Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans president varnar för hot mot själva grunden för världsordningen

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev har varnat för att splittringar inom stater och spänningar dem emellan hotar att störta den världsordning som har funnits sedan FN grundades. I sitt huvudtal till Astana International Forum uppmanade presidenten nationerna att erkänna det starka kravet att komma samman, även när geopolitiska påtryckningar pressar dem isär, skriver politisk redaktör Nick Powell.

President Tokayev välkomnade representanter från alla kontinenter och från regeringsvärlden, diplomatin, näringslivet och den akademiska världen till Astana International Forum och sa att det var en dialogplattform med ett uppdrag att öppet granska den globala situationen, identifiera de ledande utmaningarna och kriserna och att tackla dessa utmaningar genom dialog i en anda av ömsesidigt samarbete. Också att förnya och återuppbygga en gemensam kultur av multilateralism och att förstärka röster för fred, framsteg och solidaritet. 

Han sa att forumet uttryckligen främjar ett större engagemang i en tid då det behövs mer än någonsin, i en period av oöverträffad geopolitisk spänning. Presidenten varnade att för att det globala systemet ska överleva måste det fungera för alla och främja fred och välstånd för många snarare än för få.

"Vi bevittnar processen att urholka själva grunden för världsordningen som har byggts sedan FN skapades. FN är fortfarande den enda universella globala organisationen som förenar alla tillsammans”, fortsatte han. Kassym-Jomart Tokayev, som tjänstgjorde i två år som FN:s generaldirektör i Genève, sa att det krävs en omfattande reform av säkerhetsrådet för att ta itu med dessa utmaningar. "Mellanmakternas röster i rådet måste förstärkas och tydligt höras", tillade han.      

"En handfull nya "nya kriser" – från Covid-19 till väpnade konflikter – hotar vårt ömtåliga internationella ekosystem. Ändå går rötterna till denna dislokation djupare in i vårt förflutna. Vi bevittnar också återkomsten av tidigare splittrande "block"-mentaliteter osedda på 30 år. Splittringens krafter är inte rent geopolitiska, de är också motiverade av ekonomiska underströmmar; den ekonomiska politiken i sig är öppet beväpnad.

"Dessa konfrontationer inkluderar sanktioner och handelskrig, riktad skuldpolitik, minskad tillgång eller uteslutning från finansiering och investeringsscreening. Tillsammans undergräver dessa faktorer gradvis den grund på vilken de senaste decenniernas globala fred och välstånd vilar: frihandel, globala investeringar, innovation och rättvis konkurrens.

"Detta i sin tur underblåser social oro och splittring inom stater och spänningar mellan dem. Ökande ojämlikhet, sociala klyftor, ökande klyftor i kultur och värderingar: alla dessa trender har blivit existentiella hot. Ansträngningar att vända denna ström är svårare på grund av utbredd desinformation, som nu blir ännu mer avancerad och farlig. Parallellt med detta har ny teknik, från artificiell intelligens till bioteknik, globala implikationer men behandlas endast längs snäva, nationella linjer. Tillsammans driver dessa påtryckningar den globaliserade världsordningen till bristningsgränsen”.

Annons

President Tokayev sa att resultatet är växande misstro som negativt påverkar hur viktiga ramverk fungerar som internationella forum, säkerhetsregimer och icke-spridningsmekanismer. Detta hade lett till osäkerhet, större instabilitet och konflikter, vilket resulterade i större försvarsutgifter för förhandsvapen, vilket han observerade, i slutändan garanterar ingenting. "Beviset: för första gången på ett halvt sekel har vi ställts inför möjligheten att använda kärnvapen. Allt detta kommer i just det ögonblick då vi akut måste fokusera på det existentiella hotet om klimatförändringar”.

Han förklarade att Centralasien är en av klimatförändringarnas frontlinjer. Även om den globala temperaturökningen begränsas till 1.5 grader Celsius år 2050 – vilket ser allt mer osannolikt ut – kommer det att ske en ökning med mellan 2 och 2.5 grader i Centralasien. "Detta kommer att förvandla eller, mer exakt, ökengöra och uttorka våra lokala miljöer. Vi måste vara beredda på större svårigheter. Vi är verkligen oroade över bristen på vattenresurser. Torka och översvämningar i Centralasien kommer att orsaka skador på 1.3 procent av BNP per år, medan skördarna förväntas minska med 30 procent, vilket leder till cirka 5 miljoner interna klimatmigranter år 2050. Vår glaciäryta har redan minskat med 30 procent”.

Regionens stora floder var på väg att krympa med 15 % till 2050. President Tokayev efterlyste mer resurser för Internationella fonden för att rädda Aralsjön och han föreslog gemensamma åtgärder för vattensäkerhet med grannstaterna, med ett regionalt klimattoppmöte i Kazakstan i 2026 i FN och andra internationella organisationers regi.

"Vår planets klimatnödsituation är det tydligaste exemplet på vårt ömsesidiga beroende och delade öde. Oavsett om vi gillar det eller inte så är vi sammanbundna”, avslutade presidenten. "Med tanke på den verkligheten kommer de som kommer på hur man arbetar tillsammans att lyckas, och de som inte gör det kommer att misslyckas. Multilateralism, centrerad i FN:s principer och värderingar, är inte bara det mest effektiva sättet att ta itu med denna utmaning, det är den enda vägen”.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend