Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakisk skådespelare vinner priset för bästa skådespelare vid Asian World Film Festival 2021 i LA

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakisk skådespelare Tolepbergen Baissakalov (Bilden till vänster) vann priset för bästa manliga huvudroll för sin roll i natur film regisserad av Aizhan Kassymbek vid Asian World Film Festival 2021 (AWFF), rapporterade filmens producent Diana Ashimova på sin Instagram, skriver Saniya Bulatkulova in kultur.

Filmen hade nyligen premiär vid den 26:e internationella filmfestivalen i Busan.

I år presenterades 30 filmer från mer än 20 länder på festivalen.

Annons

AWFF, som hålls för sjunde gången, tar med det bästa från det breda urvalet av film från Asian World till Los Angeles för att locka erkännande till regionens filmskapare och stärka banden mellan asiatiska och Hollywoods filmindustrier.

Det sociala dramat med inslag av komedi berättar om en vanlig medelålders man, som försöker bygga upp sitt liv i en megapolis och gör sitt bästa för att försörja sin familj. Det verkar för honom att problemen aldrig kommer att ta slut eftersom han lever i oändliga skulder. Han får reda på att hans tonårsdotter är gravid och försöker hitta pappan bara för att bli involverad i ett absurt äventyr, som hjälper honom att förstå det viktigaste i livet.

Filmen hade nyligen premiär vid den 26:e internationella filmfestivalen i Busan.

Annons

Förra veckan belönades Baissakalov för bästa skådespelare vid den sjätte rysk-brittiska Sochi International Film Festival och Film Awards IRIDA.

Dela den här artikeln:

Kazakstan

Kazakstans 30-årsjubileum av självständighet: prestationer och resultat

publicerade

on

Det senaste analytiska stycket publicerade på Zakon.kz avslöjar ett nyhetsställe på nätet, som är översatt från ryska, Kazakstans väg till ekonomiska framsteg och hållbar utveckling sedan 1991. Den visar hur landet uppnådde betydande resultat i genomförandet av storskaliga marknadsreformer i det postsovjetiska landet. Plats, Personalrapport, Kazakstans självständighet: 30 år, Nation.

Kazakstan firar i år sitt 30-årsjubileum av självständighet. Under denna tid ändrade landet sin image på den internationella arenan och har blivit en ekonomisk och politisk ledare i regionen. 

Kazakiska Eli-monumentet. Monumentet symboliserar Kazakstans moderna historia och dess folk. Monumentets höjd på 91 meter markerar 1991 när Kazakstan blev självständigt. Fotokredit: Elbasy.kz.

"I år är det 30-årsjubileum av Kazakstans självständighet. Detta är ett viktigt datum för att stärka den återupplivade kazakiska staten och friheten, som våra förfäder drömde om. För historien är 30 år ett ögonblick som flyger förbi i ett ögonblick. Men för många människor är detta en hel era av svårigheter och glädjeämnen, kriser och uppgångar”, sa Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev i sin artikel med titeln ”Oberoendet framför allt”.

Annons

De första åren av självständighet var de svåraste för landet. Kazakstan ärvde en svag ekonomi. 1991 sjönk landets bruttonationalprodukt med 11 procent. Förändringen var möjlig först i slutet av 1996, då den ökade med 0.5 procent. Året därpå var tillväxten 2 procent. Inflationstakten 1991 var 147.12 procent med en månatlig prisuppgång på 57-58 procent. 1992 var denna siffra redan lika med 2962.81 procent. Situationen planade ut i slutet av 1993 och satte den genomsnittliga räntan till cirka 2169.8 procent. 1994 halverades den till 1160.26 procent, och minskningen under följande år nådde 1.88 procent 1997.

Idén att skapa en ny huvudstad i Kazakstan tillhör Nursultan Nazarbayev. Beslutet att överföra huvudstaden från Almaty till Akmola togs den 6 juli 1994. Astana döptes om till staden Nur-Sultan den 23 mars 2019. Foto: Elbasy.kz.

Under samma period nådde arbetslösheten 4.6 procent. 1995 sjönk den till 3.2 procent. Mellan 1992 och 1994 skedde en kraftig ökning av arbetslösheten med ett massivt utflöde av befolkningen – 1.1 miljoner människor lämnade landet. Landets budgetunderskott 1994 var 20.6 miljarder tenge (47.8 miljoner USD).

Annons

Den kazakiska regeringen utvecklade och lanserade strategin för den politiska och ekonomiska utvecklingen av landet fram till 2005. Enligt strategin startade regeringen ett program för privatisering, ekonomiska reformer och lanserade övergången från den sovjetiska planekonomin till en marknadsekonomi . Från 1991 till 2000 dök en hel klass av små och medelstora företag upp i Kazakstan. De köpte 34500 objekt av statlig egendom för 215.4 miljarder tenge (499.7 miljoner USD). 

Enligt ekonomiministeriet har Kazakstan visat betydande framgångar när det gäller att genomföra storskaliga marknadsreformer i det postsovjetiska rymden. Landet har attraherat mer än 380 miljarder dollar i utländska direktinvesteringar, vilket står för 70 procent av det totala inflödet av investeringar till den centralasiatiska regionen.

1997 stod staten inför en annan ekonomisk kris orsakad av ett kraftigt fall på den asiatiska marknaden. Denna kris drabbade alla ekonomiska aktörer som, i jakten på vinst från investeringar i de snabbt växande ekonomierna i Öst- och Sydostasien, försatte sig i konkurs. De ekonomiska förlusterna uppgick till miljarder dollar, vilket påverkade ekonomierna i länderna i de före detta sovjetländerna, inklusive Kazakstan.

Kapitalutflöden följdes av en kollaps i energi- och råvarupriserna på världsmarknaderna. Denna anpassning ledde till ekonomisk destabilisering i Ryssland, vilket påverkade minskningen av kostnaderna för ryska varor och, som ett resultat, påverkade kazakstanska producenter. För att stabilisera den inhemska marknaden minskade de kazakiska myndigheterna importen från grannländerna och devalverade den kazakiska valutan. Det räddade landets ekonomi från storskalig turbulens.

Enligt Asian Development Bank hjälpte Kazakstans pragmatiska ekonomiska politik landet att bli en högre medelinkomststat och en ekonomisk och politisk ledare i Centralasien.

Kazakstan har lyckats minska fattigdomen, öka befolkningens tillgång till grundskoleutbildning och förbättra jämställdhet och social trygghet för barn och mödrar. Enligt statistiken har andelen fattiga, baserat på den nationella fattigdomsgränsen, i jämförelse med 2001 i landet minskat från 46.7 procent till 2.6 procent. Enligt Internationella arbetsorganisationen har Kazakstan en genomgående låg arbetslöshet. Sedan 2011 har denna indikator aldrig överstigit 5 ​​procent.

Sedan flera år tillbaka har de kazakiska myndigheterna följt ett program för att diversifiera landets ekonomi. Regeringen genomför program för att modernisera jordbruket, förbättra användningen av offentliga resurser, öka produktiviteten i den icke-oljebaserade sektorn och säkerställa övergången av tillverkningsindustrin till mer lovande industrier med hög exportpotential.

För att upprätthålla en hög ekonomisk tillväxt strävar Kazakstan efter att genomföra strukturella förändringar i ekonomin, vilket återspeglades i anförandet av den förste presidenten i Kazakstan 2050: Gemensamt mål, gemensamma intressen, gemensam framtid 2014.

Nyligen tog landet vägen mot en innovationsorienterad ekonomi som syftar till att skapa en gynnsam affärsmiljö och investeringsklimat och öka intensiteten och produktiviteten i den nationella ekonomin.

Enligt Kazakisk expert Andrei Chebotarev, trots pandemin och en allmän nedgång i BNP, i slutet av 2020, växte tillverkningsindustrin med 3.9 procent. Bruttoförädlingsvärdet växer också och uppgick till 9.3 biljoner tenge (21.5 miljoner USD) under det senaste året. Exporten av produkter med högt förädlingsvärde har också ökat med 5 %. 

Diversifieringen av ekonomin gjorde det möjligt för fler och fler lokala produkter att komma in på marknaderna i hela landet. Deras kvalitet är inte på något sätt sämre än kvaliteten hos utländska tillverkare.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Kazakstan

Kazakstan – Presidentdekret förbättrar mänskliga rättigheter

publicerade

on

I februari antog Europaparlamentet en resolution som kritiserade Kazakstan för dess mänskliga rättigheter, belyser könsfrågor, situationen för grupper och aktivister i det civila samhället och krävde frigivning av fängslade aktivister. Kazakiska tjänstemän svarade att kritiken var orättvis och att EU inte bör ignorera eller avskräcka ansträngningar för att förbättra landets resultat när det gäller mänskliga rättigheter.

Planens prioriterade områden är bland annat försök att avskaffa diskriminering av kvinnor, stärka föreningsfrihet, yttrandefrihet och frihet till liv och allmän ordning. Planen syftar också till att öka effektiviteten i interaktionen med icke-statliga organisationer och att förbättra de mänskliga rättigheterna i det straffrättsliga systemet för att utrota tortyr och misshandel av fångar.

Den 10 juni 2021 undertecknade Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev ett dekret för att förbättra landets mänskliga rättigheter.

Det inkluderade försök att eliminera diskriminering av kvinnor, öka föreningsfriheten, yttrandefriheten och friheten till liv och allmän ordning. Planen syftar också till att öka effektiviteten i interaktionen med icke-statliga organisationer och att förbättra de mänskliga rättigheterna i det straffrättsliga systemet för att utrota tortyr och misshandel av fångar. Han betonade rättigheterna för medborgare med funktionsnedsättning och offer för människohandel som prioriterade områden, förutom att säkerställa rätten till föreningsfrihet, yttrandefrihet och "allmän ordning". Dekretet kommer efter två år av ökad oliktänkande och protester i Kazakstan.

Annons

Tokayev har övervakat flera betydande reformer, inklusive avskaffandet av dödsstraffet 2019 och införandet av direktval av borgmästare i landsbygdsdistrikt och småstäder. Även om de problemområden som Tokayev specifikt nämnde i sitt dekret den 10 juni kanske inte inbjuder till en genomgripande översyn av Kazakstans politiska system, kan riktade politiska förändringar ändå ha en följdinverkan på många människors liv.

Dekretet innebar ändringar av strafflagen, som med reformer av förordningar om fredliga sammankomster som antogs i juni 2020. Den nya lagen mildrade begränsningarna samtidigt som statens förmåga att begränsa Kazakstans mötesfrihet bevarades.

Enligt den nya lagen måste arrangörer fortfarande lämna in förhandsanmälan till lokala myndigheter, som har sista ordet om huruvida en sammankomst är tillåten. Platsen för sammankomster är fortfarande upp till lokala myndigheters gottfinnande

Annons

Även om det finns meningsfulla reformer, som att förbättra utbildning och tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning eller att öppna upp utrymmen för kvinnor i arbetskraften, verkar det troligt att ansträngningar för att säkerställa Kazakstans medborgerliga friheter kommer att innebära ökad effektivitet i interaktionen med icke-statliga organisationer.

Att stärka Kazakstans mänskliga rättigheter kan ge ekonomiska fördelar, med potentiella utländska investerare som lockas av en mer stabil ekonomisk miljö med lägre risk.

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa

Klimatförändring

COP26-utmaningar för Kazakstan

publicerade

on

Världens ögon kommer snart att fokuseras på den skotska staden Glasgow och nya ansträngningar för att tackla klimatförändringarna, skriver Colin Stevens.

COP26 i Glasgow är en samling av världens ledande ekonomier och vad de tänker göra för att ta itu med en kris som av vissa sägs vara ännu värre än coronavirus-pandemin.

Men vad händer för att ta itu med dessa mest pressande frågor i andra delar av världen?

Den här webbplatsen tittar på effekterna av klimatförändringar och klimatanpassning i andra länder som inte deltar direkt i FN-evenemanget i den skotska huvudstaden, inklusive Kazakstan.

Annons

Med en total yta på 2.72 miljoner kvadratkilometer är Kazakstan världens största landlockade land och det nionde största totalt sett. Kazakstan ligger i centrum av den eurasiska kontinenten och länkar strategiskt samman marknaderna i Sydostasien och Västeuropa.

Dess förväntade klimatförändringseffekter varierar över landet men Kazakstan har redan börjat uppleva ett ökande antal torka, översvämningar, jordskred, lerflöden och isstockningar som påverkar jordbruk, fiske, skogar, energiproduktion, vatten och hälsa.

Förändrade nederbördsmönster ökar intensiteten och frekvensen av torka. Med majoriteten av landets topografi klassad som stäpp, öken eller halvöken, lägger klimatförändringarna en extra börda på landets vattenresursförvaltning och försörjningen för nästan 13 procent av befolkningen som bor i områden med hög torka. På grund av låg nederbörd uppstod allvarlig vattenbrist 2012 och 2014 till följd av de minskade vattennivåerna i två stora floder i landet.

Annons

Den ökande förekomsten av översvämningar och tillhörande lerflöden har resulterat i att tusentals kazakiska människor har fördrivits. Sådana händelser förra året i de södra delarna av landet påverkade 51 bosättningar, översvämmade mer än 2,300 13,000 hus, fördrev omkring 125 1.8 människor och orsakade ekonomiska förluster, uppskattas till XNUMX miljoner USD. Sammantaget bor nästan en tredjedel av den kazakiska befolkningen i regioner som är utsatta för lerskred, inklusive de nästan XNUMX miljoner invånarna i Kazakstans största stad, Almaty. De senaste klimatprognoserna förutspår att dessa kommer att inträffa oftare med ökningen av skyfall.

Så, vilka klimatutmaningar står Kazakstan inför? 

Tja, överberoendet av oljeproduktion gör den kazakiska ekonomin sårbar för marknadskrafter kopplade till efterfrågan på oljebaserade produkter, så experter säger att klimatsäkra dess ekonomiskt betydelsefulla sektorer kommer att krävas för att ge en mer hållbar och inkluderande ekonomisk tillväxt.

Utvecklingen av en nationell anpassningsplan är ett steg i den riktningen, som regeringen ser som en grundläggande process för att framtidssäkra sina investeringar mot de potentiella effekterna av ett förändrat klimat

Kanat Bozumbayev, landets energiminister, säger: "I Kazakstan är vi fast beslutna att klimatsäkra våra ekonomiskt betydelsefulla sektorer, för att leverera hållbar och inkluderande ekonomisk tillväxt" och det har utan tvekan varit några framgångar i kampen mot klimatförändring.

Kazakstan har till exempel prioriterat att vända ökenspridning, vattenbrist och försämring av mark genom återplantering av skog och återställande av övergivna jordbruksmarker.

Även om sådana ansträngningar är inriktade på begränsning är Kazakstan i färd med att utveckla och förmå klimatanpassningsplaner och integrera dem i lagstiftning och institutionella arrangemang. Ett exempel på en anpassningsstrategi som för närvarande utvecklas är införandet av adaptiv odlingsteknik för att kompensera för den förväntade nedgången i gynnsamma klimatförhållanden som behövs för vårgrödor.

En Bryssel-baserad expert på klimatförändringar berättade för den här webbplatsen, "Medan Kazakstan har en snabbt växande ekonomi, står landsbygdsbefolkningen och bönder utanför de största städerna inför betydande klimatförändringsrisker för sin försörjning som härrör från ökad torrhet, vattenförvaltningsutmaningar och extrema väderhändelser.

"Den genomsnittliga årliga lufttemperaturen ökade med 0.31C under de 10 åren sedan 2000, och den snabbaste uppvärmningen ägde rum på vintern. Den huvudsakliga förändringen som har inträffat på grund av denna temperaturökning är det allt torrare klimatet i Kazakstans öken- och halvökenområden, samt platser intill dem. Nedbrytning av glaciärer har registrerats.”

Det har också inträffat ett ökande antal skogsbränder, som sägs vara kopplade till klimatförändringar.

Klimatförändringar kan ha en negativ inverkan på befolkningens hälsa både på grund av intensifiering av termisk stress i södra regioner och spridning av sjukdomar.

 Kazakstan inser dock alltmer vikten av att minska landets sårbarhet för klimatförändringar och har börjat utöka sina investeringar i klimatanpassning, särskilt dess nationella kommunikation till UNFCC.

Men trots vissa framsteg går det inte att undgå riskerna med klimatförändringarna.

De förväntade klimatförändringarnas effekter varierar över landet och Kazakstan har redan börjat uppleva detta på ett sätt.

COP26-toppmötet kommer att samla världsledare, civilsamhällespionjärer, aktivister och ungdomar för att genomföra åtgärder för att uppnå målen i Parisavtalet och FN:s ram. Inför evenemanget, COP26:s regionala ambassadör för Europa, Centralasien, Turkiet och Iran David Moran besökte nyligen Kazakstan för att diskutera insatserna för att tackla klimatförändringarna och den kommande konferensen. 

Vid mötet tillkännagav den kazakiska regeringen planer på att utveckla och anta en långsiktig strategi för att minska utsläppen och minska koldioxidutsläppen i ekonomin. Moron noterade att Kazakstan kan bidra på ett positivt och ambitiöst sätt när det gäller dessa åtaganden. 

Med ett öga på COP26 sa Moran, ""Kazakstan är också en stor energiproducent. Vi letar efter ambitiösa mästare som kan byta bort från fossila bränslen och kol i synnerhet till ren, förnybar energi som kan vara inspirerande för andra länder också."

Dela den här artikeln:

Fortsätt läsa
Annons
Annons

trend