Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

EU och Kazakstan ser på framtiden när de markerar ett 30-årigt förhållande

DELA MED SIG:

publicerade

on

Av Nick Powell i Astana

Kazakstan har blivit en av EU:s viktigaste strategiska partner eftersom EU letar efter pålitliga energikällor och naturresurser, samt säkra handelsvägar mellan Europa och Asien. Ett gemensamt uttalande som markerar 30 år diplomatiska förbindelser, lyfte fram EU:s fulla stöd för Kazakstans stora politiska och ekonomiska reformer för att skapa en ny rättvis och rättvis republik, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Kazakstans politiska reformprogram närmar sig slutförandet med valet av ett mer kraftfullt underhus i parlamentet, Mazhilis, nästa månad. Väljarna kommer att ha minst sju politiska partier att välja mellan i sin tredje valresa på mindre än ett år, efter en folkomröstning om konstitutionella reformer och ett presidentval. Nya lokala organ kommer också att väljas i omröstningen den 19 mars.

"Jag tror verkligen att vårt land är i färd med något speciellt", sa vice utrikesminister Roman Vassilenko till utländska journalister i Kazaks huvudstad Astana. Han sa att hans land nu knappast var att känna igen som den nation som skakades av händelserna som kallas Tragic January, i början av 2022. Till en början kapades fredliga protester av beväpnade män och 238 människor dog, med det värsta våldet i den största staden , Almaty.

Många av de arresterade behandlades mildt, med mindre än 10 % av åtalen ledde till fängelse. Men de som tros vara huvudmän, inklusive tidigare medlemmar av det nationella säkerhetsrådet, behandlas fortfarande. Ministrar och åklagare tvekar inte att hänvisa till det som hände som ett försök till statskupp.

Politiska och ekonomiska reformer fördes fram som svar, i ett beslutsamt försök att se till att varje medborgare känner att han eller hon har en andel i landet. Byrån för strategisk planering och reformer driver framåt politik som är utformad för att skapa rättvis konkurrens, en stabil skattepolitik och en transparent offentlig upphandlingsprocess.

Sådana framsteg på hemmaplan har kommit vid en tidpunkt då Kazakstans stolta pragmatiska multi-vektor utrikespolitik står inför de spänningar och utmaningar som har flödat från Rysslands invasion av Ukraina. Trots vikten av dess relation med Ryssland har Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev varit orubblig i att försvara principen om gränsernas okränkbarhet.

Annons

I ett gemensamt uttalande som markerar 30 år av förbindelserna mellan EU och Kazakstan, upprepade den höge representanten Josep Borell och Kazaks utrikesminister Mukhtar Tileuberdi, i ljuset av "det nuvarande geopolitiska sammanhanget", sitt fasta engagemang för FN-stadgan, internationell rätt och principerna för suveränitet och territoriell integritet.

Höge representanten Josep Borell och Kazaks utrikesminister Mukhtar Tileuberdi

EU uttalade också sitt fulla stöd för Kazakstans storskaliga politiska och ekonomiska reformer för att föra fram dess vision om ett rättvist och rättvist land, samt sitt engagemang för en fullständig och öppen utredning av händelserna i januari 2022. Det fanns också mycket att göra säga om det växande ekonomiska förhållandet.

Ett utökat partnerskaps- och samarbetsavtal undertecknades 2020, som täcker 29 breda samarbetsområden - från handel och investeringar till flyg, utbildning och forskning, civilsamhället och mänskliga rättigheter. Mer nyligen undertecknades ett samförståndsavtal om ett strategiskt partnerskap inom hållbara råvaror, batterier och förnybara värdekedjor för vätgas, avgörande för gröna och digitala omställningar.

Kazakstan producerar 90 miljoner ton olja om året, nästan allt för export, mestadels till Europa via en pipeline genom Ryssland till Svarta havet. Som Roman Vassilenko observerade är anslutning till det öppna havet alltid en prioritet för världens största landlockade land. En överenskommelse har träffats med Azerbajdzjan om att exportera 6.5 ​​miljoner ton genom dess pipeline. Ett avtal med Union Arab Emirates kommer att innebära byggandet av ytterligare två oljetankers.

Den biträdande utrikesministern sa att alternativa vägar, särskilt den transkaspiska rutten, måste utvecklas mer intensivt, med tillämpning av EU:s teknik och resurser genom Global Gateway-projektet. Han föreslog att EU och andra intressenter hade fått en plan genom avtalet mellan Kazakstan, Azerbajdzjan, Georgien och Türkiye för att minska flaskhalsar, vilket kommer att gynna inte bara EU:s handel med Kazakstan utan med hela Centralasien och med Kina.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend