Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Europeisk poesi att njuta av Dublin-pendlare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europaparlamentet, Europeiska kommissionen, Poetry Ireland och Iarnród Éireann har lanserat ett nytt initiativ med titeln "Poetry in Motion". Från och med den 27 april, National Poetry Day, kommer Poetry in Motion att visa upp dikter av 10 poeter från hela Europa.

Diktsamlingen kommer att vara synlig på DART & Commuter-tjänster som är verksamma i Greater Dublin Area fram till slutet av augusti. Detta är också för att fira 50 år av Irlands medlemskap i det som nu är EU.

Talar vid lanseringen i Dublins Connolly Station Frances Fitzgerald, ledamot av Europaparlamentet sade

När vi firar 50-årsjubileet av Irlands medlemskap i Europeiska unionen är det viktigt att erkänna det enorma kulturella inflytande som vårt medlemskap har medfört till Irland och särskilt till konsten. Medlemskap har gett en rikedom av mångfald till vår litteratur, vilket tydligt återspeglas i denna serie unika dikter från hela EU.

Jag vill välkomna detta initiativ mellan Iarnród Éireann, Europaparlamentets sambandskontor och Europeiska kommissionens representation i Irland för att föra detta livfulla EU-kulturprojekt till liv för pendlare över hela landet.”

EU-kommissionär Mairead McGuinness sade

Det gläder mig att idag få hjälpa till att lansera den underbara kampanjen "Poetry in Motion" som markerar Irlands 50-åriga medlemskap i EU. Dessa dikter är en stor påminnelse om Europas språkliga och kulturella mångfald, där poeternas kreativitet för oss närmare varandra. De ger också stor tankeställare för pendlare och resenärer och för med sig poesi från hela Europa till vårt dagliga liv.

Annons

Liz Kelly, Director of Poetry Ireland Lagt till,

Idén med en dikt som ett budskap i en flaska påminner oss om att ingen dikt är en ö, den behöver en läsare för att slutföra processen. Dikter väntar på att läsaren ska ta upp flaskan och återupptäcka dikten, uppleva den intima kopplingen över hav och mil, verklig och metaforisk. En dikt måste vara kompakt för att sväva inom väggarna i sin behållare, ändå är möjligheterna mirakulöst oändliga, det är en sång men den kan också berätta en historia eller ett skämt, måla en bild, ge nyheter, förmedla visdom, ge skydd, råd eller kunskap, restid, beröm, klagan eller besvärjelse – läsaren behöver bara öppna den flaskan.

Att visa dikter från hela EU på kollektivtrafiken gör det möjligt för läsaren att i verklig mening åka på en resa med dikten. Varje dikt talar om temat Message in a Bottle i en tid då medborgarna i hela Europa värdesätter, mer än någonsin, den känsla av identitet och gemenskap som EU förkroppsligar. Dikter skrivna på språk som inte är bekanta för oss väcker spännande och intressanta idéer och sätt att se världen på. Irländska och engelska översättningar av varje dikt ger dem hela cirkeln och ger oss tillgång till nya poeter och perspektiv när vi går i vår dagliga verksamhet.”

VD för Iarnród Éireann, Jim Meade sade

Iarnród Éireann är stolt över att samarbeta med Europaparlamentet, Europeiska kommissionen och Poetry Ireland för att uppmärksamma 50 år av att Irland är medlem i det som nu är Europeiska unionen. Dikterna från poeter över hela Europa kommer att visas på våra DART & Commuter-tjänster under sommaren och jag är säker på att våra kunder kommer att njuta av att läsa dem när de reser på våra tjänster.

Dikterna har kurerats av Poetry Ireland och de första dikterna som släpps kan ses här..

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend