Anslut dig till vårt nätverk!

Italien

Antisemitismen i Italien håller sig utanför politiken, men "består" i landet

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det är verkligen en av de bästa tiderna i historien för relationerna mellan Italien och Israel, eftersom det inte längre finns några antisemitiska eller ens antisionistiska politiska krafter i det italienska parlamentet - skriver Alessandro Bertoldi i Jerusalem Post.

Det är verkligen en av de bästa tiderna i historien för relationerna mellan Italien och Israel, vilket bekräftades av premiärminister Netanyahus nyligen besök i Rom, följt av Italiens utrikesminister Antonio Tajanis besök i Israel. Mötet mellan Netanyahu och premiärminister Georgia Meloni gick mycket bra. De två är, förutom att vara regeringsledare för två vänliga länder nära varandra, också politiska allierade på det konservativa området. Italien och Israel har återupplivat det ekonomiska samarbetet och efter 11 år kommer det att hållas ett nytt bilateralt mellanstatligt möte. Netanyahu har också meddelat att han tänker exportera gas till Europa genom Italien.

Den andra goda nyheten är att det inte längre finns några antisemitiska eller ens antisionistiska politiska krafter i det italienska parlamentet. Inget parti på andra sidan golvet har intagit någon fientlig ställning mot den judiska världen eller Israel de senaste åren. Istället är de flesta av dem engagerade i kampen mot antisemitism, både på lagstiftande nivå med antidiskrimineringslagstiftning och i försvaret av Israels rätt att existera och försvara sig. 

Inom månader efter tillträdet ville den nya italienska regeringen sända en viktig signal till det judiska samfundet och Israel genom att utse en nationell samordnare för att bekämpa antisemitism.

De dåliga nyheterna, å andra sidan, är att förra veckan rapporterade CDEC Foundations "Annual Report on Antisemitism in Italy in 2022" en försämring av situationen.

Antisemitismen är fortfarande ihållande i Italien. Jämfört med andra år sågs 2022 en liten ökning av antisemitisk aktivitet, med episoder som främst registrerades i skolmiljöer, särskilt i samband med årsdagar som förintelsens minnesdag, eller när de mest kända judarna är i framkant av vissa situationer. 

Det finns också judar, eller förmodade judar, som riktas som individer, som i fallet med den italienska senatorn Liliana Segre, när hon till exempel gör ett politiskt uttalande som inte gillas av vissa grupper, som hände när hon talade om migranter genom att känna empati med dem. På senare tid har den nyutnämnda sekreteraren för det demokratiska partiet, Elly Schlein, varit måltavla för antisemitiska attacker, till och med hånad för sin uttalade näsa. Rapporten varnar också för aktiviteter på sociala medier där unga människor kan bli roade av virala antisemitiska skämt om judar och i synnerhet förintelsen.

Annons

Trots dessa nedslående nyheter är stödet för Israel fortsatt starkt, vilket visades under Netanyahus besök. Alla partier som utgör den parlamentariska majoriteten leds för närvarande av ledare som starkt stöder Israel och dess rätt till självförsvar. Från premiärminister Giorgia Meloni till Silvio Berlusconi kan många skryta med en historia av pro-israeliska handlingar och uttalanden. Detsamma gäller för de flesta av Italiens oppositionsledare. 

Under Netanyahus besök bekräftade minister Salvini sin ståndpunkt för att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och pressade sin egen regering att flytta den italienska ambassaden till den heliga staden. Trots det avfärdade Meloni och utrikesministeriet, noga med att inte skapa friktion med europeiska allierade och arabiska partner, ärendet genom att förklara att "frågan inte är på dagordningen". 

Den goda viljan kring resan fortsatte med Italiens kulturminister Gennaro Sangiuliano som välkomnade Netanyahu genom att främja kulturellt samarbete mellan de två länderna, liksom näringsminister Adolfo Urso som arrangerade ett bilateralt möte där de två ländernas mest framstående företag var närvarande. 

På samma sätt har vice utrikesminister Edmondo Cirielli tillbringat de senaste månaderna med att arbeta med ministerorganet som arbetar med internationellt samarbete för att belysa frågan om att ge ekonomiskt bistånd till palestinska icke-statliga organisationer. Ofta är dessa organisationer förklädda som humanitära organisationer, men personer som är kopplade till terroristorganisationer är ofta gömda bakom dem. Minister Cirielli instruerade sin personal att strikt övervaka destinationen för sådana humanitära medel för att förhindra att de skickas till terrorister. 

Slutligen, och mycket viktigt på regional nivå, var Assessore Fabrizio Riccas förslag till Piemontes regionala råd att göra en petition till den italienska regeringen att vidta politiska och diplomatiska åtgärder vid FN, i Europeiska unionen och i alla andra multilaterala forum för att initiera konkreta ansträngningar att genomföra antagandet av IHRA:s definition av antisemitism, och uppmanade Italien att skydda Israel i alla forum, och även att erkänna Jerusalem som den judiska statens huvudstad.

Även om vi fick dåliga nyheter om ökningen av antisemitism i Italien 2022, kan vi vara stolta över de många pro-israeliska och pro-judiska initiativ som den italienska regeringen har tagit under det senaste året. Det är kanske ett av få tillfällen där politiken visar sig ligga före det samhälle den representerar.

Alessandro Bertoldi är chef för Allaanza per Israele (Alliance for Israel) och Milton Friedman Institute, pro-israeliska icke-statliga organisationer i Italien.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend