Anslut dig till vårt nätverk!

katastrofer

Tio år senare förföljer Costa Concordias skeppsbrott fortfarande överlevande och öbor

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ester Percossi kan fortfarande höra skriken, känna kylan och se skräcken i människors ögon, skriva Gabriele Pileri och Philip Pullella.

Hon är en av de överlevande från skeppsbrottet Costa Concordia, det lyxiga kryssningsfartyget som kapsejsade efter att ha träffat stenar strax utanför kusten på den lilla italienska ön Giglio den 13 januari 2012 och dödade 32 människor i en av Europas värsta sjökatastrofer.

Percossi och andra överlevande har återvänt till ön för att hylla de döda och återigen tacka öborna som i mörkret och mitt i vintern hjälpte 4,200 XNUMX besättningar och passagerare – mer än sex gånger så många som vinterboende den natten.

"Det är extremt känslosamt. Vi kommer hit idag för att minnas, viktigast av allt, de som inte längre är med oss, och för att återuppleva helvetet som vi gick igenom och på något sätt försöka utmana det", sa Percossi vid ankomsten på onsdagen. av torsdagens minneshögtid.

Annons

"Jag minns skriken från folket, människorna som hoppade i havet. Jag minns kylan, känslan av skräck i allas ögon", sa hon.

Även om det fanns många hjältar den natten, var skeppets kapten, Francesco Schettino, inte bland dem. Märkt "Captain Coward" av italiensk media för att ha övergett fartyget under räddningen, dömdes han till 16 års fängelse 2017 på anklagelser om dråp.

En medlem av hamnmyndigheterna ser på när en färja anländer en dag av tioårsdagen av Costa Concordias skeppsvrak som dödade 32 människor efter att den kapsejsade och sjönk utanför kusten, på ön Giglio, Italien, den 13 januari 2022. REUTERS/Yara Nardi
En allmän bild av en fyr tidigt på morgonen på en dag av tioårsdagen av Costa Concordias skeppsvrak som dödade 32 människor efter att den kapsejsade och sjönk utanför kusten, på ön Giglio, Italien, den 13 januari 2022. REUTERS/Yara Nardi

En besättningsmedlem som inte lämnade var Russel Rebello, en servitör som hjälpte passagerare att gå av fartyget. Hans kropp återfanns bara flera år senare, när den massiva, rostiga hulken rätades upp och bogserades bort i historiens dyraste sjövrakåtervinning.

Annons

"Min bror gjorde sin plikt, han förlorade sitt liv genom att hjälpa andra människor, självklart är jag stolt över det och jag tror att han skulle vara väldigt stolt över vad han gjorde, att hjälpa så många andra människor", sa Russels bror Kevin när han kom för minneshögtiden.

Concordia låg på sidan i två och ett halvt år och såg ut som en gigantisk strandad vitval. För vissa invånare lämnade den aldrig.

På katastrofnatten öppnade syster Pasqualina Pellegrino, en äldre nunna, den lokala skolan, klostret och en matsal för att ta emot de skeppsbrutna.

"Det är ett minne som aldrig bleknar. Även när skeppet fortfarande var där såg det ut som en person som hade blivit övergiven, det osade av sorg, för jag kunde se det från fönstret", sa syster Pasqualina.

"Och även nu är det inte trevligt att komma ihåg det. Men tyvärr är det livet så, man måste fortsätta med smärtan, med glädjen, dag för dag", sa hon.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend