Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans president på väg mot valseger

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev är på väg mot en omfattande seger efter att ha utlyst ett tidigt presidentval som en del av sitt program för konstitutionella och demokratiska reformer, skriver politisk redaktör Nick Powell.

En utgångsundersökning som publicerades när omröstningen avslutades gav den kazakiska ledaren 82.45 %, och hans fem motståndare fick mellan 2 % och 3.33 %. Valdeltagandet uppskattades till 69.43 %.


Presidenten stod som kandidat för Folkets koalition och kan förvänta sig att hans val för en enda sjuårsperiod enligt den nya konstitutionen ska bekräftas av den centrala valkommissionen den 22 november. Det är det senaste godkännandet av hans väg till ett nytt Kazakstan, efter en folkomröstning om reformer som flyttar landet från ett superpresidentiellt system till ett president-parlamentariskt system.

President Tokayev, en före detta biträdande generalsekreterare för FN, har begränsat sitt eget styre till ytterligare en mandatperiod som han nu är på väg att säkra. Han lämnade det styrande partiet Amanat tidigare i år och sa att presidenten borde stå över partipolitiken. Han har också infört reformer som gör det lättare att bilda politiska partier. Ett mer kraftfullt parlament väljs nästa år.

I utrikespolitiken har presidenten hållit sitt land på en självständig väg. Motståndet mot varje tvångsändring av internationella gränser har informerat hans inställning till Ryssland under de senaste månaderna, eftersom han också har sökt närmare förbindelser med Kina och Europeiska unionen. Kazakstans avgörande geopolitiska position på handelskorridoren mellan öst och väst fick Kinas president Xi att välja Kazakstans huvudstad Astana för sitt första utlandsbesök sedan utbrottet av covid-pandemin.

På samma sätt har europeiska ledare flugit till Astana. EU:s höge representant för utrikesfrågor, Josep Borell, var där för bara några dagar sedan. "Med president Tokayev och vice premiärminister och utrikesminister Tileuberdi diskuterade vi hur vi ska ta det positiva momentum vi ser i våra relationer", sa han efteråt och tillade att Kazakstan är en nyckelpartner för EU, inte minst som en viktig källa till oljeimport (cirka 8 % av den totala importen) men även gas, uran och andra kritiska råvaror.


”I politiska termer har Kazakstan sett olika reformer som går i riktning mot det politiska
pluralism”, fortsatte den höga representanten. ”Dagens presidentval och nästa års
parlamentsval kommer att vara viktiga markörer i detta avseende”, sa han och såg fram emot
främja framsteg. Internationella observatörer rapporterade inga allvarliga kränkningar av valprocessen och noterade det överlag höga valdeltagandet, även om det var betydligt lägre i Astana och i den största staden, Almaty. De utländska representanterna påpekade att sådana variationer bara var att vänta i fria och rättvisa val.

Annons


President Tokajev talade med journalister efter att ha lagt sin egen röst i Astana. "Idag är en mycket
viktig, historisk dag”, sa han. "Vi röstar för en ljus framtid för vårt land. Det här året har inte varit lätt men vårt folk gick samman och övervann alla svårigheter. Vi står nu inför mycket ambitiösa mål och uppgifter. Det finns mycket arbete att göra”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend