Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kazakstans president tar emot säkerhetsrådets sekreterare i centralasiatiska stater

DELA MED SIG:

publicerade

on

Kazakstans president Kassym-Jomart Tokayev var värd för det första mötet i Astana för säkerhetsrådets sekreterare från Kazakstan, Kirgizistan, Tadzjikistan och Uzbekistan, och militärattachén för Turkmenistans ambassad i Kazakstan.

I sitt öppningstal meddelade Tokayev att mötet syftade till att tillhandahålla en effektiv plattform för samverkande förebyggande av externa och interna utmaningar och hot och att utveckla nödvändiga svarsåtgärder.

Den kazakiska ledaren började med att notera den stadiga tillväxten av handel och ekonomiskt samarbete mellan de centralasiatiska länderna och konstaterade att under de senaste fem åren hade den intraregionala handeln ökat med 80 procent till över 10 miljarder dollar. Han förklarade att stora regionala projekt inte bara ger påtagliga ömsesidiga fördelar utan också förändrar hela konfigurationen av den centralasiatiska ekonomin. Utvecklingen av transport- och logistikpotentialen håller på att bli en ny referenspunkt för regionens snabba utveckling. De kulturella och humanitära banden har också intensifierats, vilket bidragit till att de centralasiatiska staterna närmar sig ytterligare.

För att återgå till den akuta frågan om behovet av att gå samman för att motverka gränsöverskridande utmaningar och hot, meddelade han: "Först och främst talar vi om kampen mot internationell extremism och terrorism, narkotikahandel och vapenhandel. I detta avseende måste Afghanistan vara i fokus för vår gemensamma uppmärksamhet. Komplexa flervägsprocesser är nu uppenbara i detta land. Även om tecken pekar på en stabilisering och återupplivande av den ekonomiska situationen, finns det fortfarande höga risker förknippade med internationella terroristorganisationers verksamhet, vilket framgår av terrorattacken i Moskvaregionen [i mars]. Enligt vår mening är en av de strategiska uppgifterna för närvarande Afghanistans aktiva engagemang i regionala band. Och för detta beror mycket på våra länders samordnade position. Vi anser att det är angeläget att skapa ett regionalt FN-centrum för hållbara utvecklingsmål för Centralasien och Afghanistan i vårt land.”

Tokajev uttryckte sin tillfredsställelse med det växande regionala samarbetet och det ömsesidiga förtroendet och avslutade: "För cirka 10 år sedan fanns det ingen sådan situation i den centralasiatiska regionen. Nu samverkar statschefer, regeringschefer, säkerhetsrådssekreterare, chefer för brottsbekämpande myndigheter, för att inte tala chefer för ekonomiska avdelningar, nära med varandra. Och detta är ett mycket gott tecken på att situationen i den centralasiatiska regionen går mot hållbar utveckling.”

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend