet som en orolig observatör.

Irlands finansminister Pascal Donohoe (avbildad) var där i sin roll som ordförande för Europeiska kommissionens eurogrupp. Det är den oerhört viktiga kommittén som representerar de 19 EU-stater som dagligen använder eurons valuta.

Efter mycket om och om igen avslutade G7 och EU sitt möte med en kommuniké anger att bolags- eller företagsskatten kommer att höjas till en minimisats på 15 % med betoning på att pengarna kommer att betalas i det land där produktionsverksamheten är baserad snarare än platsen för företagets huvudkontor.

För de genomsnittliga Joe och Mary Bloggs som bor i centrala Berlin, Rom, London eller Paris är 15 % ingen stor sak, men i Irland där företagsskatten är 12.5 % kan skillnaden på 2.5 % vara skillnaden i att attrahera eller förlora jobb. utländska företag letar efter de billigaste och mest attraktiva alternativen för att skapa europeiska knutpunkter för att maximera sina respektive vinster och öka deras börsvärde.

I en tid då Irlands konkurrenskraft lider mest under Brexit eftersom det nu kostar mer att flytta en produkt genom Storbritannien för att komma till Europas fastland och vice versa, är det sista som den irländska regeringen behöver blivande amerikanska investerare att gå förbi landet eftersom det har förlorat sitt hittills attraktiva incitament.

"Jag är mycket övertygad om att även om det kommer en förändring... så är detta förändring vi kan svara på", sa minister Donoghue efteråt med sin irländska finans-"hatta" på, och antydde att Dublin-regeringen kommer att göra allt i sin makt för att hålla fast vid till de utländska företagen i Irland som spelar en stor roll i att stödja landets BNP-siffror.

Annons

Enligt Irish Fiscal Advisory Council kan höjningen av bolagsskatten för utländska investerare kosta statskassan i Irland rejäla 3.5 miljarder euro per år, en ovälkommen förutsägelse vid en tidpunkt då landet precis har lagt till 50 miljarder euro till sin statsskuld på grund av till Covid.

Detta är inte mycket pengar i var och en av G7-nationerna, men i Irland där befolkningen är strax under fem miljoner, betalar 3.5 miljarder euro en hel del räkningar!

Som det är, att locka utländska direktinvesteringar eller utländska direktinvesterare till Irland har varit en mycket framgångsrik politik av den irländska industriutvecklingsmyndigheten sedan 1980-talet.

När den irländska ekonomin stagnerade då var utländska direktinvesteringar svåra på grund av det pågående kriget i Nordirland medan massutvandringen av högutbildade högskolestudenter till främmande stater visade sig vara politiskt impopulär.

Som ett resultat blev en stor plan för att locka ledande amerikanska företag till Irland en prioritet nummer ett med den irländska staten, metaforiskt sett, "böjde sig bakåt" för att locka in dessa företag med ett brett utbud av incitament och stöd.

Införandet av en bolagsskattesats på 12.5 %, det växande faktum att Irland nu är det största engelsktalande landet i EU och med ett stadigt utbud av högutbildade tekniska akademiker från sitt växande antal industridrivna högskolor, har landet blivit något av en magnet för stora amerikanska teknikjättar.

Med en särskild inkomstskattesats på plats för VD:ar som det ultimata sötningsmedlet, har tio av de stora teknikföretagen i världen nu valt Irland som sin europeiska bas.

Dessa inkluderar Apple, Microsoft, Facebook, Google, Twitter, Pay Pal, Linkedin, Intel, eBay och Tik Tok. Lägg till Pfizer, Wyeth och Eli Lilly läkemedel för att nämna några av många, de cirka 1600 250,000 utländska företag som är verksamma i Irland som sysselsätter minst XNUMX XNUMX personer, har bidragit enormt till den irländska statskassan och inte överraskande är regeringen i Dublin angelägen om att behålla dem och fortsätta den målmedvetna pushen för att locka fler.

Trots rädslan för att den förväntade "level playing pitch" skulle kunna se Irland mindre attraktivt än andra EU-stater för att locka nya affärer, indikerade Pascal Donoghue i helgen att G7-uttalandet inte är slutet på saken.

När han pratade med reportrar, betonade han att ett OECD-möte senare i år sannolikt kommer att avgöra var icke-G7-länder står i förhållande till bolagsskatt på utländska investerare.

"Idag är en mycket tydlig signal om de större ekonomiernas syn på den processen men vi har lite tid på oss att gå på OECD-processen och även när den är över måste själva avtalet implementeras.

– Genomförandet av det senaste avtalet om bolagsskatt tog många år. [Det] kommer att bli fallet med detta igen både ur lagstiftnings- och genomförandesynpunkt."

Under tiden, eftersom den irländska regeringen oroar sig för att Irland kanske inte är lika ekonomiskt attraktivt för FDI-investerare i framtiden om dessa reviderade skattesatser får fäste, indikerade minister Donoghue att han kommer att lägga fram sitt fall för USA:s finansminister Janet Yellen och OECD:s sekretariat att påpeka att små länder måste tillåtas förbli konkurrenskraftiga, annars kommer deras respektive ekonomier att kämpa.

"[Jag har] fortsatt att argumentera för legitim skattekonkurrens inom vissa gränser," sade han, och antydde att den irländska regeringen kommer att fortsätta att kämpa mot en målmedveten backgarde för att behålla sin attraktiva skattesats på 12.5 %.

Frågan kommer sannolikt att dominera nästa möte mellan G20-länderna när de träffas i Rom nästa oktober.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend