Anslut dig till vårt nätverk!

Karabach

Moskvas lekbok i Karabach

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Ligger i korsningen mellan Islamiska republiken Iran och Ryska federationen, är Kaukasusregionen starkt influerad av dessa två regionala supermakter – skriver James Wilson.

USA:s utrikesminister Antony Blinken var värd för samtalen mellan de armeniska och azerbajdzjanska utrikesministrarna förra veckan, med avsikt att förmedla ett varaktigt fredsavtal mellan dessa två sammandrabbande länder. Många försök att få den armenisk-azerbajdzjanska konflikten att vila har gjorts under åren, men det är första gången som amerikanska tjänstemän har tagit en aktiv del i förhandlingarna. Det borde inte komma som någon överraskning att Blinkens beslut att ta en mycket mer aktiv del i samtalen kommer som ett resultat av andra regionala makters ökande inflytande på de inblandade parterna. Detta utländska inflytande råkar också ha en distinkt anti-azerbajdzjansk fördom, eftersom både Moskva och Teheran har mycket emot Baku. 

En samlingspunkt i tvisten mellan Azerbajdzjan och Armenien är den armeniskt befolkade separatistexklaven i det av FN erkända territoriet Azerbajdzjan, i regionen Karabach. Sedan kriget 2020 som Azerbajdzjan utkämpade mot Armenien över Karabach-enklaven har ryska fredsbevarande styrkor utplacerats till området för att upprätthålla freden och säkerställa transporten av varor från Armenien till Karabach-armenierna och vice versa. Men de ryska styrkorna på marken fann sig snart eftersträva andra mål än de som angavs i deras officiella utplacering.

Med tanke på Rysslands tidigare, och fortfarande pågående, konflikter angående dockterritorier i många olika delar av det forna Sovjetunionen, såsom Abchazien, Sydossetien och Donbass, fortsätter Moskva enligt samma spelbok. Karabach tillhandahåller ett passande mål för en sådan operation. Moskva har redan en betydande militär närvaro i regionen, under sken av fredsbevarande (och militärbaser i närheten), och befolkningen skiljer sig mycket från markägarnas.

Enligt The Wall Street Journal, "Putin använder armenierna i Karabach som brickor. Liksom sydossetierna och abchaserna i Georgien eller de ryska samhällena i Ukraina, erbjuder Karabach honom en pseudo-humanitär motivering för rysk imperialism». Separatistregionen i Karabach, den så kallade «Republiken Artsakh», är en mineralrik region, som inte erkänns av någon politisk enhet i FN, inklusive Armenien. Det är dock medlem i en grupp av okända stater som kallar sig "Community for Democracy and Rights of Nations" - en organisation vars enda andra medlemmar är marionettstater skapade av Ryssland: Sydossetien, Abchazien och Transnistrien.

Föga överraskande erkänner alla dessa territorier varandra och har ett gemensamt egenintresse av att bli invald i den eurasiska unionen genom sina nära band till Ryssland. Det är säkert att anta att "Artsakh" inte kommer att vara annorlunda, och kommer att försöka ingjuta sig i Ryssland, landet som för närvarande har den enda utplacerade militärstyrkan i denna armenisk-befolkade enklavs territorium.

Armenien i sig är en nära allierad med både Ryssland och Iran, trots den stora diasporan som lever i västländer, särskilt i USA och i Frankrike. En färsk rapport av The Guardian visar att iranska drönare av många typer tog sig in i Ryssland med hjälp av båtar och iranska statsägda flygbolag. En artikel av EU-Reporter bekräftar detta och tillägger att Armenien spelar en integrerad del i dessa leveranser, vilket tillåter iranska fraktplan att landa på dess flygplatser innan de fortsätter att leverera vapen till de ryska styrkorna i Ukraina. Enligt Berlin-baserade «Tyskt centrum för södra Kaukasus» Armenien används av Ryssland som en proxy för import till och export från Ryssland. 

Samtidigt försöker Armenien att framställa sig själv som "demokratins bastion i Kaukasus" och kallar genom sin Engelskspråkiga butiker till väst och internationella organisationer att vidta praktiska åtgärder för att hjälpa dem att kämpa mot det diktatoriska Azerbajdzjan.  

Annons

Men Armenien förblir fortfarande ett "läroboksfall av envälde av österländsk typ, tunt täckt med en faner av moderna värderingar och civilisation", som Rumänska Newsweek upplagan uttrycker det och ger många bevis på alarmerande exempel på förtryck och tyranni.    

Så medan Jerevan försöker komma till väst, men ändå visar dess handlingar var Jerevans lojalitet verkligen ligger. Huruvida pågående förhandlingar med Azerbajdzjan leder till några resultat, bör man förbli tveksam till deras seriösa genomförande på grund av det prejudikat som Armenien har skapat för sig självt - att stå på Rysslands och Irans sida i många frågor. 

Här är ett mer aktuellt exempel. Iranska tjänstemän har mer än en gång förklarat hur viktiga deras förbindelser med Armenien är, och hävdar att dess territoriella integritet och säkerhet är lika avgörande för Iran som Irans egen. I slutet av april dök flygblad och broschyrer upp på bostadshus och administrativa byggnader i Jerevan, inklusive dess centrala Republiktorget, med ett mycket tydligt budskap - bilder som skildrade bränningen av ukrainska, israeliska och azerbajdzjanska flaggor och budskapet på armeniska och persiska "vi har en gemensam fiende”.

Den 23 april, under ett fackeltåg i Jerevan för att markera 108-årsdagen av det armeniska folkmordet, brändes en azerbajdzjansk flagga vid sidan av den turkiska flaggan. Några dagar innan, den 14 april, ryckte Aram Nikolyan, en anställd på Armeniens offentliga TV, den azerbajdzjanska flaggan vid öppningsceremonin av EM i tyngdlyftning i Jerevan och brände den. Sådana bevis på attityden i Armenien till Azerbajdzjan och hur regeringen inte lyfter ett finger för att stävja dessa öppna fientligheter, väcker tvivel om uppriktigheten i förhandlingarna mellan Armenien och Azerbajdzjan.

Medan jag skrev den här artikeln fick jag veta att den armeniske premiärministern Nikol Pashinyan planerar att besöka Moskva nästa vecka. Tydligen måste han rapportera något till Kreml...  

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend