Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Irlands plan för återhämtning och motståndskraft

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Irlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 989 miljoner euro i bidrag inom återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten. Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Irlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att göra det möjligt för Irland att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

Kommissionen bedömde Irlands plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag. RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. A pressmeddelande, Q & A och faktablad finns tillgängliga online.

Annons

Irland

Simon Coveney: Irlands utrikesminister står inför förtroendeomröstning

publicerade

on

Irlands utrikesminister Simon Coveney (avbildad) står inför en förtroendeomröstning senare när Dáil (irländska parlamentet) återvänder från sommaruppehållet, skriver BBC.

Coveney har kritiserats för hans hantering av utnämningen av den tidigare regeringsministern Katherine Zappone till FN: s särskilda sändebud.

Han har förnekat att han lobbys för att utse henne men bad om ursäkt för att han inte informerade regeringen inför ett möte i juli.

Annons

Hon har sedan tackat nej till posten.

Sinn Féin har lagt fram en misstroendeförklaring till Coveney, men regeringen kommer att lägga ner en motförtroendeförklaring som kommer att debatteras av TD (parlamentsledamöter) och röstas om senare.

Taoiseach Micheál Martin, från Fianna Fáil, beskrev det som en "övervakning" att Coveney inte hade informerat sina regeringskollegor om utnämningen inför regeringsmötet, ett drag som har rapporterats ha orsakat splittringar.

Annons

Coveneys parti, Fine Gael, ingår i en koalition med Fianna Fáil och Miljöpartiet.

Katherine Zappone
Katherine Zappone var ministerkollega till Simon Coveney och Leo Varadkar

Det framkom senare att Coveneys partiledare Leo Varadkar inte hade varit medveten om utnämningen av en "särskild sändebud till FN för yttrande- och yttrandefrihet" förrän en vecka före kabinettet, då Zappone smsade honom om det.

I meddelanden som Varadkar släppte i september visade han att han därefter frågade Coveney om rollen innan regeringsmötet i juli.

Zappone svarade att hennes kontrakt snart skulle slutföras.

Den 4 augusti meddelade Zappone att hon inte skulle inta den särskilda sändebudspositionen eftersom hon ansåg "det är klart att kritik av utnämningsprocessen har påverkat själva rollens legitimitet".

Sinn Féin president Mary Lou McDonald har krävt att Coveney avskedas och ökat utsikterna till misstroendeomröstning.

Hon märkte att hans handlingar inte var "av den standard som förväntas av en minister".

Labour Party har angett att det inte har förtroende för regeringen, men ledaren Alan Kelly sa att det fanns "större frågor" än raden.

På tisdagen (14 september) sa Coveney till en partikonferens att han var "generad" över att utnämningen hade lett till en "fiasko".

"Det har inte varit min finaste månad i politiken", sa han.

Fortsätt läsa

Brexit

Kommissionen godkänner irländska stödåtgärder på 10 miljoner euro för fiskerisektorn inom ramen för Brexit

publicerade

on

EU -kommissionen har, enligt EU: s regler för statligt stöd, godkänt ett irländskt system på 10 miljoner euro för att stödja den fiskerisektor som drabbas av Storbritanniens utträde ur EU och de följaktliga minskningarna av kvoterna som föreskrivs i bestämmelserna i handels- och samarbetsavtalet (TCA) mellan EU och Storbritannien. Stödet kommer att vara tillgängligt för företag som åtar sig att tillfälligt upphöra med sin fiskeverksamhet under en månad.

Syftet med systemet är att spara en del av den irländska minskade fiskekvoten för andra fartyg, medan stödmottagarna tillfälligt avbryter sin verksamhet. Ersättningen beviljas som ett icke-återbetalningsbart bidrag, beräknat på grundval av bruttolönen i genomsnitt för flottans storlek, exklusive kostnaden för bränsle och mat för fartygets besättning. Varje berättigat företag har rätt till stöd i upp till en månad under perioden 1 september till 31 december 2021. Kommissionen utvärderade åtgärderna enligt artikel 107 ci fördraget om Europeiska unionens funktionssätt ( EUF -fördraget), som gör det möjligt för medlemsstaterna att stödja utvecklingen av vissa ekonomiska verksamheter eller regioner, under vissa förutsättningar. Kommissionen fann att åtgärden förbättrar fiskerisektorns hållbarhet och dess förmåga att anpassa sig till nytt fiske och marknadsmöjligheter som följer av den nya förhållandet med Storbritannien.

Därför underlättar åtgärden utvecklingen av denna sektor och bidrar till målen för den gemensamma fiskeripolitiken för att säkerställa att fiske och vattenbruk är långsiktigt hållbart för miljön. Kommissionen drog slutsatsen att åtgärden utgör en lämplig form av stöd för att underlätta en ordnad övergång inom EU: s fiskerisektor efter Storbritanniens utträde ur EU. På grundval av detta godkände kommissionen systemet enligt EU: s regler för statligt stöd.

Annons

Dagens (3 september) beslut föregriper inte om stödåtgärden så småningom kommer att vara berättigad till Brexit Adjustment Reserve "BAR" -finansiering, som kommer att bedömas när BAR -förordningen har trätt i kraft. Det ger emellertid redan Irland rättssäkerhet om att kommissionen anser att stödåtgärden är förenlig med EU: s regler för statligt stöd, oavsett den slutliga finansieringskällan. Den icke-konfidentiella versionen av beslutet kommer att göras tillgänglig under ärendenummer SA.64035 i statligt stöd register på kommissionens konkurrens webbplats när några frågor om sekretess har blivit löst.

Annons
Fortsätt läsa

coronavirus

Omaskerad: 23 häktade på grund av bedrägeri med e-postkompromissföretag från COVID-19

publicerade

on

Myndigheterna i Rumänien, Nederländerna och Irland har avslöjat ett sofistikerat bedrägerisystem som använder komprometterade mejl och förskottsbedrägerier som en del av en åtgärd som samordnats av Europol. 

Den 10 augusti greps 23 misstänkta i en rad räder som utfördes samtidigt i Nederländerna, Rumänien och Irland. Totalt sökte man 34 platser. Dessa kriminella tros ha bedrägit företag i minst 20 länder på cirka 1 miljon euro. 

Bedrägeriet drivs av en organiserad brottslighet som före COVID-19-pandemin redan illegalt erbjöd andra fiktiva produkter till försäljning online, till exempel träpellets. Förra året ändrade kriminella sitt arbetssätt och började erbjuda skyddsmaterial efter utbrottet av COVID-19-pandemin. 

Annons

Denna kriminella grupp - bestående av medborgare från olika afrikanska länder som är bosatta i Europa, skapade falska e -postadresser och webbsidor som liknar dem som tillhör legitima grossistföretag. Efterlikna dessa företag skulle dessa kriminella sedan lura offren - främst europeiska och asiatiska företag, att lägga beställningar hos dem och begära betalningar i förväg för att varorna ska skickas. 

Leveransen av varorna skedde dock aldrig, och intäkterna tvättades genom rumänska bankkonton som kontrollerades av kriminella innan de drogs tillbaka i bankomater. 

Europol har stött detta ärende sedan det inleddes 2017 av: 

Annons
  • Samla de nationella utredarna på alla sidor som har sett ett nära samarbete med Europols europeiska cyberbrottscentrum (EC3) för att förbereda inför åtgärdsdagen.
  • tillhandahålla kontinuerlig intelligensutveckling och analys för att stödja fältutredarna, och;
  • distribuera två av dess cyberbrottsexperter till razziorna i Nederländerna för att stödja de nederländska myndigheterna med korskontroll av realtidsinformation som samlats in under operationen och med att säkra relevanta bevis. 

Eurojust samordnade det rättsliga samarbetet med tanke på sökningarna och gav stöd vid genomförandet av flera instrument för rättsligt samarbete.

Denna åtgärd genomfördes inom ramen för Europeisk tvärvetenskaplig plattform mot kriminella hot (EMPACT).

Följande brottsbekämpande myndigheter var inblandade i denna åtgärd:

  • Rumänien: Nationella polisen (Poliția Română)
  • Nederländerna: Nationella polisen (Politie)
  • Irland: Nationella polisen (An Garda Síochána)
  • Europol: European Cybercrime Center (EC3)
     
EMPACT

I 2010 inrättade Europeiska unionen en fyraårig politikcykel att säkerställa större kontinuitet i kampen mot allvarlig internationell och organiserad brottslighet. 2017 beslutade EU -rådet att fortsätta EU: s politiska cykel för perioden 2018-2021. Syftet är att ta itu med de viktigaste hoten som organiserad och allvarlig internationell brottslighet utgör EU. Detta uppnås genom att förbättra och stärka samarbetet mellan de relevanta tjänsterna i EU: s medlemsstater, institutioner och byråer samt länder och organisationer utanför EU, inklusive den privata sektorn där så är relevant. IT-brott är en av prioriteringarna för policycykeln.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend