Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Vid det ekonomiska forumet i Sankt Petersburg svarar Kazakstans president på svåra frågor om internationell agenda och relationer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstans president Kassym Jomart Tokayev deltog i plenarsessionen vid den 25:e upplagan av Saint Petersburg International Economic Forum, med titeln "Den nya världen och de nya möjligheterna".

Rysslands president Vladimir Putin talade vid plenarsessionen tillsammans med Kazakstans ledare.

Deltar även via videokonferens. Xi Jinping, Kinas president, skickade ett videomeddelande till deltagarna.

Tokayev betonade att forumet äger rum mitt i ökad politisk och ekonomisk turbulens. Globala chocker till följd av pandemin och växande geopolitiska spänningar har skapat en ny verklighet. Regionaliseringens era har ersatt globaliseringen, med alla dess brister och dygder. Men omformatering av gamla ekonomiska modeller och handelsvägar sker i allt högre takt. Världen förändras snabbt. Den kazakiska presidenten konstaterade att världen för det mesta förändras till det sämre.

Tokajev talade ut om storskaliga ekonomiska och politiska reformer som äger rum i Kazakstan. Dessa reformer syftar till att återuppliva den offentliga förvaltningen och bygga ett nytt och rättvist Kazakstan. " Vi fokuserar våra ansträngningar på att säkerställa att ekonomisk tillväxt har en proportionell effekt på att förbättra medborgarnas välbefinnande. Kazakstans president uttalade att vi strävar efter att hållbart utveckla handel och ekonomiska relationer, öppna nya produktionsanläggningar, skapa förutsättningar för tillväxt av mänskliga resurser och införa innovationer.

Tokajev krävde att den eurasiska ekonomiska unionen skulle stärkas som en prioritet. Tokayev sa att det var lämpligt och fördelaktigt att utveckla en ny EAEU-handelsstrategi med hänsyn till de nya realiteterna. Han sa att motsanktioner sannolikt inte kommer att ge några resultat och att vi istället bör föra en mer aktiv, flexibel och heltäckande handelspolitik, med bred täckning av asiatiska marknader och marknader i Mellanöstern."

Han betonade också vikten av att utöka handeln och det ekonomiska samarbetet med andra länder. Tokayev sa att det var möjligt för traditionellt vänliga länder som Kina, Indien och stater i Syd- och Sydostasien att bli stora investerare i de regionala ekonomierna under det kommande decenniet. " Kina är redan Kazakstans främsta ekonomiska och utrikeshandelspartner. Under de senaste 15 åren har detta land investerat mer än 22 miljarder dollar i vår ekonomi. Presidenten konstaterade att Kinas multilaterala samarbete är en viktig uppgift för landet.

Annons

Kazakstans ledare berörde frågor relaterade i sitt tal.

Klimatförändring. Han talade om planer på att utöka möjligheterna.

Gröna investeringar uppmuntras och lösningar på miljöproblem eftersträvas. Presidenten uppgav det vi arbetar för att sänka energiintensiteten i BNP, utöka sektorn för förnybar energi och minska transitförlusterna i detta avsnitt ...,".

Tokayev hänvisade också till humankapital av hög kvalitet samt konstruktiv interkulturell dialog som pålitliga källor för ekonomisk tillväxt. Tokayev bekräftade också sitt engagemang för Kazakstans kulturella mångfald och främjade intercivilisatorisk dialog på internationell nivå. Han kommer att rapportera om septembers nästa kongress för ledare för världsreligioner och traditionella religioner.

Tokajev uppgav det att bygga ett ekonomiskt stabilt, fredligt och välmående Eurasien skulle vara en stark faktor för hållbar utveckling och inkluderande tillväxt globalt.

Efter presentationerna av talarna var det en öppen diskussion med fråge-och-svar-format.

Tokayev svarade specifikt på frågan angående Kazakstans inställning till Rysslands "särskilda militära operation" i UkrainaÄven om det finns många åsikter har vi ett öppet samhälle. FN-stadgan är modern internationell rätt. Två principer i FN-stadgan stod i motsättning. De är territoriell integritet och rätten till självbestämmande. Dessa principer är motsägelsefulla, så det finns många tolkningar", sa han. Han konstaterade att om en nation beviljas rätten till självbestämmande kommer det att finnas mer än 500 länder på jorden. Vi erkänner inte Taiwan, Kosovo, Sydossetien , eller Abchazien. Han sade att denna princip skulle vara tillämplig på kvasi-statliga enheter. Dessa enheter är enligt vår åsikt Luhansk eller Donetsk."

Tokayev uttalade att han skulle vilja "uttrycka vissa anspråk på uttalanden från ett antal ryska parlamentsdeputerade", absolut felaktiga uttalanden om Kazakstan och felaktiga uttalanden från journalister och artister." Tokayev sa: "Jag är tacksam för att Vladimir Putin i dag har gjort en omfattande ut, i slutändan när det gäller Kazakstan och andra länder och särskilt för mitt land, positionen som toppledarskap, Kreml." Vi har inga problem som kan uppröras på något sätt, så oenighet bland våra folk och därigenom orsaka skada till våra folk såväl som till Ryska federationen. Dessa uttalanden är inte tydliga för mig. "Jag förstår inte varför dessa människor, som på ett konstigt sätt kommenterar besluten från den kazakiska ledningen och händelserna i vårt land äger rum ", sade president Tokajev.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend