Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan blir Europeiska unionens ledande partner i Centralasien

DELA MED SIG:

publicerade

on

PARIS. 29 november. Europeiska politiker har besökt Kazakstan oftare. För mindre än en månad sedan anlände Europeiska rådets ordförande Charles Michel till landet, häromdagen anlände EU:s höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Europeiska kommissionens vice ordförande Josep Borrel, till Astana. Ett antal andra högt uppsatta européer har hållit fjärrsamtal i olika format med Kazakstans ledning under denna tid. Vad är anledningen till ett sådant oöverträffat intresse hos européer i det centralasiatiska landet och vad betyder detta för världspolitiken? 

Efter att ha tagit emot nästan hela Europeiska unionens politiska etablissemang i Kazakstan, med personliga besök på hög nivå eller fjärrmöten via videolänk, beslutade Kazakstans president själv att flyga till Frankrike. Att befästa de tydligt markerade framstegen i samarbetet med den gamla världen. 

Tokajev kom till Paris under en svår geopolitisk situation. G20-toppmötet har precis avslutats, där ländernas ledare i slutkommunikén nästan enhälligt fördömde kriget i Ukraina. Men denna omständighet kommer sannolikt inte att påverka relationerna mellan Kazakstan och Frankrike. President Tokajev har upprepade gånger kritiserat rysk utrikespolitik. Vad var hans uttalanden värda på forumet i St. Petersburg.

Astana har officiellt intagit en "neutral" ställning i konflikten och vägrat bestämt att erkänna de "kvasistatliga territorierna" Krim, Donetsk, Lugansk, etc. Faktum är att denna "neutralitet" har en annan sida: sedan krigets början , Kazakstan har ökat det diplomatiska samarbetet med Ukraina och har upprepade gånger skickat humanitärt bistånd till detta land.

President Tokayev informerade om Kazakstans ställning på den internationella dagordningen vid toppmötet för Organisationen för turkiska stater i Samarkand. "... Kazakstan stöder starkt alla staters territoriella integritet och anser också att det är nödvändigt att strikt följa FN-stadgan. Detta är en nödvändig princip som helt motsvarar vårt lands grundläggande intressen. Därför kommer vi att prioritera denna princip, sade den kazakiska ledaren.

Astana har faktiskt redan kommit ur Moskvas dominerande inflytande och bygger ganska framgångsrikt upp ett nytt system för relationer med världen, dess nya "multivektor". I Frankrikes sammanhang bekräftas detta av beslutet som fattades 2021 om årliga samråd mellan utrikesministerierna.

På tal om den politiska aspekten av mötena i Paris är det inte nödvändigt att förvänta sig några svårigheter. Sedan början av sitt presidentskap har Tokayev satt en kurs för den verkliga demokratiseringen av landet: att minska det politiska inflytandet från institutionen för presidentskapet och öka parlamentets roll i landets liv. Detta passar helt in i paradigmet för europeiska politiska värderingar, där Frankrike intar traditionellt starka positioner.

Annons

Sammanträffandet av politiska värderingar bidrar bara till att stärka det ekonomiska samarbetet. EU är den största investeraren i Kazakstans ekonomi med en total investering på 160 miljarder dollar. Kazakstan är i sin tur EU:s ledande handelspartner i regionen med en bilateral handelsomsättning på 24 miljarder dollar. Idag finns mer än 170 franska företag representerade i Kazakstan, de mest kända är: Total, Danon, Alstom, Orano. Och i maj 2021 undertecknades färdplanen för det kazakisk-franska ekonomiska samarbetet fram till 2030.

En separat artikel bör ägnas åt omfattningen av det humanitära samarbetet. På detta område har Kazakstan samarbetat med både EU i allmänhet och Frankrike i synnerhet under lång tid och mycket nära.

I allmänhet kom Tokayev till Frankrike med ett ganska tungt bagage av samarbete, som uppenbarligen kommer att fyllas på med nya avtal. De väntar på honom i Europa. Europeiska politiker är kända för sin pragmatism. De är väl medvetna om att ett stabilt och starkt Kazakstan, beläget i Eurasiens centrum, är en nyckelpartner för dem i denna region. Och det gynnsamma geografiska läget ger dem möjlighet att komma åt de stora marknaderna i grannländerna, som påverkar livets alla sfärer.

Kriget i Ukraina och dess politiska och ekonomiska konsekvenser har fört EU och Centralasien närmare varandra. Vi bevittnar nu inte bara omformningen av den globala energimarknaden, utan också översynen av gamla politiska band, uppbyggnaden av nya ekonomiska modeller. Och att döma av sammanhanget för vad som händer mellan EU och Centralasien, i synnerhet Kazakstan, är det dessa förbindelser som får en ny dimension, vars omfattning vi ännu inte kan bedöma fullt ut.

I vilket fall som helst är det tydligt att Kazakstan och andra centralasiatiska länder under de nuvarande förhållandena inte kommer att försumma möjligheten att konsolidera en ny trend i förbindelserna med europeiska partner. Denna trend lovar att gynna båda sidor.

Samtidigt är det inte värt att förvänta sig att Kazakstan och resten av det centralasiatiska företaget radikalt kommer att vända sig västerut. Länderna med den österländska mentaliteten kan balansera även under så svåra geopolitiska förhållanden. Kazakstan visar denna färdighet perfekt. För att försvara sin självständighet, stärka sina handslag med väst, lyckas Astana upprätthålla konstruktiva relationer med sina grannar.

Själva multivektornaturen som fram till nyligen orsakade skepsis bland erfarna världspolitiker och hånfulla med anklagelser om naivitet, visade det sig, verkligen existerar. Och kanske kommer det att bli grunden för en ny världsordning, där bara de som inte lever efter principen om "alla mot alla" bekvämt kan existera.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend