Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans 30-årsjubileum av självständighet: prestationer och resultat

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Det senaste analytiska stycket publicerade på Zakon.kz avslöjar ett nyhetsställe på nätet, som är översatt från ryska, Kazakstans väg till ekonomiska framsteg och hållbar utveckling sedan 1991. Den visar hur landet uppnådde betydande resultat i genomförandet av storskaliga marknadsreformer i det postsovjetiska landet. Plats, Personalrapport, Kazakstans självständighet: 30 år, Nation.

Kazakstan firar i år sitt 30-årsjubileum av självständighet. Under denna tid ändrade landet sin image på den internationella arenan och har blivit en ekonomisk och politisk ledare i regionen. 

Kazakiska Eli-monumentet. Monumentet symboliserar Kazakstans moderna historia och dess folk. Monumentets höjd på 91 meter markerar 1991 när Kazakstan blev självständigt. Fotokredit: Elbasy.kz.

"I år är det 30-årsjubileum av Kazakstans självständighet. Detta är ett viktigt datum för att stärka den återupplivade kazakiska staten och friheten, som våra förfäder drömde om. För historien är 30 år ett ögonblick som flyger förbi i ett ögonblick. Men för många människor är detta en hel era av svårigheter och glädjeämnen, kriser och uppgångar”, sa Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev i sin artikel med titeln ”Oberoendet framför allt”.

Annons

De första åren av självständighet var de svåraste för landet. Kazakstan ärvde en svag ekonomi. 1991 sjönk landets bruttonationalprodukt med 11 procent. Förändringen var möjlig först i slutet av 1996, då den ökade med 0.5 procent. Året därpå var tillväxten 2 procent. Inflationstakten 1991 var 147.12 procent med en månatlig prisuppgång på 57-58 procent. 1992 var denna siffra redan lika med 2962.81 procent. Situationen planade ut i slutet av 1993 och satte den genomsnittliga räntan till cirka 2169.8 procent. 1994 halverades den till 1160.26 procent, och minskningen under följande år nådde 1.88 procent 1997.

Idén att skapa en ny huvudstad i Kazakstan tillhör Nursultan Nazarbayev. Beslutet att överföra huvudstaden från Almaty till Akmola togs den 6 juli 1994. Astana döptes om till staden Nur-Sultan den 23 mars 2019. Foto: Elbasy.kz.

Under samma period nådde arbetslösheten 4.6 procent. 1995 sjönk den till 3.2 procent. Mellan 1992 och 1994 skedde en kraftig ökning av arbetslösheten med ett massivt utflöde av befolkningen – 1.1 miljoner människor lämnade landet. Landets budgetunderskott 1994 var 20.6 miljarder tenge (47.8 miljoner USD).

Annons

Den kazakiska regeringen utvecklade och lanserade strategin för den politiska och ekonomiska utvecklingen av landet fram till 2005. Enligt strategin startade regeringen ett program för privatisering, ekonomiska reformer och lanserade övergången från den sovjetiska planekonomin till en marknadsekonomi . Från 1991 till 2000 dök en hel klass av små och medelstora företag upp i Kazakstan. De köpte 34500 objekt av statlig egendom för 215.4 miljarder tenge (499.7 miljoner USD). 

Enligt ekonomiministeriet har Kazakstan visat betydande framgångar när det gäller att genomföra storskaliga marknadsreformer i det postsovjetiska rymden. Landet har attraherat mer än 380 miljarder dollar i utländska direktinvesteringar, vilket står för 70 procent av det totala inflödet av investeringar till den centralasiatiska regionen.

1997 stod staten inför en annan ekonomisk kris orsakad av ett kraftigt fall på den asiatiska marknaden. Denna kris drabbade alla ekonomiska aktörer som, i jakten på vinst från investeringar i de snabbt växande ekonomierna i Öst- och Sydostasien, försatte sig i konkurs. De ekonomiska förlusterna uppgick till miljarder dollar, vilket påverkade ekonomierna i länderna i de före detta sovjetländerna, inklusive Kazakstan.

Kapitalutflöden följdes av en kollaps i energi- och råvarupriserna på världsmarknaderna. Denna anpassning ledde till ekonomisk destabilisering i Ryssland, vilket påverkade minskningen av kostnaderna för ryska varor och, som ett resultat, påverkade kazakstanska producenter. För att stabilisera den inhemska marknaden minskade de kazakiska myndigheterna importen från grannländerna och devalverade den kazakiska valutan. Det räddade landets ekonomi från storskalig turbulens.

Enligt Asian Development Bank hjälpte Kazakstans pragmatiska ekonomiska politik landet att bli en högre medelinkomststat och en ekonomisk och politisk ledare i Centralasien.

Kazakstan har lyckats minska fattigdomen, öka befolkningens tillgång till grundskoleutbildning och förbättra jämställdhet och social trygghet för barn och mödrar. Enligt statistiken har andelen fattiga, baserat på den nationella fattigdomsgränsen, i jämförelse med 2001 i landet minskat från 46.7 procent till 2.6 procent. Enligt Internationella arbetsorganisationen har Kazakstan en genomgående låg arbetslöshet. Sedan 2011 har denna indikator aldrig överstigit 5 ​​procent.

Sedan flera år tillbaka har de kazakiska myndigheterna följt ett program för att diversifiera landets ekonomi. Regeringen genomför program för att modernisera jordbruket, förbättra användningen av offentliga resurser, öka produktiviteten i den icke-oljebaserade sektorn och säkerställa övergången av tillverkningsindustrin till mer lovande industrier med hög exportpotential.

För att upprätthålla en hög ekonomisk tillväxt strävar Kazakstan efter att genomföra strukturella förändringar i ekonomin, vilket återspeglades i anförandet av den förste presidenten i Kazakstan 2050: Gemensamt mål, gemensamma intressen, gemensam framtid 2014.

Nyligen tog landet vägen mot en innovationsorienterad ekonomi som syftar till att skapa en gynnsam affärsmiljö och investeringsklimat och öka intensiteten och produktiviteten i den nationella ekonomin.

Enligt Kazakisk expert Andrei Chebotarev, trots pandemin och en allmän nedgång i BNP, i slutet av 2020, växte tillverkningsindustrin med 3.9 procent. Bruttoförädlingsvärdet växer också och uppgick till 9.3 biljoner tenge (21.5 miljoner USD) under det senaste året. Exporten av produkter med högt förädlingsvärde har också ökat med 5 %. 

Diversifieringen av ekonomin gjorde det möjligt för fler och fler lokala produkter att komma in på marknaderna i hela landet. Deras kvalitet är inte på något sätt sämre än kvaliteten hos utländska tillverkare.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.
Annons
Annons

trend