Anslut dig till vårt nätverk!

Italien

Italiensk domstol dömer schweizisk miljardär för dödsfall i asbest

DELA MED SIG:

publicerade

on

En italiensk domstol dömde i onsdags (7 juni) en schweizisk miljardär till 12 års fängelse efter att ha dömt honom på anklagelser om grovt dråp relaterat till hundratals människors död genom exponering för asbest.

Domare i staden Novara utfärdade domen efter mer än sju timmars överläggningar, enligt flera italienska medier, som sa att åklagare hade begärt livstids fängelse.

Stephan Schmidheiny befanns skyldig till att ha dödat 392 människor, inklusive mer än 60 arbetare och cirka 330 invånare i den norra staden Casale Monferrato, där han hans Eternit-företag var baserat.

Försvarsadvokaten Astolfo Di Amato sa till nyhetsbyrån Adnkronos att han skulle överklaga, men sa att hans team redan var "mycket nöjda" med att domstolens dom om dråp innebar att hans klient inte kan betraktas som en "avsiktlig mördare".

Schmidheinys fabriker hade använt asbest vid tillverkningen av cement mellan 1970- och 1980-talen. De stängde 1986, men arbetare och lokala invånare fortsatte att drabbas av konsekvenserna.

Asbest blev populärt från slutet av 19-talet och framåt som ett sätt att förstärka cement. Men forskning visade senare att inandning av asbestfibrer kan orsaka lunginflammation och cancer. Det är nu förbjudet i stora delar av världen.

Enligt italiensk lag kan en dom i första instans som den som utfärdades i onsdags överklagas två gånger innan domen vinner laga kraft. Innan dess skickas normalt inte åtalade som befunnits skyldiga till fängelse.

Annons

Schmidheiny såg en tidigare dom i en separat rättegång om miljökatastrofavgifter upphävts 2014 på grund av den italienska preskriptionstiden, som också besparade honom från att betala miljontals euro i böter och kompensationer.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons

Trend