Anslut dig till vårt nätverk!

Klimatförändring

COP26-utmaningar för Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Världens ögon kommer snart att fokuseras på den skotska staden Glasgow och nya ansträngningar för att tackla klimatförändringarna, skriver Colin Stevens.

COP26 i Glasgow är en samling av världens ledande ekonomier och vad de tänker göra för att ta itu med en kris som av vissa sägs vara ännu värre än coronavirus-pandemin.

Men vad händer för att ta itu med dessa mest pressande frågor i andra delar av världen?

Den här webbplatsen tittar på effekterna av klimatförändringar och klimatanpassning i andra länder som inte deltar direkt i FN-evenemanget i den skotska huvudstaden, inklusive Kazakstan.

Med en total yta på 2.72 miljoner kvadratkilometer är Kazakstan världens största landlockade land och det nionde största totalt sett. Kazakstan ligger i centrum av den eurasiska kontinenten och länkar strategiskt samman marknaderna i Sydostasien och Västeuropa.

Dess förväntade klimatförändringseffekter varierar över landet men Kazakstan har redan börjat uppleva ett ökande antal torka, översvämningar, jordskred, lerflöden och isstockningar som påverkar jordbruk, fiske, skogar, energiproduktion, vatten och hälsa.

Förändrade nederbördsmönster ökar intensiteten och frekvensen av torka. Med majoriteten av landets topografi klassad som stäpp, öken eller halvöken, lägger klimatförändringarna en extra börda på landets vattenresursförvaltning och försörjningen för nästan 13 procent av befolkningen som bor i områden med hög torka. På grund av låg nederbörd uppstod allvarlig vattenbrist 2012 och 2014 till följd av de minskade vattennivåerna i två stora floder i landet.

Annons

Den ökande förekomsten av översvämningar och tillhörande lerflöden har resulterat i att tusentals kazakiska människor har fördrivits. Sådana händelser förra året i de södra delarna av landet påverkade 51 bosättningar, översvämmade mer än 2,300 13,000 hus, fördrev omkring 125 1.8 människor och orsakade ekonomiska förluster, uppskattas till XNUMX miljoner USD. Sammantaget bor nästan en tredjedel av den kazakiska befolkningen i regioner som är utsatta för lerskred, inklusive de nästan XNUMX miljoner invånarna i Kazakstans största stad, Almaty. De senaste klimatprognoserna förutspår att dessa kommer att inträffa oftare med ökningen av skyfall.

Så, vilka klimatutmaningar står Kazakstan inför? 

Tja, överberoendet av oljeproduktion gör den kazakiska ekonomin sårbar för marknadskrafter kopplade till efterfrågan på oljebaserade produkter, så experter säger att klimatsäkra dess ekonomiskt betydelsefulla sektorer kommer att krävas för att ge en mer hållbar och inkluderande ekonomisk tillväxt.

Utvecklingen av en nationell anpassningsplan är ett steg i den riktningen, som regeringen ser som en grundläggande process för att framtidssäkra sina investeringar mot de potentiella effekterna av ett förändrat klimat

Kanat Bozumbayev, landets energiminister, säger: "I Kazakstan är vi fast beslutna att klimatsäkra våra ekonomiskt betydelsefulla sektorer, för att leverera hållbar och inkluderande ekonomisk tillväxt" och det har utan tvekan varit några framgångar i kampen mot klimatförändring.

Kazakstan har till exempel prioriterat att vända ökenspridning, vattenbrist och försämring av mark genom återplantering av skog och återställande av övergivna jordbruksmarker.

Även om sådana ansträngningar är inriktade på begränsning är Kazakstan i färd med att utveckla och förmå klimatanpassningsplaner och integrera dem i lagstiftning och institutionella arrangemang. Ett exempel på en anpassningsstrategi som för närvarande utvecklas är införandet av adaptiv odlingsteknik för att kompensera för den förväntade nedgången i gynnsamma klimatförhållanden som behövs för vårgrödor.

En Bryssel-baserad expert på klimatförändringar berättade för den här webbplatsen, "Medan Kazakstan har en snabbt växande ekonomi, står landsbygdsbefolkningen och bönder utanför de största städerna inför betydande klimatförändringsrisker för sin försörjning som härrör från ökad torrhet, vattenförvaltningsutmaningar och extrema väderhändelser.

"Den genomsnittliga årliga lufttemperaturen ökade med 0.31C under de 10 åren sedan 2000, och den snabbaste uppvärmningen ägde rum på vintern. Den huvudsakliga förändringen som har inträffat på grund av denna temperaturökning är det allt torrare klimatet i Kazakstans öken- och halvökenområden, samt platser intill dem. Nedbrytning av glaciärer har registrerats.”

Det har också inträffat ett ökande antal skogsbränder, som sägs vara kopplade till klimatförändringar.

Klimatförändringar kan ha en negativ inverkan på befolkningens hälsa både på grund av intensifiering av termisk stress i södra regioner och spridning av sjukdomar.

 Kazakstan inser dock alltmer vikten av att minska landets sårbarhet för klimatförändringar och har börjat utöka sina investeringar i klimatanpassning, särskilt dess nationella kommunikation till UNFCC.

Men trots vissa framsteg går det inte att undgå riskerna med klimatförändringarna.

De förväntade klimatförändringarnas effekter varierar över landet och Kazakstan har redan börjat uppleva detta på ett sätt.

COP26-toppmötet kommer att samla världsledare, civilsamhällespionjärer, aktivister och ungdomar för att genomföra åtgärder för att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s ram. Inför evenemanget, COP26:s regionala ambassadör för Europa, Centralasien, Turkiet och Iran David Moran besökte nyligen Kazakstan för att diskutera insatserna för att tackla klimatförändringarna och den kommande konferensen. 

Vid mötet tillkännagav den kazakiska regeringen planer på att utveckla och anta en långsiktig strategi för att minska utsläppen och minska koldioxidutsläppen i ekonomin. Moron noterade att Kazakstan kan bidra på ett positivt och ambitiöst sätt när det gäller dessa åtaganden. 

Med ett öga på COP26 sa Moran, ""Kazakstan är också en stor energiproducent. Vi letar efter ambitiösa mästare som kan byta bort från fossila bränslen och kol i synnerhet till ren, förnybar energi som kan vara inspirerande för andra länder också."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend