Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Växande oenighet över Micheál Martins ledarskap

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En avgrundsföreställning av Fianna Fáil-partiet i ett dubbelval i Dublin förra veckan har sett Micheál Martins (avbildad) ställning som Taoiseach eller premiärminister i den irländska regeringen blir alltmer hotad. Som Ken Murray rapporterar, hajar cirklar inom hans parti eftersom ett växande antal missnöjda back-benchers vill ha ett nytt ansikte för att vinna tillbaka förlorat stöd.

Det finns ett gammalt ordspråk som säger: "Håll dina vänner nära och dina fiender närmare."

Det är en fras som den irländska premiärministern eller Taoiseach Micheál Martin kan komma att tänka på under de kommande månaderna när han kommer under ökande tryck från sina egna led om han vill fortsätta leda sitt parti och regering.

Annons

Enligt favoriten att bli nästa partiledare Jim O'Callaghan TD, "Jag skulle ha trott att det är osannolikt att Micheál Martin 2025 skulle leda Fianna Fáil till ett val, det är bara min egen åsikt," sa han under helgen som den nuvarande koalitionsregeringen fortsätter sin kamp för att få ekonomin tillbaka på vägen efter Covids 19 härjningar.

Partiets stöd är nere och en kombination av Covid-trötthet, problem kring bostäder och en sluten ekonomi, misslyckande med att få ut sitt budskap eller det faktum att det ingick i en otänkbar trevägs koalition citeras som några av anledningarna till nedgång i stöd.

Den nuvarande irländska regeringen vars tjänstetid har dominerats av att hantera spridningen av Covid 19-viruset består för närvarande av ett unikt koalitionsarrangemang efter valet i februari 2020.

Annons

I valet till 160-sätet Dáil eller parlamentet fick Michaál Martins Fianna Fáil 38 mandater eller 22.2% av de nationella rösterna, Sinn Féin 37, Fine Gael 35, De Gröna 12 med en rad vänster- och oberoende som tog resten.

Efter mycket utforskning av de acceptabla alternativen för att bilda en ny regering gick Fianna Fáil, ledd av Micheál Martin, som beskriver sig själv som ett centrum-vänsterrepublikanskt parti, slutligen in i sitt kontor i juni 2020 med centrum-höger Fine Gael Party ledt av före detta Taoiseach Leo Varadkar.

Som en del av koalitionsavtalet driver Fianna Fáil och Fine Gael ett roterande Taoiseach-arrangemang. Martin är i toppjobbet fram till december 2022 när Leo Varadkar sedan kommer att efterträda honom inför införandet till nästa val.

En sådan koalition skulle ha varit otänkbar fram till nyligen eftersom båda motpartierna grundades för nästan 100 år sedan efter en bitter fientlig splittring från den gamla Sinn Féin över det anglo-irländska fördraget 1921 som såg brittiska splittring Irland och den pågående oron som följde .

Miljöpartiet är också en del av den nya koalitionen men är bara 'inne i tältet', så att säga, för att hålla dagens Sinn Féin ute!

Att säga Micheál Martins tid som Taoiseach har varit tuff skulle vara underuttalande av det.

För alla ledare över hela världen har Covid-19 och de efterföljande låsningsåtgärderna varit politiskt opopulära. I Irland har den härskande Fianna Fáil tagit något av ett slag från Covid-åtgärder i på varandra följande opinionsundersökningar på grund av förseningar i att återuppta ekonomin.

En Red C undersökning för Affärsposten tidningen förra månaden såg Fianna Fáil med 13 procent, en minskning med nästan hälften jämfört med sitt allmänna valprestanda 2020 medan motståndarna Fine Gael var upp till 30%.

Med ökat bråk bland FF-partiets back-benchers över dess framträdande i regeringen sågs det senaste vidvalet i den huvudsakligen välbärgade valkretsen Dublin Bay South av många som ett test för partiet och Micheál Martins popularitet hos en nedsliten väljar som har varit något husbunden sedan mars förra året på grund av Covid-begränsningar!

När rösterna räknades på fredagen förra gången i mellanvalet, fick både Fine Gael, som ursprungligen höll men tömde platsen och Fianna Fáil, något av en spark från de lokala väljarna med sätet som förvånansvärt gick till Ivana Bacik från Labour Party som bara fick 4.4% av de nationella rösterna förra året!

Fianna Fáil-kandidaten, Deirdre Conroy, fick 4.6% av rösterna, det värsta i partiets historia! FF: s nedgång i stöd var 9.2%!

Inte överraskande har ett antal av Micheál Martins missnöjda back-benchers som förbises för kabinettpositioner förra året, metaforiskt sett, skärpt sina knivar!

Jim O'Callaghan TD som var regissör för Deirdre Conroys olyckliga valkampanj pekade på skulden för föreställningen i Micheál Martins riktning.

På frågan om Taoiseach skulle leda Fianna Fáil till nästa val, om det skulle gå som planerat 2025, svarade O'Callaghan med subtil röst: "Vi måste tänka på det."

Barry Cowen TD, som blev avskedad av Micheál Martin som jordbruksminister förra året efter att det visade sig att han inte var helt på väg över en dryckekörning, gjorde det också klart att det är dags för hans chef att gå.

I ett uttalande till kolleger TD eller parlamentsledamöter, senatorer och parlamentsledamöter sa han att Fianna Fáils dystra andel av omröstningen var "alarmerande men konstigt, inte förvånande."

Han kallade vidare till ett speciellt möte i parlamentets parti under sommaren så att medlemmarna personligen kunde diskutera "de senaste dåliga resultaten och förra årets dystra allmänna val."

En annan partiuppror TD som kräver en förändring på toppen är Marc McSharry, vars far Ray var EU-kommissionär för jordbruk och landsbygdsutveckling mellan 1989 och 1993.

Frågade om Newstalk Radio i Dublin om huruvida Micheál Martin skulle avgå, sade Marc McSharry, ”ju tidigare desto bättre. Det är inte min preferens att han skulle leda oss till nästa allmänna val. ”

Ärenden har inte hjälpt de senaste månaderna för Micheál Martin med nyheten om att ett stort antal ungdomar nekas möjligheten att köpa hus på grund av en söt skatteavtal som gjorts av regeringen med kontanterika utländska gamfonder som ' Vi har "invaderat" den irländska marknaden och köpt upp nya bostadshus som de i sin tur hyr ut till uppblåsta priser till gifta par som desperat vill äga ett eget hem!

PR-fallet från detta har varit katastrofalt för regeringen men också för Martin eftersom han är den på Taoiseachs kontor.

Uppenbaringen har orsakat mycket ilska med yngre väljare från första och andra gången som känner att regeringen har övergivit dem, en utveckling som har bidragit till en drift i FF-stödet.

I efterdyningarna av byvalet i Dublin Bay, sa en trotsig Micheál Martin till journalister att han skulle leda sitt Fianna Fáil-parti till nästa allmänna val som är planerat till 2025.

"Mitt fokus är på regeringen och Irlands folk, att komma igenom Covid-19, är oerhört viktigt. Och det är min avsikt då [efter] första hälften av regeringen [när] vi gör övergången och jag blir Tánaiste [ställföreträdande ledare] och det är min avsikt att leda partiet till nästa val, "sa han.

Om Fianna Fáil inte ser en förbättring av opinionsundersökningarna under de kommande månaderna kan hans parti bestämma att det är dags för förändring på toppen.

Under tiden ser det ut som att det politiska snipet från missnöjda back-benchers i partiet kommer att fortsätta.

Irland

Simon Coveney: Irlands utrikesminister står inför förtroendeomröstning

publicerade

on

Irlands utrikesminister Simon Coveney (avbildad) står inför en förtroendeomröstning senare när Dáil (irländska parlamentet) återvänder från sommaruppehållet, skriver BBC.

Coveney har kritiserats för hans hantering av utnämningen av den tidigare regeringsministern Katherine Zappone till FN: s särskilda sändebud.

Han har förnekat att han lobbys för att utse henne men bad om ursäkt för att han inte informerade regeringen inför ett möte i juli.

Annons

Hon har sedan tackat nej till posten.

Sinn Féin har lagt fram en misstroendeförklaring till Coveney, men regeringen kommer att lägga ner en motförtroendeförklaring som kommer att debatteras av TD (parlamentsledamöter) och röstas om senare.

Taoiseach Micheál Martin, från Fianna Fáil, beskrev det som en "övervakning" att Coveney inte hade informerat sina regeringskollegor om utnämningen inför regeringsmötet, ett drag som har rapporterats ha orsakat splittringar.

Annons

Coveneys parti, Fine Gael, ingår i en koalition med Fianna Fáil och Miljöpartiet.

Katherine Zappone
Katherine Zappone var ministerkollega till Simon Coveney och Leo Varadkar

Det framkom senare att Coveneys partiledare Leo Varadkar inte hade varit medveten om utnämningen av en "särskild sändebud till FN för yttrande- och yttrandefrihet" förrän en vecka före kabinettet, då Zappone smsade honom om det.

I meddelanden som Varadkar släppte i september visade han att han därefter frågade Coveney om rollen innan regeringsmötet i juli.

Zappone svarade att hennes kontrakt snart skulle slutföras.

Den 4 augusti meddelade Zappone att hon inte skulle inta den särskilda sändebudspositionen eftersom hon ansåg "det är klart att kritik av utnämningsprocessen har påverkat själva rollens legitimitet".

Sinn Féin president Mary Lou McDonald har krävt att Coveney avskedas och ökat utsikterna till misstroendeomröstning.

Hon märkte att hans handlingar inte var "av den standard som förväntas av en minister".

Labour Party har angett att det inte har förtroende för regeringen, men ledaren Alan Kelly sa att det fanns "större frågor" än raden.

På tisdagen (14 september) sa Coveney till en partikonferens att han var "generad" över att utnämningen hade lett till en "fiasko".

"Det har inte varit min finaste månad i politiken", sa han.

Fortsätt läsa

Brexit

Kommissionen godkänner irländska stödåtgärder på 10 miljoner euro för fiskerisektorn inom ramen för Brexit

publicerade

on

EU -kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt ett irländskt system på 10 miljoner euro för att stödja den fiskerisektor som drabbas av Storbritanniens utträde ur EU och de följaktliga minskningarna av kvoterna som föreskrivs i bestämmelserna i handels- och samarbetsavtalet (TCA) mellan EU och Storbritannien. Stödet kommer att vara tillgängligt för företag som åtar sig att tillfälligt upphöra med sin fiskeverksamhet under en månad.

Syftet med systemet är att spara en del av den irländska minskade fiskekvoten för andra fartyg, medan stödmottagarna tillfälligt avbryter sin verksamhet. Ersättningen beviljas som ett icke-återbetalningsbart bidrag, beräknat på grundval av bruttolönen i genomsnitt för flottans storlek, exklusive kostnaden för bränsle och mat för fartygets besättning. Varje berättigat företag har rätt till stöd i upp till en månad under perioden 1 september till 31 december 2021. Kommissionen utvärderade åtgärderna enligt artikel 107 ci fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ( EUF -fördraget), som gör det möjligt för medlemsstaterna att stödja utvecklingen av vissa ekonomiska verksamheter eller regioner, under vissa förutsättningar. Kommissionen fann att åtgärden förbättrar fiskerisektorns hållbarhet och dess förmåga att anpassa sig till nytt fiske och marknadsmöjligheter som följer av den nya förhållandet med Storbritannien.

Därför underlättar åtgärden utvecklingen av denna sektor och bidrar till målen för den gemensamma fiskeripolitiken för att säkerställa att fiske och vattenbruk är långsiktigt hållbart för miljön. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden utgör en lämplig form av stöd för att underlätta en ordnad övergång inom EU: s fiskerisektor efter Storbritanniens utträde ur EU. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Dagens (3 september) beslut föregriper inte om stödåtgärden så småningom kommer att vara berättigad till Brexit Adjustment Reserve "BAR" -finansiering, som kommer att bedömas när BAR -förordningen har trätt i kraft. Det ger emellertid redan Irland rättssäkerhet om att kommissionen anser att stödåtgärden är förenlig med EU: s regler för statligt stöd, oavsett den slutliga finansieringskällan. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärendenummer SA.64035 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons
Fortsätt läsa

coronavirus

Omaskerad: 23 häktade på grund av bedrägeri med e-postkompromissföretag från COVID-19

publicerade

on

Myndigheterna i Rumänien, Nederländerna och Irland har avslöjat ett sofistikerat bedrägerisystem som använder komprometterade mejl och förskottsbedrägerier som en del av en åtgärd som samordnats av Europol. 

Den 10 augusti greps 23 misstänkta i en rad räder som utfördes samtidigt i Nederländerna, Rumänien och Irland. Totalt sökte man 34 platser. Dessa kriminella tros ha bedrägit företag i minst 20 länder på cirka 1 miljon euro. 

Bedrägeriet drivs av en organiserad brottslighet som före COVID-19-pandemin redan illegalt erbjöd andra fiktiva produkter till försäljning online, till exempel träpellets. Förra året ändrade kriminella sitt arbetssätt och började erbjuda skyddsmaterial efter utbrottet av COVID-19-pandemin. 

Annons

Denna kriminella grupp - bestående av medborgare från olika afrikanska länder som är bosatta i Europa, skapade falska e -postadresser och webbsidor som liknar dem som tillhör legitima grossistföretag. Efterlikna dessa företag skulle dessa kriminella sedan lura offren - främst europeiska och asiatiska företag, att lägga beställningar hos dem och begära betalningar i förväg för att varorna ska skickas. 

Leveransen av varorna skedde dock aldrig, och intäkterna tvättades genom rumänska bankkonton som kontrollerades av kriminella innan de drogs tillbaka i bankomater. 

Europol har stött detta ärende sedan det inleddes 2017 av: 

Annons
  • Samla de nationella utredarna på alla sidor som har sett ett nära samarbete med Europols europeiska cyberbrottscentrum (EC3) för att förbereda inför åtgärdsdagen.
  • tillhandahålla kontinuerlig intelligensutveckling och analys för att stödja fältutredarna, och;
  • distribuera två av dess cyberbrottsexperter till razziorna i Nederländerna för att stödja de nederländska myndigheterna med korskontroll av realtidsinformation som samlats in under operationen och med att säkra relevanta bevis. 

Eurojust samordnade det rättsliga samarbetet med tanke på sökningarna och gav stöd vid genomförandet av flera instrument för rättsligt samarbete.

Denna åtgärd genomfördes inom ramen för Europeisk tvärvetenskaplig plattform mot kriminella hot (EMPACT).

Följande brottsbekämpande myndigheter var inblandade i denna åtgärd:

  • Rumänien: Nationella polisen (Poliția Română)
  • Nederländerna: Nationella polisen (Politie)
  • Irland: Nationella polisen (An Garda Síochána)
  • Europol: European Cybercrime Center (EC3)
     
EMPACT

I 2010 inrättade Europeiska unionen en fyraårig politikcykel att säkerställa större kontinuitet i kampen mot allvarlig internationell och organiserad brottslighet. 2017 beslutade EU -rådet att fortsätta EU: s politiska cykel för perioden 2018-2021. Syftet är att ta itu med de viktigaste hoten som organiserad och allvarlig internationell brottslighet utgör EU. Detta uppnås genom att förbättra och stärka samarbetet mellan de relevanta tjänsterna i EU: s medlemsstater, institutioner och byråer samt länder och organisationer utanför EU, inklusive den privata sektorn där så är relevant. IT-brott är en av prioriteringarna för policycykeln.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend