Anslut dig till vårt nätverk!

EU

EU: s Borrell välkomnar USA: s beslut att upphäva sanktionerna inför ICC: s chefsåklagare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen har välkomnat USA: s upphävande av sanktioner som infördes av den tidigare ledaren Donald Trump mot Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare, skriver yossi Lempkowicz.

Den 2 april tillkännagav den amerikanska regeringen upphävandet av verkställighetsordern om införande av sanktioner mot åklagaren för ICC Fatou Bensouda och Phakiso Mochochoko, chef för avdelningen för jurisdiktion, komplementaritet och samarbete vid ICC: s åklagarmyndighet. '' Detta viktiga steg understryker USA: s engagemang för det internationella reglerbaserade systemet '', säger EU: s utrikeschef Josep Borrell i ett uttalande.

Uttalandet tillade: '' ICC spelar en viktig roll för att leverera rättvisa till offren för några av världens mest fruktansvärda brott. Att skydda ICC: s opartiskhet och rättsliga oberoende är avgörande för dess effektivitet och funktion. ''

Annons

Borrell sa att Europeiska unionen '' är orubblig i sitt stöd för Romstadgans universalitet och ICC. '' '' Vi kommer att stå tillsammans med alla parter för att försvara domstolen mot försök som syftar till att hindra rättvisans gång och underminera det internationella straffrättsliga systemet och vi kommer att fortsätta att stödja den pågående granskningsprocessen för att förbättra Romstadgan och göra domstolen starkare och mer effektiv. ''

I sitt beslut sa den amerikanska utrikesministern Anthony Blinken att de ekonomiska sanktionerna som Bensouda infördes och en toppassistent under 2019 var olämpliga och ineffektiva och därför upphävdes.

”Vi fortsätter att vara starkt oense med ICC: s handlingar i samband med situationen i Afghanistan och Palestina. Vi upprätthåller vår långvariga invändning mot domstolens ansträngningar att hävda jurisdiktion över personal från icke-statliga partier som USA och Israel, säger Blinken.

Annons

Han tillade: "Vi tror dock att vår oro över dessa fall skulle hanteras bättre genom engagemang med alla intressenter i ICC-processen snarare än genom införande av sanktioner."

Trump-administrationen sanktionerade Bensouda och Mochochoko den 2 september 2020, för vad dåvarande utrikesminister Mike Pompeo kallas domstolens ”olagliga försök” - som han kallade en ”grundligt trasig och korrupt institution” - att utsätta amerikanerna för dess jurisdiktion.

Bensouda tillkännagav ICC: s i början av förra månaden Avsikten att inleda en utredning om krigsförbrytelser som påstås ha begåtts av israeler och palestinier sedan sommaren 2014.

Tillkännagivandet fördömdes starkt av Israel, som insisterar på att ICC har ingen jurisdiktion i frågan. Dessutom innebär det faktum att Bensouda satte den 13 juni 2014 som utgångspunkt för utredningen att domstolen inte kommer att undersöka kidnappningen och mord föregående dag av tre israeliska tonåringar - Eyal Yifrach, Gilad Shaar och Naftali Frenkel - i händerna på Hamas-terrorister.

Händelsen utlöste "Operation Protective Edge", Israels krig mot Hamas i Gaza, som ägde rum den 8 juli till 26 augusti det året.

I februari sa USA att de motsätter sig Internationella brottmålsdomstolens försök att bekräfta territoriell jurisdiktion över den palestinska situationen efter att ICC på fredag ​​meddelade ett beslut om behörighet i Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza.

Domstolen, baserad i Haag, erkände den palestinska myndigheten som medlem av ICC Rom-stadgan, som dikterar de platser som står under domstolens jurisdiktion. Det erkände att Västbanken, östra Jerusalem och Gaza faller i kategorin.

Enligt domstolen kan den tillämpa Romstadgan på påstådda krigsförbrytelser begått av Israel.

Romstadgan är det fördrag som upprättats av ICC som dikterar dess funktioner, jurisdiktion och struktur.

Tillståndet till brottsutredningen gavs ICC: s översta åklagare Fatou Bensouda som hade genomfört en preliminär utredning av de påstådda krigsförbrytelserna. Den säger att utredningen kan undersöka åtgärder som vidtagits i Judeen och Samaria, Gaza och östra Jerusalem.

I en reaktion på ICC-beslutet sa Tysklands utrikesminister Heiko Maas att ”vår juridiska syn på ICC: s jurisdiktion avseende påstådda brott begått i de palestinska territorierna förblir oförändrad. Domstolen har ingen behörighet på grund av frånvaron av det element av palestinsk stat som krävs enligt internationell lag. ”

Israel har fördömt domen som politisk. Både Israel och USA är inte medlemmar i ICC, den palestinska myndigheten gick med i domstolen 2015.

”Israel är det enda icke-medlemsländerna som potentiellt undersöks av ICC på uppdrag av en ICC-medlem som inte är en stat (Palestina), konstaterade professor Eugene Kontorovich, från George Mason's Antonin Scalia School of Law, en expert i konstitutionell och internationell rätt, under en genomgång för journalister organiserad av Europe Israel Press Association. ”Det finns ingen sådan situation i världen, och det kommer aldrig att finnas”, tillade han.

'' Jag tycker att detta fall är ett hinder och hinder för att nå en lösning på den israelisk-palestinska konflikten eftersom domstolen gör en politisk fråga från en kriminell fråga '', säger Pnina Sharvit Baruch, forskningsassistent vid det israeliska institutet för nationella säkerhetsstudier. (INSS).

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 231 miljoner euro i förfinansiering till Slovenien

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 231 miljoner euro till Slovenien i förfinansiering, motsvarande 13% av landets bidragstilldelning under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Sloveniens återhämtnings- och motståndskraftsplan. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Sloveniens plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få totalt 2.5 miljarder euro, bestående av 1.8 miljarder euro i bidrag och 705 miljoner euro i lån, under hela planens livstid. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU.

RRF är kärnan i NextGenerationEU som kommer att ge 800 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna. Den slovenska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Cypern

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen betalar ut 157 miljoner euro i förfinansiering till Cypern

publicerade

on

Europeiska kommissionen har betalat ut 157 miljoner euro till Cypern i förfinansiering, vilket motsvarar 13% av landets finansiella anslag under återhämtnings- och resiliensfaciliteten (RRF). Förfinansieringsbetalningen hjälper till att sätta igång genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft. Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserade på genomförandet av de investeringar och reformer som beskrivs i Cyperns plan för återhämtning och motståndskraft.

Landet kommer att få 1.2 miljarder euro totalt under planens livstid, med 1 miljard euro i bidrag och 200 miljoner euro i lån. Dagens utbetalning följer på det senaste framgångsrika genomförandet av de första låneoperationerna under NextGenerationEU. I slutet av året avser kommissionen att samla in upp till totalt 80 miljarder euro i långsiktig finansiering, som kompletteras med kortsiktiga EU-räkningar, för att finansiera de första planerade utbetalningarna till medlemsstaterna under NextGenerationEU. En del av NextGenerationEU kommer RRF att tillhandahålla 723.8 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i medlemsstaterna.

Den cypriotiska planen är en del av EU: s svar utan motstycke för att komma starkare ur covid-19-krisen, främja de gröna och digitala övergångarna och stärka motståndskraften och sammanhållningen i våra samhällen. A pressmeddelande finns tillgänglig online.

Annons

Fortsätt läsa

Belgien

EU: s sammanhållningspolitik: Belgien, Tyskland, Spanien och Italien får 373 miljoner euro för att stödja hälso- och socialtjänster, små och medelstora företag och social integration

publicerade

on

Kommissionen har beviljat 373 miljoner euro till fem Europeiska socialfonden (ESF) och Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) operativa program (OP) i Belgien, Tyskland, Spanien och Italien för att hjälpa länderna med nödsituationer och reparationer av coronavirus inom ramen för REACT-EU. I Belgien kommer ändringen av Wallonia OP att tillhandahålla ytterligare 64.8 miljoner euro för förvärv av medicinsk utrustning för hälsovårdstjänster och innovation.

Medlen kommer att stödja små och medelstora företag i utvecklingen av e-handel, cybersäkerhet, webbplatser och onlinebutiker, samt den regionala gröna ekonomin genom energieffektivitet, miljöskydd, utveckling av smarta städer och koldioxidsnål offentlig infrastruktur. I Tyskland, i delstaten Hessen, kommer 55.4 miljoner euro att stödja hälsorelaterad forskningsinfrastruktur, diagnostisk kapacitet och innovation vid universitet och andra forskningsinstitutioner samt investeringar i forskning, utveckling och innovation inom områdena klimat och hållbar utveckling. Denna ändring kommer också att ge stöd till små och medelstora företag och fonder för nystartade företag genom en investeringsfond.

I Sachsen-Anhalt kommer 75.7 miljoner euro att underlätta samarbete mellan små och medelstora företag och institutioner inom forskning, utveckling och innovation, och tillhandahålla investeringar och rörelsekapital för mikroföretag som drabbats av coronaviruskrisen. Dessutom kommer fonderna att möjliggöra investeringar i företagens energieffektivitet, stödja digital innovation i små och medelstora företag och förvärva digital utrustning för skolor och kulturinstitutioner. I Italien kommer det nationella OP 'Social Inclusion' att få 90 miljoner euro för att främja den sociala integrationen av människor som upplever svår materiell brist, hemlöshet eller extrem marginalisering genom tjänsterna 'Housing First' som kombinerar tillhandahållande av omedelbara bostäder med möjliggörande av social- och arbetsförmedlingstjänster .

Annons

I Spanien kommer 87 miljoner euro att läggas till ESF OP för Castilla y León för att stödja egenföretagare och arbetare som fick sina kontrakt avbrutna eller reducerade på grund av krisen. Pengarna kommer också att hjälpa hårt drabbade företag att undvika uppsägningar, särskilt inom turistsektorn. Slutligen behövs pengarna för att tillåta viktiga sociala tjänster att fortsätta på ett säkert sätt och för att säkerställa utbildningskontinuitet under hela pandemin genom att anställa ytterligare personal.

REACT-EU är en del av NextGenerationEU och ger ytterligare 50.6 miljarder euro ytterligare finansiering (i löpande priser) till sammanhållningspolitiska program under 2021 och 2022. Åtgärderna fokuserar på att stödja arbetsmarknadens motståndskraft, jobb, små och medelstora företag och låginkomstfamiljer, samt att sätta framtidssäker grund för de gröna och digitala övergångarna och en hållbar socioekonomisk återhämtning.

Annons

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend