Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Att stärka katastrof- och klimatmotståndskraften i Centralasien

DELA MED SIG:

publicerade

on

Rollen för Center of Emergency Situations and Disaster Risk Reduction, baserat i Almaty, Kazakstan, lyftes fram vid en konferens i Bryssel om ett EU-finansierat projekt för att bygga upp katastrof- och klimatmotståndskraft i Centralasien, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Centralasien upplever redan de drastiska effekterna av den globala uppvärmningen och sådana moderna utmaningar kan bara övervinnas genom att arbeta tillsammans var öppningsbudskapet från Kazakstans ambassadör i EU, Baimukhan Margulan, till konferensen om att stärka katastrof- och klimatmotståndskraften i Centralasien.

Detta samarbete illustrerades av själva evenemanget, som hölls tillsammans med Europeiska unionen och FN. Det illustreras också av arbetet från Center for Emergency Situations and Disaster Risk Reduction, baserat i Almaty i Kazakstan men med ett uppdrag som täcker hela Centralasien.

En drönare används för att undersöka

Centrets biträdande direktör, Serik Aubakirov, förklarade sitt arbete med att reagera på nödsituationer orsakade av jordbävningar, såväl som klimatförändringar orsakade av händelser som skogsbränder, sand- och dammstormar, starka vindar, värmeböljor och extrem kyla, jordskred, laviner, översvämningar, torka och smältande glaciärer.

Riskerna för storskaliga och gränsöverskridande nödsituationer kräver gemensamma åtgärder, vilket kräver ett regionalt samordningsorgan. Centret tillhandahåller den tjänsten och fungerar som sekretariat för ett regionalt forum som samlar cheferna för beredskapsmyndigheter från de fem centralasiatiska republikerna. Det tillhandahåller ett regionalt resurscentrum med ett vetenskapligt och tekniskt råd och ett register över experter på katastrofriskminskning.

Serik Aubakirov

Dess analys och rekommendationer förbättrar nationella strategier för katastrofriskminskning genom att stresstesta befintliga arrangemang, såsom beredskap för räddningsinsatser i nödsituationer. De specifika idéer som utvecklas inkluderar användningen av drönare för att både upptäcka risken för katastrof och för att svara på den.

Centrumet reglerar ett regionalt system för tidig varning och tillhandahåller ömsesidigt utbyte av information om hotade och faktiska katastrofer. Man har kommit överens om ett protokoll för integration av jordbävningsvarningssystem. Mellan 2016 och 2022 har centret och de fem nationella beredskapsmyndigheterna genomfört mer än 30 program och projekt för att minska risken för katastrofer och nödsituationer.

Annons

Det finns regelbundna möten med både ministrar och experter från de fem republikerna, med ständig kommunikation och samarbete. Denna kapacitetsuppbyggnad kommer att rädda liv, samordna internationellt humanitärt och tekniskt bistånd och skapa ett ömsesidigt meddelandesystem för risker från gränsöverskridande nödsituationer.

Centrets arbete är en del av ett bredare program för att stärka motståndskraften mot katastrofer och katastrofriskminskning i Centralasien, finansierat av Europeiska unionen med en budget på 3,750,000 XNUMX XNUMX euro under tre år. Programmet handlar inte bara om att främja samarbete mellan angränsande centralasiatiska stater utan om samhällsengagemang och att bygga motståndskraft på lokal nivå.

EU:s särskilda representant för Centralasien, Terhi Hakala, berättade på konferensen att katastrofriskminskning i regionen sträcker sig över många sektorer, inklusive vatten, jordbruk, klimatförändringar, energisäkerhet och hälsa. "Av denna anledning hjälper våra program till att stärka system för att minska risken för katastrofer och bygga klimatmotståndskraft i Centralasien", tillade hon.

Marat Kuldikov

När Kazakstans biträdande minister för nödsituationer, Marat Kuldikov, talade vid konferensen, betonade han vikten av Center for Emergency Situations and Disaster Risk Reduction i Almaty, särskilt som ett system för tidig varning för hela Centralasien.

Han har personligen varit involverad i samhällsengagemangsaspekten av programmet, senast tog han frågor från allmänheten i regionen östra Kazakstan. Han berättade i detalj om de åtgärder som vidtagits för att minimera riskerna från översvämningar och för att förhindra bränder och andra olyckor och nödsituationer.

"Som ett resultat, på 10 månader, har antalet dödsfall i nödsituationer i regionen minskat med 29.8%. Samtidigt har över 1,100 6,000 nödsituationer registrerats. Avdelningsenheter genomförde mer än XNUMX XNUMX besök och räddade och evakuerade mer än tusen medborgare, sade han.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend