Anslut dig till vårt nätverk!

Israel

EU:s Josep Borrell bjuder in Israels nya utrikesminister Eli Cohen till Bryssel

DELA MED SIG:

publicerade

on

"Israel är en av EU:s närmaste partner i Mellanöstern och det finns ett antal globala utmaningar vi måste möta tillsammans, inte minst Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina, inklusive Rysslands militära samarbete med Iran", heter det i EU:s utrikespolitik. chef. Tidigare i veckan pratade Eli Cohen även med flera av sina europeiska motsvarigheter, skriver yossi Lempkowicz.

På torsdagen (12 januari) höll Josep Borrell ett telefonsamtal med den israeliska ministern. "I detta första konstruktiva utbyte uttryckte den höge representanten för utrikespolitik och vice ordförande för Europeiska kommissionen sin och EU:s önskan att bygga vidare på det senaste momentumet i förbindelserna mellan EU och Israel, efter oktobers återupptagande av associeringsrådet efter ett tiotal år. års uppehåll och ett antal besök på hög nivå nyligen, sade EU:s talesperson.

Han tillade: "Israel är en av EU:s närmaste partner i Mellanöstern och det finns ett antal globala utmaningar vi måste möta tillsammans, inte minst Rysslands brutala anfallskrig i Ukraina, inklusive Rysslands militära samarbete med Iran."

I samtalet välkomnade Borrell Israels normalisering av relationerna med ett antal arabländer och upprepade EU:s vilja att stödja denna utveckling. Han uttryckte förhoppningen att detta kommer att ha en positiv inverkan på fredsprocessen i Mellanöstern.

Borrell upprepade också "EU:s stöd för tvåstatslösningen och behovet av att återställa en politisk horisont för att lösa konflikten".

"I ljuset av den aktuella utvecklingen påminde den höga representanten/vice ordföranden också om kända EU-ståndpunkter om behovet av att undvika ensidiga handlingar och uttryckte stark oro över det höga antalet offer", tillade talesmannen.

Cohen ska ha tackat Borrell för hans lyckönskningar på hans inträde i ministeriet och välkomnade framstegen i relationen mellan EU och Israel, och sa att mötet i associeringsrådet EU-Israel som hölls i oktober 2022, för första gången på tio år, var ett viktigt möte. ett steg mot bättre relationer

Annons

Borrell och Cohen har kommit överens om att träffas så snart som möjligt för att fortsätta sin dialog personligen, eventuellt vid säkerhetskonferensen i München i februari.

I ett tal till det israeliska utrikesministeriets personal förra veckan betonade Cohen att "som utrikesminister kommer jag att arbeta för att ytterligare främja Israels position i världen, stärka internationella relationer och upprätta diplomatiska förbindelser med andra länder".

Han tillade: "2023 är ett år med möjligheter och utmaningar. Staten Israel har nått den punkt där den har säkerhet, intelligens och teknisk kapacitet, energioberoende och energireserver, såväl som Abrahamsavtalet som har bevisat sitt bidrag till de länder som deltog i dem.
tidigare i veckan.

"De utmaningar som Europa står inför när det gäller säkerhet och energi positionerar Israel som en nyckelaktör. Det här är en möjlighet att fördjupa och stärka relationen med europeiska länder i jämförelse med de senaste åren”, sa utrikesministern.

Förutom Borrell talade Cohen också med sina motsvarigheter från Kroatien, Cypern och Guatemala under de senaste två dagarna.

På torsdagen pratade Cohen med Kroatiens utrikesminister Gordan Grlić-Radman. Han uttryckte sin uppskattning till Grlić-Radman för Kroatiens motstånd mot FN:s generalförsamlings senaste resolution om Internationella domstolen i Haag.

Den israeliska ministern hänvisade till den enorma potentialen för att fördjupa relationen och samarbetet mellan Israel och Kroatien inom områdena vetenskap, jordbruk, energi, innovation och cyber. Han noterade att det annalkande undertecknandet av ett gemensamt uttalande mellan de två länderna kommer att vara ett viktigt steg i den riktningen.

Cohen talade också med den cypriotiske utrikesministern Ioannis Kasoulides med vilken han betonade de strategiska bilaterala relationerna mellan Israel och Cypern och vikten av samarbete på energiområdet.

Tidigare i veckan talade Cohen även med utrikesministrarna i Storbritannien, Tyskland, Österrike, Nederländerna och Estland. Han skulle ha ett samtal med sin ukrainska motsvarighet, Dmytro Kuleba, senare på torsdagen.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend