Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

EU fortsätter att stödja president Tokajevs reformer mot ett inkluderande och rättvist Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska unionen har åtagit sig att fördjupa och bredda förbindelserna med Kazakstan på alla ömsesidigt fördelaktiga områden, enligt EU:s uttalande frigörs den 8 december. EU fortsätter också att arbeta med president Kassym-Jomart Tokayev "för att ytterligare främja hans reformer mot ett inkluderande, demokratiskt och rättvist Kazakstan". skriver dana Omirgazy.

EU har arbetat med Kazakstan som en del av det utökade partnerskaps- och samarbetsavtalet. EU förbereder sig för att markera 30-årsdagen av upprättandet av diplomatiska förbindelser med Kazakstan i februari 2023. 

"Vi noterade resultatet av det tidiga presidentvalet i november, och vi välkomnar den effektiva förberedelsen av valet, såväl som de politiska och socioekonomiska reformer som initierades av president Tokajev i år. Utvecklingen av motståndskraftiga, demokratiska institutioner och ett starkt civilt samhälle är nyckeln till Kazakstans stabilitet och utveckling. Det kommande parlamentsvalet är ett tillfälle för Kazakstan att demonstrera det effektiva genomförandet av OSSE:s och ODIHR:s rekommendationer”, står det i uttalandet. 

Uttalandet publicerades efter Kazaks vice utrikesminister Roman Vassilenkos deltagande i ett möte med Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) permanenta råd som en del av hans arbetsbesök i Wien. 

Vassilenko talade om resultatet av presidentvalet, reformerna i Kazakstan och Kazakstans vision för ytterligare samarbete med OSSE.

Kazakstans vice utrikesminister Roman Vassilenko deltar i ett möte i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europas (OSSE) ständiga råd som en del av sitt arbetsbesök i Wien. Foto: UD:s presstjänst.

Annons

"Vi har fått starka utfästelser om stöd från många av våra partners och hoppas att OSSE följer i deras fotspår och kommer att fortsätta att spela en viktig roll för att främja utvecklingen och stärkandet av demokratiska processer i Kazakstan", sa Vassilenko.

Han betonade att den nuvarande geopolitiska situationen kräver enighet inom organisationen och uppmanade OSSE-länderna att samarbeta.

Vassilenko träffade också OSSE:s representant för mediernas frihet Teresa Ribeiro för att diskutera mediefrihetsfrågor den 6 december. 

Ribeiro uttryckt hennes beredskap att fortsätta att stödja Kazakstan på regleringsområdet och andra områden. 

Vassilenko bekräftade Kazakstans beredskap för fortsatt dialog med kontoret. 

"Representanten och biträdande ministern drog slutsatsen att myndigheterna i Kazakstan kommer att vara väl betjänta genom att göra en långsiktig investering i program för att främja och förbättra kunskaper om mediefrihet", enligt OSSE:s kontor. 

Kazakstans reformer i rampljuset för internationella experter

Det ambitiösa reformprogrammet i Kazakstan kommer att fungera som ett exempel för regionen som helhet, sade generalsekreterare för det österrikiska utrikesministeriet, Peter Launsky-Tieffenthal, vid den internationella konferensen Central Asia: the Age of Reform i Wien den 7 december. det kazakiska utrikesdepartementets presstjänst.

Enligt Launsky-Tieffenthal stöder Österrike EU:s politik som syftar till att hjälpa de centralasiatiska staterna att genomföra reformer och den regionala integrationsprocessen.

Direktören för den diplomatiska akademin i Wien Emil Brix talade till mötesdeltagarna och betonade vikten av evenemanget mitt i global turbulens och ökat intresse för den centralasiatiska regionen.

Under mötet tog Vassilenko upp landets politiska, sociala och ekonomiska reformer inom konceptet Rätt och rättvist Kazakstan. Vassilenko betonade landets engagemang för en multi-vektor, balanserad och pragmatisk utrikespolitik, där den centralasiatiska regionen är en av de mest kritiska prioriteringarna.

Deltagarna i evenemanget diskuterade reformerna i de centralasiatiska länderna, särskilt Kazakstan och Uzbekistan, och påverkan av interna och externa faktorer i regionen. Enligt internationella experter kommer befolkningens levnadsstandard och regionens grad av engagemang i globala processer att bero på framgången med reformerna.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend