Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Lagstiftningsval borde bli en verklig milstolpe i Kazakstans demokratiseringssträvan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Denna söndag, den 19 mars, kommer Kazakstan att hålla parlaments- och lokalval, vilket kommer att vara unikt i jämförelse med det föregående, skriver Margulan Baimukhan, Kazakstans ambassadör i Belgien.

Även om valet utlystes tidigt, vilket inte är enastående i landets valrekord, är det utan tvekan dess mest konkurrenskraftiga på nästan två decennier. Det är ett levande resultat av de systemiska demokratiska reformer som initierats och genomförts av president Kassym-Jomart Tokayev sedan 2019, som förstärktes och utökades ytterligare efter den turbulens som landet upplevde i januari 2022.

President Tokajev tillkännagav datumet för valet till Mazhilis (parlamentets underhus) och maslikhats (lokala representativa organ) den 19 januari, två månader före omröstningsdagen. Som med nästan alla tidiga omröstningar var som helst i världen uttryckte vissa oro för att politiska aktörer inte skulle ha tillräckligt med tid att förbereda sig för den intensiva kampanjen. Men presidenten föreslog först att utlysa valet under första halvåret 2023 i sitt tal om staten den 1 september 2022, för mer än ett halvår sedan. Som sådan hade politiska partier och framtida kandidater gott om tid att förbereda sig för kampanjen.

Dessutom var parlamentsvalet allmänt väntat eftersom det är en fortsättning på processen att starta om Kazakstans politiska system, efter den rikstäckande folkomröstningen om långtgående konstitutionella reformer i juni förra året, det tidiga presidentvalet i november förra året och de omfattande reformerna och lagändringarna. styra val och processen att registrera politiska partier.

I sitt uttalande som tillkännagav valdatumet för två månader sedan sa president Tokayev: "Att hålla tidiga val till Mazhilis och maslikhats dikteras av logiken i den konstitutionella reformen, som stöds av medborgarna vid den nationella folkomröstningen. Enligt dess resultat gick vårt land över till nya, mer rättvisa och mer konkurrenskraftiga regler för bildandet av de representativa maktgrenarna."

Faktum är att flera nya initiativ har förändrat Kazakstan på allvar, inklusive valprocessen.

Annons

Först och främst kommer en blandad proportionell-majoritär modell att användas för valet, som var på plats 1999 och 2004. Nu ska 70 procent av riksdagsledamöterna väljas proportionellt från partilistor och 30 procent från enmansvalkretsar. . Avgörande är att detta ger potentiella kandidater en möjlighet att bli nominerade utan att vara en del av ett registrerat politiskt parti eller förening. Detta utökar möjligheterna kraftigt för den som vill ge ett genuint bidrag till landets utveckling genom att vara delaktig i politiska processer, inklusive civila aktivister.

Valet till maslikhaterna i distrikt och städer av nationell betydelse kommer också att hållas under ett blandat valsystem, med ett 50/50-förhållande. Varje plats i stads- och landsbygdsråd på lägre nivå bestrids i format med en enda valkrets.

En annan faktor som ytterligare förstärker den politiska pluralismen i parlamentet är sänkningen av tröskeln för partier att gå in i Mazhilis från sju till fem procent. Detta ökar chanserna att fler partier kan ta sig in i kammaren.

Dessutom kommer nu en kvot på 30 procent för kvinnor, ungdomar och personer med särskilda behov, som användes i förra valet för två år sedan, i partiernas nomineringslistor, i själva mandatfördelningen för riksdagsledamöterna. .

En annan nyhet nyligen är alternativet "mot alla" på alla valsedlar, vilket i huvudsak är en proteströst om en medborgare är missnöjd med valet på valsedeln.

Tack vare de reformer som genomfördes förra året har det dessutom blivit betydligt lättare att registrera politiska partier. Till exempel har registreringströskeln fyrdubblats, från 20,000 5,000 till 600 200 medlemmar. Minimikravet på antalet personer som krävs för att etablera regionala partirepresentationer har också minskat från 1,000 till 700. Och antalet personer som behövs för att starta ett politiskt parti skars ned från 19,5 XNUMX till XNUMX, i landet med XNUMX miljoner .

Som ett resultat har två nya politiska partier lyckats säkra registreringen inför det kommande valet.

En tydlig illustration av entusiasmen inför detta val under de nya förhållandena är det stora antalet kandidater. Totalt finns det 12,111 716 kandidater, inklusive 98 för de 435 platserna i Mazhilis (inklusive 29 för 11,395 mandat i en valkrets, eller cirka femton för varje mandat) och 3,415 XNUMX för totalt XNUMX XNUMX platser i malikhaterna. Siffran inkluderar, till vissas förvåning, flera hårda kritiker av den sittande regeringen som kandiderar som självnominerade kandidater. Tidigare var deras valmöjligheter begränsade av behovet av att nomineras av ett registrerat politiskt parti.

För att vara berättigad att kandidera till en plats i Mazhilis måste en kandidat vara medborgare i Kazakstan, vara minst 25 år gammal och även ha varit bosatt i Kazakstan under de senaste tio åren. En kandidat till platsen i en maslikhat måste också vara medborgare i Kazakstan, bo i den region som kandidaten vill representera och vara minst 20 år gammal.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend