Anslut dig till vårt nätverk!

Italien

Italiens utrikesminister Di Maio lämnar 5-Star för att bilda ny grupp

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio anländer till ett tvådagars Natos utrikesministermöte i Berlin, Tyskland den 14 maj 2022.

Italiens utrikesminister Luigi Di Maio sa på tisdagen (21 juni) att han lämnar 5-stjärniga rörelsen för att bilda en ny parlamentarisk grupp som stöder premiärminister Mario Draghis regering.

Di Maios drag kommer efter att han anklagat den femstjärniga ledaren och tidigare premiärministern Giuseppe Conte för att undergräva regeringens ansträngningar för att stödja Ukraina och försvaga Roms ställning inom EU.

Splittringen i 5-stjärniga rörelsen hotar att ge ny instabilitet till Draghis flerpartikoalition.

5-Star har blivit allt mer orolig över att Italien skickar vapen till Ukraina och det har förekommit utbredda spekulationer om att Conte överväger att dra rörelsen ur regeringen i ett försök att stoppa dess nedgång i opinionsmätningarna.

Partiet lämnade ett uttalande på tisdagen där de blankt förnekade detta.

"Dagens är ett svårt beslut som jag aldrig föreställt mig att jag skulle behöva ta... men i dag lämnar jag och många andra kollegor och vänner 5-stjärniga rörelsen", berättade Di Maio, själv tidigare 5-stjärnig ledare, till en nyhet konferens.

Annons

Di Maio, som har varit osams med Conte i flera månader, angav inte hur många 5-stjärniga lagstiftare han skulle ta med sig, men han sa att partiet till följd av schismen inte längre skulle vara den största gruppen i parlamentet.

"Från och med idag börjar vi en ny väg med människor som har bestämt sig för att blicka mot framtiden", sa han, i en uppenbar antydan om sin nya parlamentariska grupps namn som enligt politiska källor sannolikt kommer att bli "Tillsammans för framtiden".

Om 5-Star slutar med att dra sig ur regeringen skulle det inte beröva Draghi hans majoritet, men Europeiska centralbankens chef skulle inte längre leda en koalition för "nationell enhet", som han gick med på att göra i februari förra året.

Även om man antar att Draghi beslutar sig för att fortsätta, kan andra partier följa 5-Star ut ur regeringen, vilket skulle utlösa dess kollaps.

5-stjärniga rörelsen, som segrade i valet 2018 när den tog 33 % av rösterna, röstar nu på mindre än hälften av den nivån och är i total oordning inför nästa val som är planerat till början av nästa år.

Di Maio attackerade bittert sitt tidigare parti och kallade det "oansvarigt" över sin ståndpunkt om kriget i Ukraina och sa att det hade "satt regeringen i svårigheter bara för att få några poäng i opinionsmätningarna, utan att ens lyckas".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend