Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

En stor undersökning visar på ett växande investerarförtroende i Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Mer än två tredjedelar av västerländska företagsledare ser Kazakstan som en alltmer attraktiv investeringsdestination på grund av politiska reformer. En stor YouGov-undersökning visar på ett växande positivt sentiment som återspeglas i de senaste investeringarna från internationella fonder och företag, skriver Colin Stevens.

De pågående reformerna av president Kassym-Jomart Tokayev underbygger ökat investerarförtroende i "Nya Kazakstan" 16 november 2022: Två tredjedelar av västerländska företagsledare tror att konstitutionella reformer som nyligen genomförts av Kazakstans president har gjort landet till en mer attraktiv investeringsmöjlighet, en ny YouGov-undersökning har avslöjat.

Cirka 69 % av europeiska och amerikanska företagsledare sa att reformerna var positiva för landet, som befinner sig vid ett strategiskt ekonomiskt vägskäl i hjärtat av Eurasien. 

Studien fann att 77 % trodde att reformerna skulle ha en positiv inverkan på demokratin i landet. Brittiska och tyska företagsledare var mer positiva till fördelarna med reformprogrammet än sina amerikanska motsvarigheter.

Europa är Kazakstans största handelspartner och det finns mer än 4,000 XNUMX företag med europeiska kopplingar som för närvarande är verksamma i Kazakstan. Brittiska och globala företag, inklusive satellitföretaget OneWeb – där den brittiska regeringen har en andel – och den amerikanska teknikgruppen Honeywell, är de senaste företagen att starta verksamhet i landet.

Undersökningen genomfördes mellan den 1:a och 9:e november 2022 med 350 företagsägare och/eller styrelseledamöter från företag från USA, Storbritannien och Tyskland med årliga intäkter på över 250 miljoner pund. 

Den genomfördes på uppdrag av Kazakstans internationella handelskammare och fann att 82 % av de tillfrågade företagsledarna ansåg att president Tokayev prioriterade lämpliga reformfrågor, medan 64 % ansåg att han var "mycket" eller "ganska" seriös med förbättra mänskliga rättigheter. Den tron ​​var starkast bland amerikanska företagsledare, där 72 % uppfattade den kazakiska presidenten som fokuserad på mänskliga rättigheter. 

Annons

De konstitutionella reformerna, som övervägande godkändes av 77 % av väljarna i en nationell folkomröstning i juni, är bara början på en långsiktig trend att inleda ett "Nya Kazakstan", enligt president Tokayev. 

Erkännande av konstitutionella reformer som tar itu med ojämlikheter och driver investerarnas dragningskraft. Reformerna syftar till att stärka Kazakstans parlament och samtidigt tygla presidentens befogenheter för att ta bort "oligarkisk kapitalism", utrota korruption och förbättra livet för Kazakstans 19.4 miljoner medborgare. 

Sedan valet 2019 har president Tokayev infört åtgärder för att stärka kvinnor, lanserat en obligatorisk sjukförsäkring och ökat barnbidragsutbetalningarna när han försöker minska ojämlikheten. Hans senaste reformer inkluderar ett löfte om att skydda mänskliga rättigheter, återupprätta en författningsdomstol och avskaffa dödsstraffet. 

Av de fem centralasiatiska republiker som fick självständighet är Kazakstan den största och rikaste. Det är ungefär lika stort som Västeuropa och är rikt på 72 naturresurser, med de största oljereserverna i något land i före detta Sovjetunionen, förutom Ryssland, och gynnas för närvarande av stigande oljepriser. Två tredjedelar av de tillfrågade företagsledarna (67 %) tror att Kazakstans energiförsörjning kan spela en viktig roll för att lösa den globala energikrisen.

YouGov-undersökningen är den senaste studien för att belysa Kazakstans växande attraktionskraft för utländska investerare och företag. Kazakstans försämrade handel och framtidsutsikter erkända av ledande konsulter, globala investerare, marknader och tankesmedjor.

Utrikeshandeln växte med 41 % till 51 miljarder dollar under de första fem månaderna 2022, enligt Kazakh Bureau of National Statistics, medan handeln med Storbritannien nådde 1.8 miljarder dollar, en ökning med 66 % under årets första sju månader. 

Utländska direktinvesteringar i Kazakstan nådde sin högsta nivå på ett decennium under andra kvartalet, 7.58 miljarder dollar, medan ledande institutionella investerare, som Franklin Templeton, Goldman Sachs och Citi, har träffat landets ledarskap för att lära sig mer om potentiella möjligheter. 

Londonbörsen främjar också Kazakstans ekonomiska framtidsutsikter, eftersom landet inleder ett stort privatiseringsprogram och flera nyckelföretag, inklusive Air Astana, där Bae Systems har en andel på 49 %, förbereder sig för att flyta. 

Börsen var nyligen värd för sitt andra årliga Kazakhstan Investment Forum i samarbete med Kazakstans suveräna förmögenhetsfond Samruk-Kazyna. En separat rapport, publicerad denna månad, från konsulter från EY med titeln – Med den globala ekonomin vid ett vägskäl, vilken väg kommer Centralasien att gå? – betonade president Tokajevs utvecklingsplan "Nya Kazakstan: vägen för förnyelse och modernisering" för att omstrukturera ekonomin. 

Rapporten belyser planens nyckelprioriteringar, inklusive att höja ekonomisk tillväxt och integration genom att främja ekonomisk diversifiering, utveckla den privata sektorn, minska korruption och förbättra styrelseskick. 

Kammarens senaste rapport, Är det dags att investera i Kazakstan?, citerar flera oberoende investerare som lyfter fram landets potential: 

Marius Dan, Franklin Templeton, sa: "En spännande investeringsmöjlighet med tanke på Kazakstans ekonomiska stabilitet, överflödiga naturresurser, starka grunder på råvarumarknaden och de politiska och ekonomiska reformerna av president Tokayev." 

Roland Nash, VPE Capital, sa: "Det är ett land med enorm potential som drivs av internationell handel. Dess unika geografiska läge gör det extremt väl lämpat att dra full nytta av ökningen av handeln mellan Kina och Asien men också den snabbt växande europeiska efterfrågan på de livsviktiga varor Kazakstan producerar."   

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend