Anslut dig till vårt nätverk!

Irland

Irländska domstolar bör respektera ryska domares beslut i "en helt rysk tvist", säger advokaten

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ägarna till ett ryskt företag som stämmer i Irland för konspiration för bedrägeri med flera ryska svarande samt ett Dublin-registrerat företag, har bett den irländska högsta domstolen att ignorera många ryska domstolsförhandlingar och domar.

Michael Collins SC, som företräder de tilltalade, sa till domstolen att det inte finns någon anledning att Irland inte skulle respektera en rysk domstols beslut att Sergei Makhlai, en miljardär och tidigare ordförande för Togliattiazot (ToAZ, Rysslands största ammoniakproducent), tillsammans med tre andra individer engagerade i ett "massivt bedrägeri" mot ToAZ.

ToAZ undvek rysk beskattning mellan 2009 och 2013 genom att sälja ammoniak – som används för att tillverka gödningsmedel – till ett lågt pris till ett schweiziskt företag, som sålde det till marknadspris, vilket gav vinsten i fickan, sa han. Dessa fakta om skatteflykt avslöjades och bekräftades av beslut från 37 ryska domare i sju ryska domstolar.

Mr. Collins företrädde en minoritetsaktieägare i ToAZ, United Chemical Company Uralchem ​​(UCCU), som såg att hundratals miljoner dollar "slukades av" och lurade, vilket ledde till domstolsförfaranden i Ryssland.

De 70 % majoritetsaktieägarna i ToAZ, fyra Karibien-registrerade trustfirmor, har väckt talan mot UCCU och andra, inklusive ett Dublin-registrerat företag som heter Eurotoaz, och hävdar att de blivit lurade på sina aktier genom olagliga och korrupta "corporate raiding"-åtgärder av företaget. åtalade.

Mr. Collins sa att UCCU:s agerande i Ryssland liknade "aktieägarförtryck"-förfaranden i USA

Sergei Makhlai och den vitryskt födda ryske oligarken Dmitrij Mazepin, ägare till UCCU, står i centrum för rättegången.

Annons

Sergei Makhlai och hans far Vladimir, också en före detta ToAZ-ordförande, befanns skyldiga i Ryssland 2019 för att ha tagit bort 1.4 miljarder dollar från ToAZ genom transaktioner med närstående med hjälp av det schweiziska företaget Nitrochem Distribution AG, kontrollerat av Makhlais schweiziska partner Andreas Zivy. Innan de dömdes flydde Makhlais landet.

Fyra karibiskt registrerade företag stämmer Mr. Mazepin, UCCU, och andra individer och företag, inklusive Eurotoaz.

UCCU och dess medåtalade har redan haft ett antal preliminära förhör i Irland.

De karibiska företagen vill att UCCU ska hittas i förakt för en högsta domstols åtagande att inte verkställa en rysk domstolsdom på 1.2 miljarder dollar mot ToAZ-kärandeföretagen, inklusive försäljningen av ToAZ-aktier, i avvaktan på resultatet av det irländska huvudförfarandet.

De karibiska företagen hävdar att UCCU bröt sitt löfte genom att försöka göra Mr Makhlai i konkurs i Ryssland, vilket ledde till försäljningen av ToAZ-aktier som de påstår sig äga.

Målsägandena sa att UCCU "bröts grovt" mot Dublinåtagandet i sin framställning om förakt.

Mr. Collins, som representerar UCCU, sa att utländska rättsliga förfaranden måste respekteras.

Advokat sa att Mr. Makhlais konkurs är skild från domen på 1.2 miljarder dollar. Domen påverkade bara de karibiska företagens tillgångar, inte Makhlai-konkursen.

De tilltalades löfte att inte verkställa den ryska domen bröts inte, sade han.

Advokaten sa att detta var "en helt rysk tvist" mellan ryska företagsägare angående ett massivt bedrägeri. Irland "sugades in" eftersom ett Dublin-registrerat företag hade ett aktieinnehav och det "målades upp som en bred konspiration" mellan UCCU och de andra åtalade.

På denna "mycket snäva jurisdiktionsnivå" väckte kärandena dessa ansökningar till den irländska högsta domstolen, som fann att målet kunde gå vidare här för att undvika fragmentering. Hovrätten tar ställning till det överklagade beslutet.

Domare Mark Sanfey fortsätter hybridförhandlingen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend