Anslut dig till vårt nätverk!

Kashmir

Världsmakter sätter sällan mänskliga rättigheter över geostrategiska angelägenheter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Internationella domstolen i sitt inofficiella pressmeddelande, utfärdat den 29 december 2023, säger: "Sydafrika har idag lämnat in en ansökan som inleder ett förfarande mot Israel inför Internationella domstolen (ICJ), FN:s främsta rättsliga organ, angående Israels påstådda kränkningar av dess skyldigheter enligt konventionen om förebyggande och bestraffning av folkmordsbrott (”folkmordskonventionen”) i förhållande till palestinier i Gazaremsan.” skriver Dr Ghulam Nabi Fai ordförande, World Forum for Peace & Justice.

Tidigare i december 2019 lämnade Republiken Gambia, med stöd av organisationen för islamiskt samarbete (OIC), också in ett mål till Internationella domstolen (ICJ) med påståenden om kränkningar av de mänskliga rättigheterna som Myanmar begått mot rohingya och brutit mot olika bestämmelser i konventionen om förebyggande och bestraffning av folkmordsbrott (”folkmordskonventionen”).
 
Båda dessa utvecklingar är betydande steg mot ett större internationellt erkännande av de allvarliga påstådda övergrepp som begås mot civilbefolkningen. Att lämna in en ansökan till ICJ kan ta slöjan av sekretess av påstådda kränkningar av mänskliga rättigheter. Kanske kan det globala samfundet nu dela den upprördhet som människorna i regionen känner.
 
Ännu i en annan del av världen – Kashmir – har grymheter av liknande mönster begåtts och begås av de 900,000 XNUMX indiska militära och paramilitära styrkorna (bilden citerad från en intervju med den indiska författaren Arundhati Roy) utan rädsla för ett korrigerande internationellt svar . Omfattningen av de mänskliga rättigheternas grymheter i Kashmir dvärgar de i Kosovo, Bosnien, Sierra Leone och Östtimor som har utlöst internationella interventioner. Men världsmakterna och FN har varit tysta och inte ens använt moraliskt övertygande mot Indiens chockerande urskillningslösa våld i Kashmir som gjordes angående Sydafrika under dess fula år av apartheid. 
 
Det är värt att nämna här att Dr. Gregory Stanton, president, 'Genocide Watch' och ordförande för 'Alliance Against Genocide' varnade världssamfundet den 5 februari 2021 att "Vi tror att den indiska regeringens agerande i Kashmir har varit en extremt fall av förföljelse och mycket väl kan leda till folkmord.” Världssamfundet lyssnade inte på hans varning. Sedan sa han igen den 18 januari 2022 att vi borde vara medvetna om att folkmord inte är en händelse. Det är en process. Det finns tidiga tecken och processer på folkmord i Kashmir.
 
Det är smärtsamt men nödvändigt att här nämna hur indisk lag ger virtuell juridisk immunitet till alla typer av krigsförbrytelser mot mänskligheten som begås i Kashmir. Våldtäkt är ett erkänt krigsbrott, och otaliga kashmiriska kvinnor har våldtagits av den indiska armén. Tortyr är ett internationellt brott, vilket de rättsliga förfarandena mot general Augustino Pinochet i Storbritannien bevisade. Ändå åtalas inte indiska ledare som tillåter tortyr i Kashmir för brottet i jurisdiktioner de kan besöka. Narendra Modi förbjöds inresa till USA och Storbritannien på grund av sin inblandning i massakern på muslimer i Gujrat. Nu får han mottagning på röda mattan i många huvudstäder i världen. Är ett internationellt brott mindre kriminellt om angriparen är Indien och offret är en Kashmiri, frågar folk? 
 
De vanliga kashmirerna frågar också: Är kashmirerna mindre mänskliga än människor från andra nationer? För att låna från Shakespeare i The Merchant of Venice: Har inte ett Kashmiri-öga? har inte en Kashmiri hand, organ, dimensioner, sinnen, tillgivenheter, passioner; matad med samma mat, skadad med samma vapen, utsatt för samma sjukdomar, botad på samma sätt, värmd och kyld av samma vinter och sommar som andra folk är? Om du sticker oss, blöder vi inte? Om du kittlar oss, skrattar vi då inte? om du förgiftar oss, dör vi då inte?

Det är sant att våld typiskt sett härrör från avhumanisering av en motståndare eller fiende. Ju mer en annan verkar avlägsen, udda, underlägsen eller olik dig själv, desto lättare är det att döda, lemlästa och förtrycka. Den psykologiska insikten bekräftas av tusentals års erfarenhet. Ta folkmord. Nazisterna och tyskarna utförde i allmänhet förintelsen genom att demonisera judar och inskärpa idén om deras rasmässiga eller religiösa underlägsenhet. Judarna såg annorlunda ut än arierna. Judar stigmatiserades som Kristi mördare, vilket gjorde dem alla till dödsdömda. På detta sätt kunde Förintelsens deltagare psykologiskt blockera sina skurkar genom att uppfatta judar som undermänskliga, och därmed deras utrotning som inte annorlunda än att döda djur för mat. Förintelsen skulle aldrig ha nått sin fasansfulla omfattning om ariska tyskar hade uppfattat och behandlat judar som mänskliga jämnåriga och anslutit sig till John Donnes tidlösa poetiska erkännande av mänsklighetens enhet. 
 
Dito angående folkmordet på tutsi av hutu i Rwanda. De två stammarna såg sig själva som olika, fysiskt och på annat sätt. Hutu hatade sin känsla av underlägsenhet, som de tillskrev tutsiarrogansen. Tutsi behandlade inte hutuerna som sociala jämlikar. Skillnad ledde till avhumanisering, vilket främjade massmord, baserat på etnicitet. 

Det är fullt möjligt att om internationell lag tillämpades på ett jämnt sätt i Kashmir, skulle en internationell krigsförbrytardomstol ha inrättats för flera år sedan för att pröva mängder av indiska civila och militära ledare som gjort sig skyldiga till brott mot mänskligheten och aggression. Vad Slobodan Milosevich gjorde i Kosovo och Bosnien bleknar i jämförelse med vad indiska civila och militära stormän har gjort i Kashmir under 76 på varandra följande år, något som liknar folkmord på avbetalningsplanen.
 

Låt oss ha en pragmatisk syn på världen. Världsmakterna sätter sällan demokrati och mänskliga rättigheter över geostrategiska eller ekonomiska angelägenheter. Låt mig avsluta med dessa nyktra iakttagelser. Utrikespolitiken i USA kommer inte ur en enkel algoritm. Den drivs delvis av populära känslor, delvis av dagliga rubriker, delvis av inhemska överväganden, och delvis av långsiktiga globala bekymmer som överskrider det tillfälliga och övergående. Vilket relativ inflytande dessa olika element spelar i ett visst utrikespolitiskt beslut varierar beroende på land, tidpunkt och omständigheter. Om någon tror att det finns enkla markörer för att förutsäga amerikansk utrikespolitik, så har de allvarligt fel. Det är mycket mer ad hoc och improviserat än systematiskt och tematiskt. Det betyder att möjligheterna att försöka resonera med politikerna är stora, men det är även riskerna och svårigheterna med ett sådant företag.

Dr. Fai är ordförande för World Forum for Peace & Justice.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend