Anslut dig till vårt nätverk!

Israel

Israel accepterar inbjudan att delta i ett associeringsråd EU-Israel men endast när Ungern är ordförande i EU-rådet

DELA MED SIG:

publicerade

on


Vid ett möte i Budapest sa Israels utrikesminister Israel Katz till sin ungerske motsvarighet Péter Szijjártó att Ungerns EU-ordförandeskap, som inleds i juli, är "en aldrig tidigare skådad möjlighet att förbättra Israels ställning i EU." Israel kommer att acceptera en EU-inbjudan till utrikesminister Israel Katz att delta i ett möte i associeringsrådet EU-Israel i Bryssel men först efter att Ungern tagit över ordförandeskapet i EU-rådet i juli.

Detta sa Israels utrikesminister Israel Katz till sin ungerske motsvarighet Péter Szijjártó under ett möte i måndags i Budapest.

Förra månaden sa EU:s utrikeschef Josep Borrell att EU:s utrikesministrar nått enhällighet för att kalla till ett möte i associeringsrådet EU-Israel för att diskutera situationen i Gaza och respekten för mänskliga rättigheter under de skyldigheter som Israel har åtagit sig enligt detta. avtal.''

De vill också diskutera med "Netanyahu-regeringen", som Borell insisterade på under en presskonferens efter ett möte i utrikesrådet, hur den planerar att genomföra avgörandet från Internationella domstolen (ICJ) som beordrade Israel att stoppa sitt beslut. avsedd militär offensiv i staden Rafah.

''Vad vi har sett sedan domstolen meddelade sin dom: inte ett stopp för den militära verksamheten, utan tvärtom, en ökning av den militära verksamheten, en ökning av bombningarna och en ökning av offer för det civila folket, som vi har sett i går kväll,'' sa Borrell.

Associeringsrådet EU-Israel är ett organ som styr de bilaterala förbindelserna mellan EU och Israel. Den består av Israels utrikesminister och EU:s 27 utrikesministrar. Rådet sammanträdde i oktober 2022 i Bryssel efter ett uppehåll på tio år på grund av oenighet i den israelisk-palestinska frågan.

Israels utrikesminister Katz sa till Szijjártó att Ungerns EU-ordförandeskap är "en oöverträffad möjlighet att förbättra Israels ställning i EU."

Annons

Ungern, som är Israels bästa vän inom EU, tar över det sex månader långa EU-ordförandeskapet från Belgien, ett land som är mindre vänligt mot Jerusalem.

Det kommande ungerska EU-ordförandeskapet skulle sträva efter att "återställa samarbetet mellan EU och Israel till en nivå av ömsesidig respekt", sa Szijjártó under en gemensam presskonferens med Katz, och uppmanade sidorna att föra en dialog och "undertrycka tonen av tillrättavisningar och föreläser”. Han tillade att det ungerska ordförandeskapet skulle göra förberedelser för associeringssamtal mellan EU och Israel "i den andan".

Den ungerske utrikesministern uttryckte djup oro över ökande anti-israeliska tendenser i internationella organisationer. "Israel har rätt till rättvis och lika behandling i internationella organisationer", citerade utrikesministeriet Szijjártó som sa, och tillade att den ungerska regeringen alltid hade motverkat "ensidiga, partiska attacker och uttalanden mot Israel, och kommer att fortsätta att göra det i framtiden."

Den ökande moderna antisemitismen i Europa "är resultatet av en absolut oansvarig migrationspolitik, under vilken en högljudd minoritet ofta kan åsidosätta en tyst majoritets vilja", sa Szijjártó.

Katz tackade den ungerska regeringen för dess stöd och tillade: "Ungern är en sann vän till Israel, deras band bygger på respekt." Han sa att Ungerns kamp mot antisemitism var exemplarisk och ville se liknande insatser "i västra Europa och i andra delar av världen."

Under sitt besök i Budapest träffade Katz också chefen för Ungerns judiska samfund och lade ner en krans vid landets förintelseminnesmärke i den ungerska huvudstaden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend