Anslut dig till vårt nätverk!

Israel

Terroristattacker i Jerusalem: EU säger att de "kraftigt fördömer dessa handlingar av vansinnigt våld och hat"

DELA MED SIG:

publicerade

on

Israeliska säkerhetsstyrkor och räddningsstyrkor vid platsen för en skottattack i Neve Yaakov, Jerusalem, 27 januari 2023. Bild från Olivier Fitoussi/Flash90.

Europeiska unionen fördömde på lördagen (28 januari) "kraftigt" terroristattackerna i Jerusalem, skriver yossi Lempkowicz.

I ett uttalande sa EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell: "Europeiska unionen är förskräckt över gårdagens fruktansvärda terrorattack i en synagoga i Jerusalem, som dödade minst sju personer och lämnade många skadade, när de deltog i sabbatsgudstjänsten, och över morgonens attack. i östra Jerusalem, vilket lämnade två offer skadade, varav ett allvarligt.

"Dessa fruktansvärda händelser visar än en gång hur brådskande det är att vända denna våldsspiral och engagera sig i meningsfulla ansträngningar för att återuppta fredsförhandlingar. Vi uppmanar alla parter att inte reagera på provokationer."

På lördagsmorgonen, en 13-årig bosatt i östra Jerusalem öppnade eld mot en grupp fotgängare går hem från sabbatsgudstjänster nära den arkeologiska platsen Davids stad i Jerusalem.

En 47-årig pappa och hans 22-årige son sköts av barnterroristen.

Tre av offren för terrorattacken mot synagogan i Neve Yaakov, 14-åriga Asher Natan och äkta paret Eli och Natalie Mizrahi begravdes vid begravningar på lördagskvällen. De andra offer var 56-årige Rephael Ben Eliyahu, 68-årige Shaul Hai, ukrainska medborgaren Irina Korolova och 26-åriga Ilya Sosansky.

Annons

Ytterligare tre personer skadades i attacken och fördes till Mount Scopus Hadassah-University Medical Center.

I ett annat uttalande samma dag, relaterat till dödandet av israeliska försvarsstyrkor (IDF) på nio palestinier under en operation i Jenin, på Västbanken, i torsdags, sa en EU-talesman: "Europeiska unionen erkänner till fullo Israels legitima säkerhetsproblem, vilket framgår av de senaste terrorattackerna, men det måste betonas att dödligt våld endast får användas som en sista utväg när det är absolut oundvikligt för att skydda liv."

"EU är mycket bekymrat över de ökade spänningarna i Israel och det ockuperade palestinska territoriet. Vi uppmanar båda parter att göra allt för att eskalera situationen och att återuppta säkerhetssamordningen, vilket är avgörande för att förhindra ytterligare våldshandlingar." uttalandet tillagt.

I ett uttalande sa de israeliska försvarsstyrkorna att trupper gick in i flyktinglägret i Jenin för att omintetgöra överhängande attackplaner från en lokal gren av terrorgruppen Palestinian Islamic Jihad.

"Det här laget var en tickande bomb. Om vi ​​inte agerade skulle de ha gjort det”, sa en hög IDF-officer till reportrar.

"Under ett försök att arrestera dem öppnade de eftersökta männen eld och dödades i en skottväxling med våra styrkor", sade IDF. Tre medlemmar av PIJ-cellen dödades och en fjärde greps, enligt militären.

"De eftersökta männen, PIJ-operativa, har varit inblandade i den senaste tidens omfattande terroraktivitet och är misstänkta för att ha utfört flera skjutattacker mot IDF-styrkor och planerat andra betydande attacker", sade IDF.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend