Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

"Lycka är flera pipelines" - Kazakstans biträdande utrikesminister anger landets ambitioner hemma och utomlands.

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Även i USA vet oljemän att det är bara när du har alternativ som du kommer att känna dig säker. Deras slogan "happiness is multiple pipelines" är en som Kazakstans vice utrikesminister Roman Vassilenko har tagit till sig, både bokstavligt och metaforiskt, skriver politisk redaktör Nick Powell i Nur-Sultan.

Den senaste tidens avbrott på huvudvägen genom vilken Kazakstans olja når Europa har gjort att det är önskvärt att ha mer än ett alternativ för det landlåsta landet. Det gäller inte bara för olja utan för handel i allmänhet och för politiska relationer mer allmänt.

Kazakstans multi-vektor utrikespolitik, som strävar efter att upprätthålla goda relationer med Ryssland och Kina, såväl som EU och USA, syftar till att hålla dessa alternativ öppna. "Kazakstan är en pålitlig leverantör och ett vägskäl för Kina med Europa", sa vice utrikesminister Roman Vassilenko till journalister.

Han var snabb med att avskaffa alla förslag om fortsatta störningar i den tillförlitliga försörjningen av Kazakstans olja. Landets viktigaste export strömmar återigen med full kapacitet genom en pipeline till den ryska hamnen Novorossiysk, vid Svarta havet. Terminalen hade varit stängd i flera veckor, uppenbarligen av stormskador, vid en tidpunkt då Ryssland var angelägen om att hålla oljepriserna höga och alternativen till sin egen produktion så få som möjligt.

Herr Vassilenko påpekade att problem med landtransporter över Ryssland oundvikligen påverkar Kazakstan och han hävdade att hans land inte borde straffas orättvist genom sanktioner riktade mot Moskva på grund av kriget i Ukraina. "Lycka är flera pipelines, som man säger i USA", tillade han.

Kazakstan kan också skicka olja i motsatt riktning, genom en pipeline till Kina, samt frakta produktion över Kaspiska havet i tankfartyg och pråmar. En delegation har skickats till Azerbajdzjan och Georgien för att nå en överenskommelse om järnvägstransporter, vilket ytterligare ökar valmöjligheterna, inte bara för olja utan även för annan export.

Men vice utrikesministern betonade att politisk pluralism måste börja hemma. Tanken att ekonomiska reformer måste komma först var över. Han sa att staten som tjänar folket, snarare än tvärtom, hade setts som ett västerländskt koncept, men det var ett som presidenten hade godkänt, i konstitutionella reformer som kommer att bli en folkomröstning.

Annons

För Roman Vassilenko var det ett svar på "folkets stora längtan" och tillade att "det skulle vara felaktigt" att säga att alla reformer hade varit på väg innan fredliga protester följdes av våldsamma incidenter, inklusive skottlossningar, i många kazakiska städer i januari.

Snarare gick de bredare och djupare än tidigare. De återspeglade den fulla auktoritet som president Kassym-Jomart Tokayev nu åtnjöt, sedan han ersatte sin föregångare som ordförande i Kazakstans säkerhetsråd. Det var en myndighet som gjorde det möjligt för presidenten att överföra befogenheter från sig själv till parlamentet och att gå över partipolitiken och avgå från det regerande partiet Amanat, som han hade varit ordförande för.

"Kazakstan genomlever en intressant tid", reflekterade Roman Vassilenko över händelser både hemma och utomlands. Kanske tänkte han på den där andra oljeindustrin som sa att det inte finns några problem, bara möjligheter; ibland mycket svåra möjligheter.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend