Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

'Läs mina läppar'

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

I september vändes ögonen från hela världens politiska etablissemang mot ett av de största länderna i den centralasiatiska regionen - Kazakstan. Faktum är att denna republik under två dagar besöktes av två mäktiga människor i denna värld – påven Franciskus och den kinesiske ledaren Xi Jinping. Och om besöket av den första präglades av deltagande i den traditionella kongressen för ledare för världsreligioner och den apostoliska mässan, så blev ankomsten och de ord som uttalades av presidenten för Folkrepubliken Kina i Kazakstan ett tydligt budskap för dem som planerar fortfarande att dra om statsgränserna mellan de före detta sovjetrepublikerna. 

Vi är alla vana vid att diplomatins språk, även i de mest akuta situationerna, oftast låter strömlinjeformat, utan specifika detaljer och något vagt.

Speciellt i detta, som verkligt orientaliska människor, har kineserna lyckats, vars diplomatispråk är intrikat utsmyckat som deras hieroglyfer. Men uppenbarligen har tiden för halva antydningar och halva gester passerat, även om presidenten för Folkrepubliken Kina började tala ganska öppet och otvetydigt om vad hans närmaste grannar och handelspartner inte skulle vilja höra.

Således gjorde president Xi Jinping under sitt besök i Kazakstan den 14 september i sina uttalanden att Kina kommer att göra allt för att förhindra att situationen i detta land undergrävs av yttre krafter och har för avsikt att stödja Kazakstan i regionala och internationella frågor.

"Oavsett hur den internationella situationen förändras kommer vi att fortsätta att resolut stödja Kazakstan i att skydda självständighet, suveränitet och territoriell integritet, bestämt stödja de reformer som ni genomför för att säkerställa stabilitet och utveckling, kategoriskt motsätta oss inblandning av alla krafter i interna angelägenheter. ditt land", sa den kinesiske presidenten.

Detta uttalande indikerar att den kinesiska ledningen inte kommer att tillåta aggressiva handlingar från externa politiska aktörer mot Kazakstan i syfte att trampa på grunden för dess statskap och territoriella integritet. Och det faktum att ett sådant scenario är möjligt blev tydligt efter att Putin tillkännagav den så kallade "speciella operationen" i Ukraina. Från tid till annan, i grannlandet Ryssland, gör vissa politiker, offentliga personer och statsvetare öppet anspråk på Kazakstans så kallade "norra territorier", trots att Kazakstan är en strategisk partner och en vänlig stat till Ryska federationen och är i flera ekonomiska och militärpolitiska allianser med den. Samtidigt är det märkligaste för kazakerna att ingen av Kreml-figurerna stoppar eller fördömer sådana attacker mot en allierad...

Den kinesiska ledningen följer noga den interna situationen i Kazakstan, där president Kassym-Jomart Tokayev har skisserat sitt mål att bli vald för en sjuårsperiod, under vilken han avser att genomföra många investeringsprojekt där även Kina är inblandat. I detta avseende tilltalar inte Kinas ledning möjligheten att skapa en härd av spänning nära dess gränser och riskerna för att förlora investeringsinsättningar. När allt kommer omkring, bara under de senaste 15 åren har Kina investerat nästan 29 miljarder dollar i Kazakstans ekonomi. Samtidigt togs 18 kazakisk-kinesiska projekt värda 4.3 miljarder dollar i drift, främst inom olje- och gasindustrin.

Annons

Under trettio år av självständighet har Kazakstan lyckats bevisa sig själv som en fredsälskande suverän stat, skapa en positiv bild av en affärspartner och utveckla en multi-vektor utrikespolitik, bevara interetnisk och interreligiös harmoni. 

Den senare faktorn blev avgörande för att organisera kongressen för ledare för världs- och traditionella religioner, unik till sin form och innehåll, där påven Franciskus deltog för första gången (påven Johannes Paulus II besökte Kazakstan på ett apostoliskt besök i september 2001, men deltog inte i kongressen). Under åren av dess existens har detta forum blivit en effektiv dialogplattform för möten med företrädare för alla befintliga andliga bekännelser, och därigenom förvandlat Kazakstan till ett slags "nav" av tro och tolerans.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend