Anslut dig till vårt nätverk!

Israel

Sloveniens premiärminister Jansas kommentarer om kränkningar av de mänskliga rättigheterna i Iran drar reaktion från EU: s Borrell

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Slovenska premiärministern Janez Jansa (avbildad) har förklarat att '' den iranska regimen måste hållas ansvarig för kränkningar av de mänskliga rättigheterna '', ett uttalande som drog en reaktion från EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell, skriver yossi Lempkowicz.

Slovenien innehar det sex månader långa EU-ordförandeskapet sedan den 1 julist.

Jansa talade till ett gratis Iran-toppmöte som anordnades av den iranska oppositionsrörelsen, National Council of Resistance of Iran.

Annons

Jansa berättade för konferensen att "det iranska folket förtjänar demokrati, frihet och mänskliga rättigheter och bör stödjas starkt av det internationella samfundet."

Den slovenska premiärministern hänvisade också till Amnesty Internationals krav att utreda den nya iranska presidenten Ebrahim Raisi över hans påstådda engagemang i avrättningarna. ”I nästan 33 år hade världen glömt bort offren för massakern. Detta borde förändras, sade Jansa.

I en reaktion sa Borrell att Jansa kanske innehar det roterande EU-rådets ordförandeskap men att han "inte representerar" EU i utrikespolitiken. Jansas uttalanden utlöste också spänningar med Iran.

Annons

Borrell sa att Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif hade ringt honom för att fråga ”om de slovenska premiärministerns förklaringar representerar Europeiska unionens officiella ställning, med tanke på att det hade funnits en viss förvirring relaterad till det faktum att Slovenien för närvarande är landet inneha rådets roterande ordförandeskap. ”

EU: s företrädare för utrikespolitiken sa att han sa till Zarif att "i vår institutionella miljö representerar en premiärministers ställning - även om han kommer från det land som innehar det roterande rådets ordförandeskap - inte Europeiska unionens ståndpunkt."

Han tillade att endast Europeiska rådets president, Charles Michel, kunde företräda EU på stats- och regeringschefer.

”Utrikespolitiken förblir en kompetens för EU: s medlemsländer och varje medlemsstat kan ha den åsikt att den anser lämplig för varje fråga om internationell politik. ... För mig är det bara att säga om Jansas ställning representerar Europeiska unionen. Och det gör det verkligen inte, säger Borrell.

Borrell sa också att EU hade "en balanserad ställning" gentemot Iran "som sätter politiskt tryck när det anses nödvändigt, på många områden, och samtidigt letar efter samarbete när det är nödvändigt."

EU arbetar för närvarande som samordnare för att återuppliva kärnkraftsavtalet 2015 med Iran.

En talesman för den slovenska representationen i EU, citerad av Politico.eu, sa att ”Slovenien inte alls har för avsikt att engagera sig i Irans inre angelägenheter.” Han tillade dock att Slovenien “alltid förespråkar mänskliga rättigheter och grundläggande friheter. Detta är i linje med våra värderingar och lagstiftning. ”

Slovenien betraktas som ett proisraeliskt land inom Europeiska unionen. Landet gjorde en skarp vändning de senaste åren som ett av det tidigare sovjetblocklandet i EU som konsekvent röstade mot Israel i FN. Slovenien erkände nästan en palestinsk stat 2014, men i slutändan valde parlamentet att bara uppmana regeringen att göra det.

Jansas parti, i oppositionen vid den tiden, var det enda som motsatte sig att stödja en palestinsk stat.

Slovenien vidtog två a-israeliska åtgärder när det ändrade sin årliga omröstning från nedlagd röst till opposition mot en resolution från FN: s generalförsamling som förlängde mandatperioden för sekretariatets division för palestinska rättigheter.

I motsats till EU som endast har förbjudit Hizbollahs så kallade '' militära vinge '' förklarade Slovenien hela den libanesiska organisationen som en ”kriminell och terroristorganisation som representerar ett hot mot fred och säkerhet.”

Under Israels senaste konflikt med Hamas höjdes den israeliska flaggan på officiella byggnader i Slovenien i tecken på ”solidaritet” med den judiska staten. "Som ett tecken på solidaritet slog vi israelisk flagga på regeringsbyggnaden", sa den slovenska regeringen i en tweet med ett foto av standarden.

”Vi fördömer terrorattackerna och står med Israel,” stod det.

Israel

För första gången konstaterar Europaparlamentet att Hizbollah är ansvarig för Libanons förödande politiska och ekonomiska kris

publicerade

on

I en resolution om Libanon som antogs tidigare i veckan uttalade Europaparlamentet tydligt att Hizbollah är ansvarig för landets förödande politiska och ekonomiska kris och förtrycket av folkrörelsen 2019, skriver yossi Lempkowicz.

Resolutionen, som antogs med ett överväldigande och tvärpolitiskt stöd, betonar behovet av fullständig libanesisk suveränitet och beklagar skadliga inblandning från utsidan.

Texten lyder: ”Hizbollah kontrollerar fortfarande viktiga ministerier i den libanesiska regeringen. Hizbollah har listats som en terrororganisation av flera EU -medlemsstater. Hizbollah har upprepade gånger visat sin starka ideologiska trohet mot Iran, vilket destabiliserar den libanesiska regeringen och undergräver dess välbehövliga sammanhållning. ”

Annons

Resolutionen hotar vidare "införandet av riktade sanktioner för att hindra eller undergräva den demokratiska politiska processen."

Texten antogs med 575 ja -röster, 71 nej -röster och 39 nedlagda röster.

Resolutionen sade att Europeiska unionen fortfarande bör överväga att införa sanktioner mot libanesiska politiker som blockerar den nya regeringens framsteg.

Annons

Europaparlamentet, som sammanträdde i Strasbourg, noterade Libanons regeringsbildning för två veckor sedan efter mer än ett år av politisk dödläge och sade att EU: s regeringar ännu inte kan släppa ut tryck på landet.

Trots det faktum att EU: s utrikespolitiska chef Josep Borrell sa till Europaparlamentet att tiden för sanktioner hade gått på grund av regeringens bildande. EU har välkomnat tillkännagivandet av den nya regeringen som leds av premiärminister Najib Mikati.

Europaparlamentet uppmanar djupt libanesiska ledare att hålla sina löften och vara en funktionell regering, heter det i resolutionen.

EU enades i juni om att förbereda reseförbud och frysning av tillgångar för libanesiska politiker som anklagas för korruption och hindrar ansträngningar att bilda en regering, ekonomisk felhantering och kränkningar av mänskliga rättigheter.

EU måste ta ställning mot Hizbollah, säger ECR -ledamöter

Europeiska konservativa och reformister (ECR), en center-höger politisk grupp i EU-parlamentet, välkomnade starkt antagandet av resolutionen. '' ECR -gruppen stöder Europaparlamentets uppfattning att Hizbollah är ansvarig för Libanons förödande politiska och ekonomiska kris och förtrycket av folkrörelsen 2019. "

”För första gången har parlamentsledamöter erkänt organisationens starka ideologiska lojalitet med Iran som verkar för att destabilisera Libanon”, konstaterade den.

För gruppen sa den svenska MEP Charlie Weimers att resolutionen '' starkt utmanar de vänsterliberala grupperna att komma till rätta med Hizbollahs sanna terroristkaraktär och att göra upp med den påhittade skillnaden mellan de så kallade militära och politiska vingarna i organisation.''

'' Det är en skillnad som starkt förnekas av Hizbollahs vice ledare, Naim Qassem, själv som betonar att Hizbollah har ett enda ledarskap och att det inte finns någon skillnad mellan vingar '', tillade Weimers.

- Det här måste vara Europaparlamentets starkaste fördömande av Iran och deras terrorhandläggare Hizbollah för att undergräva stabiliteten i Libanon, säger Daniel Schwammenthal, chef för AJC Transatlantic Institute.

”Europeiska lagstiftare har därmed skickat en tydlig varning till regimen i Teheran och deras shiitiska terrorgrupp att det inte längre fungerar som vanligt. Det libanesiska folket förtjänar frihet, demokrati och välstånd - inget av dessa kan uppnås så länge Hizbollah och Iran kan fortsätta dra landet till korruption, kriminalitet och krig, säger han.

Fortsätt läsa

Förintelse

Nederländsk kommun avskyr ungdomar som protesterar mot koronaåtgärder i nazistuniformer

publicerade

on

Munanstadsdelen Urk, i Nederländerna, har uttryckt avsky för bilder som visar cirka 10 unga människor som marscherade genom staden i nazistiska uniformer i lördags som protesterade mot COVID-19-åtgärderna, NLTider rapporterade, skriver yossi Lempkowicz.

Bilder på nätet visar en av dem iklädd fångränder och en Davidstjärna, medan de andra riktar falska vapen mot honom.

”Detta beteende är inte bara mycket stötande och extremt olämpligt, utan också skadligt för stora befolkningsgrupper. Med denna smaklösa åtgärd har en gräns mycket tydligt korsats för Urk kommun, säger kommunen i ett uttalande.

Annons

"Vi förstår att dessa unga människor vill göra sina röster hörda om effekterna av de nuvarande och kommande coronavirusåtgärderna", sade stadsborgmästaren Cees van den Bos och tillade att '' denna diskussion pågår inte bara i Urk, utan hela tiden vårt land.''

Han fortsatte, '' Vi förstår dock inte hur de gör det. Inte bara Urk kommun, utan hela samhället ogillar helt detta sätt att protestera. ”

Åklagarmyndigheten sade att det undersöker om ett brott har begåtts.

Annons

Rabbi Menachem Margolin, ordförande för European Jewish Association (EJA), en grupp som representerar hundratals samhällen över hela kontinenten, sade att denna incident '' understryker det massiva arbete som återstår att göra inom utbildning. ''

'' Ungdomarnas agerande i Urk, en del av en växande trend att jämföra Covid -restriktioner och driva tillbaka mot vaccination som försöker dra paralleller mellan regeringens försök att stoppa viruset och den nazistiska behandlingen av judar, visar på det massiva arbete som fortfarande är att göra i utbildningsinsatser om vad som verkligen hände under Förintelsen '', sa han.

'' Oavsett hur höga känslor som löper kan den judiska upplevelsen av förintelsen aldrig användas för att göra någon jämförelse, helt enkelt för att ingenting kan jämföras med det i Europa '', tillade Margolin.

Enligt nyhetssajten Hart van Nederland bad de unga om ursäkt på måndagen. I ett brev skrev de. "Det var absolut inte vår avsikt att väcka minnen från andra världskriget." Men de klargjorde inte vad de hade för avsikt. ”Vi vill betona att vi absolut inte är antisemitiska eller mot judar, eller stöder den tyska regimen. Vår uppriktiga ursäkt ”, skrev de.

Detta är inte den första incidenten kring coronaviruset i Urk. I januari, a GGD -testcenter i byn antändes. I mars, journalister attackerades av kyrkobesökare som fortsatte att gå i kyrkan trots coronavirusåtgärderna.

Fortsätt läsa

Egypten

Vid ett möte i Sharm el-Sheikh kommer Israels premiärminister Bennett och Egyptens president El-Sisi överens om att fördjupa banden mellan de två länderna

publicerade

on

Israels premiärminister Naftali Bennett träffade Egyptens president Abdel Fattah El-Sisi i kustorten Sharm El-Sheikh på måndagen, skriver yossi Lempkowicz.

Det var det första israeliska statsministerbesöket i Egypten på ett decennium.

I ett uttalande från premiärministerns kontor sa de två ledarna att de diskuterade en rad ämnen, inklusive "sätt att fördjupa och stärka samarbetet mellan staterna, med tonvikt på att bredda den ömsesidiga handeln och en lång rad regionala och internationella frågor."

Annons

Bennett tackade president El-Sisi för Egyptens viktiga roll i regionen och noterade att under över 40 år sedan det undertecknades fortsätter fredsavtalet mellan de två länderna att utgöra en grund för säkerhet och stabilitet i Mellanöstern.

Han betonade också Egyptens viktiga roll för att upprätthålla säkerhetsstabiliteten i Gazaremsan och för att hitta en lösning på frågan om de israeliska fångarna och försvunna.

De två ledarna diskuterade också sätt att förhindra ett kärnvapen Iran och behovet av att stoppa landets regionala aggression.

Annons

De enades om att fortsätta fördjupa samarbetet och dialogen mellan de två länderna på alla områden. '' Under mötet skapade vi först och främst en grund för djupa band i framtiden '', sa Bennett när han återvände till Israel.

'' Israel öppnar sig alltmer för länderna i regionen, och grunden för detta mångåriga erkännande är freden mellan Israel och Egypten. Därför måste vi investera på båda sidor för att stärka denna länk, och vi har gjort det idag, säger han.

Bennett var den första israeliska premiärministern som besökte Egypten offentligt sedan hans föregångare Benjamin Netanyahu träffade före detta egyptiska presidenten Hosni Mubarak 2011 också i Sharm El-Sheikh.

Jerusalem Post noterade att då fanns det bara en flagga vid mötet, den egyptiska. Den här gången satt de israeliska och egyptiska ledarna bredvid flaggor från båda länderna.

I en ovanlig uppvisning av egyptisk komfortnivå med ett israeliskt möte på hög nivå, meddelade Sisis kontor Bennetts närvaro i Sharm e-Sheikh, snarare än att lämna Israel för att offentliggöra händelsen.

Israel och Egypten undertecknade ett fredsavtal 1979, men det har betraktats som en ”” kall fred ”.

Enligt journalisten Khaled Abu Toameh, expert på palestinska och arabiska angelägenheter, är Egyptens president El-Sisi möte med Bennett en del av Egyptens ansträngningar att återuppta sin centrala roll i den israelisk-palestinska konflikten och Sisis försök att framställa sig själv som en fredsmakare och curry. välvilja hos Biden -administrationen.

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend