Anslut dig till vårt nätverk!

arktisk

AWA välkomnar första insättning från Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Arktiska världsarkivet (AWA) har välkomnat Kazakstans konstitution i dess växande lager av världsminne.

Vid en ceremoni, som deltog av Kazakstans ambassadör i Norge Yerkin Akhinzhanov, ministerrådgivare och biträdande chef för Mission Talgat Zhumagulov, rådgivare Ilyas Omarov och första sekreterare Azat Matenov från Kazakstans ambassad i Norge, piqlFilm-rullen som innehar konstitutionen, annan viktig information och historiska bilder lagrades för alltid som en tidskapsel för framtida generationer.

Kazakstan ansluter sig nu till Mexiko och Brasilien som nationer som har deponerat konstitutioner.

Annons

'' Inför dagen för Kazakstans nationella symboler placerades informationsfiler, inklusive statsflaggan, emblemet, hymnen, konstitutionen och lagen om republiken Kazakstans oberoende av den 16 december 1991, i arkivet. Detta är en viktig dag för vår nation, med vårt bidrag nu en del av det här förvaret av globalt minne, säger Akhinzhanov.

Delegaterna var värd för Piqls verkställande direktör Rune Bjerkestrand och biträdande direktör Katrine Loen och fick en guidad rundtur i valvet och den växande samlingen av mästerverk och historiska och samtida skatter som lagrats säkert i århundraden.

"Jag är mycket stolt över att välkomna Kazakstans konstitution till AWA som ett bidrag till världsminnet och ser fram emot framtida Kazakiska insättningar", sa Bjerkestrand.

Annons

Detta är den första insättningen från Republiken Kazakstan och representerar den 16: e nationen som deponerar i AWA.

Piql, tekniken bakom digital digital lagring

Arctic World Archive grundades 2017 av det norska företaget Piql AS, som 2002 utvecklade en innovativ teknik för att omvandla 35 millimeter ljuskänslig film till en digital databärare.

Denna innovativa metod är ett svar på den digitala revolutionens förändrade behov. Globala digitala tillgångar fördubblas vartannat år, cirka 2% av hårddiskarna misslyckas efter fyra år, kostnaden för digital datasäkerhet ökar varje år.

piqlFilm är för närvarande den säkraste och mest hållbara databäraren i världen, testad för att överleva i över 1000 år. Szymborskas verk har lagrats både digitalt och som en visuell representation.

Piql-tjänster erbjuds över hela världen via ett nätverk av pålitliga partners.

Arktiska världsarkivet

AWA ligger 300 meter inne i en avvecklad kolgruva på den avlägsna norska ön Svalbard, med digitala skatter från hela världen.

Svalbard valdes som plats för ett globalt minnesförvar för sin status som en förklarad demilitariserad zon av 42 nationer och erbjuder både geografisk och politisk stabilitet. Vidare ökar de svala torra permafrostförhållandena livslängden för den lagrade datan.

Under denna tid lagras mycket av vårt arv digitalt och trots bästa ansträngningar för att skydda det för framtiden kan det utsättas för risker, antingen från online-miljön eller bara från gränserna för modern lagringsteknik.

Kombinationen av fjädrande långvarig lagringsteknologi och den säkerhet som erbjuds av AWA, kommer att leva vidare i en avlägsen framtid.

arktisk

Havsskydd: EU leder det internationella arbetet med att etablera nya skyddade marina områden i Antarktis

publicerade

on

Miljö-, havs- och fiskerikommissionären Virginijus Sinkevičius har varit värd för ett ministermöte för att bygga stöd bland ledamöterna av kommissionen för bevarande av marina levande resurser i Antarktis (CCAMLR) för att utse nya marina skyddade områden i södra oceanen, i särskilt EU: s förslag om att upprätta MPA i östra Antarktis och i Weddellhavet. Mötet var nyckeln till att forma en gemensam strategi att arbeta tillsammans för att anta nya MPA i CCAMLR och presentera kommissionens åtgärder inom ramen för European Green Deal som bidrar till att skydda Antarktis. Kommissionär Sinkevičius sa efter mötet: ”Förlusten av biologisk mångfald och klimatkriserna går snabbare än vi någonsin hade räknat med. Det är viktigt att agera nu, om vi ska vända tidvattnet och bevara det rika och sårbara marina livet i södra oceanen. Jag är glad att vi alla i dag uttryckte vårt åtagande i en gemensam förklaring för världens största marina skyddade område som skulle täcka mer än 3 miljoner km2. Jag vill särskilt tacka USA och Nya Zeeland för att gå med i de andra aktiva medsponsorerna för att skydda området runt Antarktis. ” Ministermötet var en framgång när det gällde ytterligare stöd för de marina skyddade områdena i östra Antarktis och i Weddellhavet med medsponsorskap som meddelats av USA och Nya Zeeland. Utnämningen av nya marinskyddade områden i Antarktis är fortfarande högt prioriterad för EU och dess medlemsstater och är en viktig leverantör för både EU: s strategi för biologisk mångfald 2030, som antogs i maj förra året, och EU: s internationella agenda för havsstyrning. Mer information finns i vår pressmeddelande.

Annons

Fortsätt läsa

arktisk

Iskrisen på Arktiska havet: Världens ledare måste minska utsläppen för att begränsa arktisk uppvärmning

publicerade

on

Som svar på rapporter om att den årliga frysningen av Laptevhavet är försenad och drivs av långvarig värme i norra Ryssland och intrånget av atlantiska vatten i Arktis, upprepade Clean Arctic Alliance sin uppmaning till världsledarna att vidta brådskande åtgärder för att sakta ner Arktisk uppvärmning inför denna månad möte med Internationella sjöfartsorganisationens marinmiljöskyddskommitté (MEPC 75), som kräver minst 60% globala växthusgasutsläpp och 90% minskning av utsläpp av svart kol i Arktis. [1,2].

”Som vi alla vet stannar inte vad som händer i Arktis i Arktis - och de förändringar som snabbt påverkar Arktis kommer att få konsekvenser för oss alla. Clean Arctic Alliance uppmanar världsledare att vidta brådskande åtgärder för att begränsa arktisk uppvärmning genom att påskynda nationell och regional politik och praxis som kommer att uppfylla målen i Parisavtalet, särskilt att begränsa temperaturökningen till 1.5 grader Celsius - vilket kräver en minskning av klimatutsläppen med minst 60% fram till 2030, något som Europaparlamentet redan har enats om ”, säger John Maggs, seniorpolitisk rådgivare vid Seas at Risk - en medlem av Clean Arctic Alliance och ordförande för Clean Shipping Coalition [ 3].

”Vetenskapen visar att planeten inte har upplevt så höga koldioxidnivåer på tre miljoner år [2]. Eftersom den långsamma starten på vinterns frysning av Laptevhavet visar, och med globala medeltemperaturer som redan visar en ökning på 4 ° Celsius och den arktiska uppvärmningen dubbelt så mycket, såvida inte brådskande och kollektiva åtgärder vidtas kommer en 1.1 ° Celsiusökning bevisa en katastrof för människors hälsa och välbefinnande, våra ekonomier och miljön ”, säger Dr Sian Prior, ledande rådgivare till Clean Arctic Alliance.

”Förutom att minska koldioxidutsläppen (CO2) måste alla ansträngningar göras för att minska utsläppen av kortlivade klimatdrivare som metan och svart kol - mest dramatiskt i Arktis, där utsläpp av svart kol måste minskas med över 90% ”, Tillade Prior. "I en tid då det globala mantrat ska minska utsläppen är det oacceptabelt att utsläppen av svart kol faktiskt växer inom sjöfarten."

”Förlusten av havsis möjliggör inte bara större tillgång till Arktis och dess resurser för fartyg och maritima industrier, men det förlänger också den tid under vilken fartyg kan verka i Arktis. Dessa aktiviteter driver en ökning av riskerna för Arktis, dess samhällen och dess vilda djur - risker med tungt bränsle och destillatoljeutsläpp, ökade utsläpp av svart kol, ökat undervattensbuller och utsläpp av gråvatten och skrubbavfall ”, fortsatte Prior.

Nyligen publicerat arbete av Internationella sjöfartsorganisationen (IMO), FN-organ som ansvarar för reglering av internationell sjöfart, visar att globalt sjöfartutsläpp av svarta koldioxid har ökat med 12 procent mellan 2012 och 2018 [5], medan arbetet från International Council on Clean Transporter fann att utsläppen av svarta koldioxid från den arktiska sjöfartsflottan i Arktis ökade med 85 procent på bara fyra år mellan 2015 och 2019 [6].

Clean Arctic Alliance uppmanar världsledare att vidta följande brådskande åtgärder för att bromsa effekterna av global uppvärmning på Arktis:

  • Visa ledarskap med gott exempel genom att påskynda nationell och regional politik och praxis som kommer att uppfylla målen i Parisavtalet, särskilt att begränsa ökningen till 1.5 grader Celsius - vilket kräver en minskning av utsläppen med minst 60% till 2030.
  • Genom International Maritime Organization, anta obligatoriska åtgärder för att minska fartygets hastighet för att åstadkomma djupa omedelbara minskningar av klimatutsläpp från fartyg.
  • Enas om en effektiv och trovärdig Internationell sjöfartsorganisation som förbjuder användning och transport av tung eldningsolja av arktisk sjöfart från januari 2024 - utan undantag eller undantag för några fartyg. Ser: Clean Arctic Alliance slams föreslog Arctic Shipping Regulation som full av farliga kryphål.
  • Stödja en obligatorisk Internationell sjöfartsorganisation som kräver att fartyg byter från tunga bränslen till destillatbränslen (eller andra renare bränslen) i Arktis och installerar effektiva partikelfilter i fartyg för att minska utsläppen av svart kol med över 90% i den arktiska regionen , där utsläpp av svart kol är särskilt skadliga.

 IMO virtuellt möte - MEPC 75 - november 2020
Clean Arctic Alliance, som består av 21 internationella ideella organisationer, kämpar för ett robust och effektivt IMO-förbud mot användning och transport av tung eldningsolja (HFO) genom sjöfart i Arktis, samtidigt som man förespråkar sjöfart för att minska klimatpåverkan, särskilt genom minskade utsläpp av svart kol.

Emellertid kommer förbudet som för närvarande utvecklas av IMO, om det antas, endast ett förbud i namn. Utkastet till Arctic HFO-förbudsregler kommer att diskuteras under ett möte i IMO: s marinmiljöskyddskommitté från 16-20 november 2020 (MEPC75), vilket kommer att bli det första MEPC-mötet som hålls praktiskt taget.

Under mötet:

  • Icke-statliga organisationer kommer att uppmärksamma den bristande inverkan och effektiviteten av utkastet till förordning som förbjuder användning och transport av tung eldningsolja (HFO) av fartyg i arktiska vatten.
  • Nyligen publicerat arbete tyder på att kryphål i utkastet till förordning innebär att endast 30% av HFO-transport och 16% av HFO-användning skulle förbjudas när förordningen träder i kraft som föreslog 2024, och otroligt, att det är troligt att mängden HFO transporteras och används i Arktis kommer att öka efter att förbudet träder i kraft.
  • Trots de dramatiska förändringar som inträffar i Arktis på grund av den globala uppvärmningen kommer risken för Arktis från utsläpp av svart kol från sjöfarten sannolikt inte att tas upp vid MEPC 75. Clean Arctic Alliance kommer dock att fortsätta att driva på utveckling och antagande av en resolution från MEPC Black Carbon som skulle innehålla rekommenderade interimistiska åtgärder i avvaktan på IMO-arbetet för att identifiera och genomföra en eller flera åtgärder för att minska Black Carbon.

Läsa: Vad du kan förvänta dig: Marine Environment Protection Committee (MEPC 75) - 16-20 november 2020

Annons

”Mot bakgrund av bristerna identifierades under sitt senaste webinar, Clean Arctic Alliance stöder inte Internationella sjöfartsorganisationens (IMO) Arctic HFO-regler (eller förbud) som för närvarande utarbetas och uppmanar IMO: s medlemsstater att ändra förslaget till förordning innan den godkänns ”, sade Prior. ”Det är viktigt att förbudet mot användning och transport av HFO som bränsle i Arktis är” lämpligt för ändamålet; och träder i kraft snabbt och ger Arktis den skyddsnivå som den så desperat och brådskande behöver ”.

Enligt utkastet till IMO-arktisk HFO-förordning kommer undantag och undantag att tillåta 74% av HFO-drivna fartyg att fortsätta använda HFO i Arktis fram till mitten av 2029. Som ett resultat kommer endast 30% av HFO-transporter och 16% av HFO-användning att förbjudas enligt det nuvarande förslaget och det är troligt att mängden HFO som transporteras och används i Arktis faktiskt kommer att öka efter att förbudet träder i kraft 2024.

Enligt juridisk rådgivning till Clean Arctic Alliance väcker undantaget dessutom några allvarliga farhågor. Förordningen är inte flaggneutral och detta kommer att få negativa miljökonsekvenser. Det kommer att resultera i lägre miljönormer i arktiska territoriella hav och exklusiva ekonomiska zoner än i de arktiska områdena med hög hav, och skapa ett tvåskiktigt system för miljöskydd och efterlevnad. Det kan också bibehålla risken för ett katastrofalt HFO-utsläpp i arktiska vatten och inte hantera gränsöverskridande föroreningar.

Läs mer om HFO och Black Carbon på MEPC75 

Anmärkningar

[1] Avlyssningen: Var är havsisen? 3 skäl till att den arktiska frysningen är oskäligt sent och varför den har betydelse, 28 oktober, 28, Mark Serreze forskningsprofessor i geografi och direktör, National Snow and Ice Data Center, University of Colorado Boulder

”Strömmar varmare vatten från Atlanten strömmar in i Arktis vid Barentshavet. Detta varmare, saltare atlantiska vatten ligger vanligtvis ganska djupt under det mer flytande arktiska vattnet vid ytan. På senare tid har dock Atlantvattnet krypt upp. Den värmen i Atlanten hjälper till att hålla is från att bildas och smälta befintlig havsis underifrån. "

US National Snow and Ice Data Center, 5 oktober 2020: ”Efter den minimala havsisutsträckningen den 15 september 2020 har expansionen av iskanten varit mest anmärkningsvärd i norra Chukchi och Beaufort Seas. Iskanten längs Laptevhavet fortsatte att dra sig längre. ”

Larm eftersom arktisk havsis ännu inte fryser senast i registret
Zac Labe

Ytterligare nyheter denna vecka publicerade visar att ”frysta metanavlagringar i Arktis Ocean ... har börjat släppas över ett stort område av den kontinentala sluttningen utanför den östra sibiriska kusten ”på 350 meters djup i Laptevhavet ... vilket orsakar forskare oro över att en ny klimatåterkopplingsslinga kan ha utlösts som skulle kunna påskynda takten i den globala uppvärmningen ”.
'Sovande jätte' arktiska metanavlagringar börjar släppas, forskare finner, Jonathan Watts, The Guardian, Oktober 27, 2020

[2] Clean Arctic Alliance, 22 september 2020 - Arctic Sea Ice Loss: Världsledare måste gripa Arktiska klimatförändringar

[3] Euractiv, 7 oktober, EU-parlamentet röstar för 60% koldioxidutsläpp minskade till 2030 

Du har nu möjlighet 22 september uttalande av Clean Arctic Alliance krävde en minskning av utsläppen med 50% - vi har nu reviderat detta uppåt för att matcha EU: s omröstning.

[4] Arktis har inte varit så varmt på tre miljoner år - och det förskuggar stora förändringar för resten av planeten - Julie Brigham-Grette, professor i geovetenskaper, University of Massachusetts Amherst och Steve Petsch docent i geovetenskaper, University of Massachusetts Amherst, The Conversation, 30 september 2020

[5] MEPC 75/7/15: Minskning av växthusgasutsläpp från fartyg: Fjärde IMO-växthusstudie 2020 - Slutrapport

[6] Internationella rådet för ren transport, utsläpp av svart kol och bränsleförbrukning vid global sjöfart, 2015

Om Clean Arctic Alliance
Följande ideella organisationer bildar Clean Arctic Alliance, som har åtagit sig att förbjuda HFO som marinbränsle i Arktis:
90 North Unit, Altai Project, Alaska Wilderness League, Bellona, ​​Clean Air Task Force, Green Transition Denmark, Ecology and Development Foundation ECODES, Environmental Investigation Agency, European Climate Foundation, Earth's Friends US, Greenpeace, Iceland Nature Conservation Association, International Climate Cryosphere Initiative, Nature and Biodiversity Conservation Union, Ocean Conservancy, Pacific Environment, Seas at Risk, Surfrider Foundation Europe, Stand.Earth, Transport & Environment och WWF. För mer information, klicka här.
Webbplats
Twitter

 

Annons
Fortsätt läsa

arktisk

#Arktisk politik: EU öppnar samråd om den framtida strategin

publicerade

on

Den 20 juli inledde Europeiska kommissionen och Europeiska utrikestjänsten gemensamt ett offentligt samråd om vägen framåt för Europeiska unionens arktiska politik. Samrådet kommer att möjliggöra en bred reflektion över EU: s arktiska politik inför nya utmaningar och möjligheter, inklusive EU: s ambitioner under European Green Deal. Samrådet söker input om styrkorna och bristerna i den befintliga politiken för att eventuellt förbereda en uppdaterad strategi.

Hög representant / vice president Josep Borrell sa: ”Arktis är en gräns i snabb utveckling i internationella relationer. Klimatförändringarna förändrar regionen dramatiskt och ökar dess geopolitiska betydelse, med ett antal aktörer som ser nya strategiska och ekonomiska möjligheter i hög nord. Vi måste se till att Arktis förblir en zon med lågspänning och fredligt samarbete, där frågor löses genom konstruktiv dialog. Europeiska unionen måste vara fullt utrustad för att effektivt hantera den nya dynamiken, i linje med våra intressen och värderingar. ”

Miljö-, havs- och fiskerikommissionär Virginijus Sinkevičius sa: ”Det som händer i Arktis förblir inte i Arktis. Det gäller oss alla. EU måste vara i framkant med en tydlig och sammanhängande arktisk politik för att ta itu med utmaningarna framöver. Att dra på ett brett spektrum av expertis och åsikter genom detta samråd hjälper oss att förbereda en stark strategi för regionen. ”

Samrådet hjälper till att:

i) granska EU: s roll i arktiska frågor på nytt;
ii) se över de tre prioriteringarna i det nuvarande gemensamma meddelandet om en integrerad EU-politik för Arktis, och åtgärderna enligt detta, och
iii) identifiera eventuella nya politikområden som ska utvecklas.

Att bekämpa klimatförändringar och dess effekter och skydda miljön är viktiga mål för regionen. Att främja hållbar utveckling i Arktis till förmån för dem som bor där, inklusive ursprungsbefolkningar, är en annan prioritering för EU. För detta ändamål är det viktigt att ständigt förbättra vår kunskap om de förändringar som sker i den arktiska regionen samt att identifiera hållbara svar. Vetenskap, innovation och starkt stöd för multilateralt samarbete ligger till grund för EU: s strategi för Arktis.

Bakgrund

EU: s arktiska politik har uppdaterats regelbundet sedan den först skissades 2008. EU: s nuvarande arktiska politik anges i en Gemensam kommunikation från 2016. I december 2019 har rådet uppmanat kommissionen och den höge representanten att fortsätta genomförandet, samtidigt som det inleder en process för att uppdatera EU: s arktiska politik. Den nuvarande politiken har tre prioriteringar: klimatförändringar och skydd av den arktiska miljön. hållbar utveckling i och runt Arktis; och internationellt samarbete i arktiska frågor. Det offentliga samrådet som inletts idag är öppet till 6 november 2020.

Mer

Joint Kommunikation om en integrerad EU-politik för Arktis

 

 

Fortsätt läsa
Annons
Annons
Annons

trend