Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Amerikansk jury tilldelar BTA Bank mer än 218 miljoner pund i rättegång för Ablyazovs stöld och penningtvätt

DELA MED SIG:

publicerade

on

Efter en tre veckor lång rättegång gav en jury bestående av fyra män och fyra kvinnor i USA:s distriktsdomstol i New Yorks södra distrikt idag en dom till förmån för BTA Bank JSC om alla anspråk mot Triadou SPV SA  Juryn tilldömde BTA skadestånd på mer än 100 miljoner USD med ränta från mitten av 2013, vilket resulterade i en total ersättning på mer än 218 miljoner USD. Den ärade John G. Koeltl, USA:s distriktsdomare för New Yorks södra distrikt, ledde rättegången och mottog dagens dom.

Rättegången, som inleddes den 29 november 2022, representerade första gången som BTA Bank har presenterat bevis för det massiva bedrägeri- och penningtvättsupplägg som orkestrerats av Mukhtar Ablyazov i en omtvistad rättegång. Vid tidpunkten för avslöjandet av bedrägeriet i början av 2009 var BTA Kazakstans tredje största bank. Stölden på flera miljarder dollar som Ablyazov begick ledde till att banken nationaliserades, vilket kostade skattebetalarna mer än en miljard dollar.

Den tilltalade, Triadou SPV, är ett skalföretag skapat och kontrollerat av Ablyazovs svärson Ilyas Khrapunov, som fick över 70 miljoner USD i pengar stulna från BTA, som de investerade i fastigheter i New York City och på andra håll i Förenta staterna. Triadou har tvistat aktivt under de mer än sju år som ärendet har pågått och presenterat sitt försvar för juryn vid rättegången. 

Under loppet av den cirka tre veckor långa rättegången hörde juryn vittnesmål från en mängd olika vittnen, inklusive tidigare anställda på UKB-6 – divisionen inom banken under Ablyazovs mandatperiod ansvarig för bedrägeriet – samt amerikanska investerare som handlade med de stulna medlen, individer som är inblandade i penningtvättsprogrammet och en mängd experter inom rättsmedicinsk redovisning, bedrägeri och penningtvätt och handstilsanalys. Juryn presenterades också vittnesmålen från de viktigaste medkonspiratörerna, inklusive Gennadij Petelin, som hölls ut som den legitima källan till Triadous rikedom, Ilyas Khrapunov, som övervakade Triadous investeringar, och Mukhtar Ablyazov själv. När juryn lämnade en dom till förmån för BTA idag, avvisade juryn med nödvändighet deras vittnesmål och drog slutsatsen att Tridaou medvetet hade tvättat pengar som Ablyazov stulit från BTA.

Triadou dök upp vid rättegången genom Phillipe Glatz, en Schweiz- och Brasilienbaserad affärsman som påstår sig ha köpt Triadous moderbolag 2013 från familjen Khrapunov. Glatz vittnade under loppet av tre dagar och undersöktes utförligt av BTA:s långvariga amerikanska advokat vid Boies Schiller Flexner LLP. Under loppet av den undersökningen tvingades Glatz erkänna att han visste att han köpte Triadous förälder utan att någonsin prata med de skenbara ägarna vid den tiden; att hans påstådda due diligence av Triadous förälder inte inkluderade någon skriftlig rapport om Triadous investeringar; att han arbetade nära med den Dubai-baserade tjänsteleverantören som var ansvarig för mekaniken i penningtvättsprogrammet för Ilyas Khrapunov; och att han tillät Ilyas Khrapunov att fortsätta driva Triadou långt efter den påstådda försäljningen.

Matthew L. Schwartz, managing partner för Boies Schiller Flexner LLP och rådgivare till BTA, sa: "För första gången på mer än ett decennium av BTA Banks världsomspännande återhämtningsinsatser, gav detta fall möjligheten för jurymedlemmar att höra direkt från brottslingarna på hjärtat av denna konspiration. Efter att ha gjort det gick juryn enhälligt överens om att BTA Bank blev lurad av Mukhtar Ablyazov och tilldelades betydande skadestånd mot Triadou för dess roll i systemet. Vi är privilegierade som har kunnat presentera dessa bevis för en amerikansk jury och är glada över domen till förmån för vår klient, som borde resultera i en återvinning på mer än $200 miljoner. Vi tackar juryn för dess noggranna uppmärksamhet på bevisen."

Förfarandet i New York på uppdrag av staden Almaty och BTA Bank inleddes för mer än sju år sedan och anklagade Mukhtar Ablyazov och hans kriminella medarbetare för att tvätta stulna pengar till USA. Under loppet av förfarandet visade BTA och Almaty framgångsrikt att Ablyazov, Ilyas Khrapunov och Almatys tidigare borgmästare Viktor Khrapunov inte lydde domstolsbeslut, förstörde bevis och vägrade att lämna erforderliga avslöjanden. Som ett resultat antog olika domare vid USA:s distriktsdomstol i New Yorks södra distrikt ett flertal order som sanktionerade Ablyazov och Khrapunovs, och slutligen höll Ablyazov förakt. BTA samlade ändå in ytterligare betydande bevis för Ablyazovs brott och säkrade vittnesmålen från många vittnen till dessa brott, som presenterades för rättegångsjuryn, vilket resulterade i dagens dom.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend