Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Omröstningen börjar i parlaments- och lokalval, ett nyckelsteg i att bygga ett rättvist Kazakstan

DELA MED SIG:

publicerade

on

Lagstiftningsval äger rum idag i Kazakstan för att välja medlemmar av Mazhilis, parlamentets underhus och malikhaterna, lokala representativa organ.

Betydande förändringar har gjorts i valsystemet jämfört med tidigare val efter grundlagsändringar förra året. En proportionell majoritetsmodell används för första gången sedan 2004, där 30 procent av Mazhilis-medlemmarna väljs i enmansdistrikt. Tröskeln för politiska partier att få platser i parlamentet har sänkts från sju till fem procent. Andra förändringar inkluderar ett "mot alla"-alternativ på valsedlarna och en kvotering på 30 procent för kvinnor, ungdomar och personer med särskilda behov på partilistor, både inför valet och i fördelningen av mandat.

Sju politiska partier ställer upp i valet, varav två nya partier som kan delta på grund av förenklade partiregistreringsregler. Totalt tävlar 281 kandidater från sju partilistor om platser i Mazhilis, förutom 435 kandidater i enmansvalkretsar, inklusive 359 självnominerade kandidater.

Mukhtar Tileuberdi, vice premiärminister och utrikesminister i Kazakstan, kommenterade valet: "Detta är det mest konkurrenskraftiga lagstiftande valet i Kazakstans moderna historia och det är ett nyckelsteg i att bygga ett rättvist och rättvist Kazakstan. Det är en demonstration av hur långt vårt land har kommit på sin resa mot ökad deltagardemokrati. Den blandade majoritetsproportionella modellen har säkerställt att hela spektrumet av väljarnas åsikter och åsikter har täckts.”

Tileuberdi noterade de betydande politiska reformer som nyligen har genomförts i landet och tillade: "Betydande arbete har gjorts i Kazakstan under de senaste åren med omfattande politisk modernisering. Det här valet slutför övergången från ett superpresidentiellt system till det normativa presidentsystemet enligt en modell, framlagd av president Kassym-Jomart Tokayev, om "en stark president, ett inflytelserik parlament och en ansvarsfull regering."

10,223 77 vallokaler både i landet och utomlands, där 62 stationer i 12 länder har gjorts tillgängliga för Kazakstans medborgare utomlands. Mer än XNUMX miljoner människor är röstberättigade.

För att säkerställa full transparens och rättvisa övervakas valet av den centrala valkommissionen (CEC) och 793 observatörer från 12 internationella organisationer och 41 länder, inklusive uppdraget för OSSE:s kontor för demokratiska institutioner och mänskliga rättigheter (ODIHR). CEC-ordföranden Nurlan Abdirov betonade den 15 mars att CEC kommer att vidta alla åtgärder för att genomföra valet i strikt överensstämmelse med gällande lagstiftning, och säkerställa öppenhet, transparens och demokratiska förfaranden för röstning. 

Annons

Röstning sker från 07:00 till 20:00 lokal tid. Preliminära resultat av valet väntas den 20 mars. Slutresultaten ska räknas och tillkännages senast den 29 mars.

President Tokayev föreslog först att det skulle hållas val till mashilierna och maslikhaterna i sitt tal till nationen den 1 september 2022. Han upplöste parlamentets kammare och avslutade maslikhaternas befogenheter den 19 januari, när han tillkännagav datumet för omröstningen. Detta lagstiftande val utgör det sista steget i den politiska förnyelsecykeln som initierades av president Tokayev i mars 2022 efter de tragiska händelserna i januari 2022, som började med en konstitutionell folkomröstning den 5 juni 2022, fortsatte med presidentvalet den 20 november förra året och ett senatsval den 14 januari i år.

Det tidigare parlamentsvalet i Kazakstan ägde rum i januari 2021. Fem partier deltog i det valet, där tre partier fick platser i Mazhilis – det regerande partiet Amanat (tidigare Nur Otan), Aq Jol och Folkpartiet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend