Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstan och EU firar 30 år av allt närmare relationer

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Diplomater och andra gäster som samlades i Bryssel för att fira 30 år sedan EU och Kazakstan etablerade officiella förbindelser insåg att det nu är ett partnerskap som utvecklas snabbt. Båda sidor var angelägna om att erkänna den ömsesidiga betydelsen av deras strategiska relation, skriver politisk redaktör Nick Powell.

Även om det markerade ett 30-årigt förhållande, var alla närvarande vid firandet i Bryssel medvetna om anmärkningsvärda 12 månader, både i Kazakstan och för dess förbindelser med Europeiska unionen. Ambassadör Margulan Baimukhan observerade att de tog sitt strategiska partnerskap till nya höjder.

"De här 30 åren är bara början ... jag är säker på att framtiden kommer att ge många nya framgångshistorier om relationerna mellan Kazakstan och Europeiska unionen", sa han. Han noterade att EU redan är hans lands största handels- och investeringspartner.

Från Europeiska avdelningen för yttre åtgärder berättade dess verkställande direktör för Centralasien, Michael Siebert, gästerna att EU och Kazakstan hade uppnått allt närmare förbindelser under 30 år.

"Det har varit en stadigt växande relation som vi i dag ärligt talat kan kalla en strategisk relation och vi är mycket glada och stolta över det här läget mellan Europeiska unionen och Kazakstan", sa han.

Herr Siebert hänvisade till språnget framåt i förhållandet 2023, delvis på grund av den geopolitiska omvälvningen förra året. Det fanns redan en solid grund, med ett utökat partnerskaps- och samarbetsavtal som trädde i kraft 2020 och täckte 29 specifika områden. "Vi kommer att bygga vårt samarbete i framtiden", tillade han.

EEAS verkställande direktör lyfte fram ekonomiskt samarbete, transport, grön omvandling och klimatpolitik, utbildning samt forskning och utveckling som områden med stor potential. Han pekade också på förra årets samförståndsavtal om ett strategiskt partnerskap om hållbara råvaror, batterier och förnybart väte.

Annons

Han sa att samförståndsavtalet stödde partnerskapet på detta mycket viktiga område, så avgörande för den gröna energiomställningen. Det var där Kazakstan erbjöd så mycket till Europeiska unionen i framtiden - och där EU hoppades kunna återgälda.

Ambassadör Baimukhan uppgav att europeiska företag hade investerat mer än 160 miljarder euro i den kazakiska ekonomin, där EU nu står för en tredjedel av all utrikeshandel. Han presenterade Kazakstans jordbruksminister, Erbol Karashukeyev, som också betonade den roll som hans land kan spela för att skapa en mer hållbar värld.

"Kazakstan har en enorm potential i produktion och export av högkvalitativa och miljövänliga ekologiska jordbruksprodukter", sa han. Han tillade att landet redan är en världsledande exportör av spannmål och oljeväxter.

Michael Siebert talade också om EU:s nära intresse för Kazakstans politiska omvandling. "Vi har sett visionen om ett rättvist och rättvist Kazakstan, som är öppet, mer demokratiskt, mer inkluderande", sade han. Han fortsatte med att säga att närhelst det var användbart för Europeiska unionen att hjälpa, " skulle jag vilja försäkra dig om att vi skulle stå på din sida, för att följa med dig i denna strävan".

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend