Anslut dig till vårt nätverk!

Kazakstan

Kinas vice premiärminister Liu Guozhong besöker Kazakstan, partier tillkännager ökad jordbruksexport till Kina 

DELA MED SIG:

publicerade

on

Exporten av kazakiska jordbruksvaror till Kina ökade med 84 % under året. Detta tillkännagavs under ett möte den 16 maj mellan Kazakhs premiärminister Olzhas Bektenov och Kinas vice premiärminister Liu Guozhong.

Under samma period ökade jordbruksprodukternas omsättning 1.7 gånger, med ytterligare 6% ökning under första kvartalet i år.

President Kassym-Jomart Tokayev och Kinas president Xi Jinping har gett sina regeringar i uppdrag att öka handelns omsättning till 100 miljarder dollar.

Kazakstans premiärminister Olzhas Bektenov betonade Kazakstans beredskap att öka utbudet av ekologiska och miljövänliga jordbruksprodukter till den kinesiska marknaden. Det gradvisa upphävandet av Kinas restriktioner för import av kött och fjäderfä från Kazakstan underlättar detta uppsving. Han prioriterade också att skapa gemensamma projekt för djupförädling inom jordbrukssektorn.

Liu uttryckte Kinas avsikt att samarbeta för att utveckla artificiell intelligens, e-handel, satellitkommunikation och grön energi.

Parterna fokuserade på samarbete inom transit- och transportsektorn, interregionala och kulturellt-humanitära relationer, och utökade industriella och investeringssamverkan genom nya banbrytande investeringsprojekt. Till exempel genomförs för närvarande 45 gemensamma projekt för totalt 14.5 miljarder dollar. Händelser under året för Kazakstans turism i Kina bidrar också till att frigöra turismpotentialen i båda länderna.

Annons

Samma dag träffade Liu också Kazakstans vice premiärminister Serik Zhumangarin och noterade betydande steg mot barriärfri handel, som att häva restriktionerna för mul- och klövsjuka i februari, vilket gör det möjligt för Kazakstan att återuppta exporten av högkvalitativa animalieprodukter till Kina.

"Vi inbjuder kinesiska affärsmän att starta gemensamma projekt i Kazakstan för produktion och djupgående bearbetning av jordbruksprodukter, inklusive på principerna för produktionssamarbete. Vi är redo att exportera spannmål och oljeväxter, kött, fågel, mejeri- och fiskprodukter, honung, foder och andra typer av mat, säger Zhumangarin.

Vete, en av Kazakstans huvudgrödor som levereras till Kina, nådde 592,000 2023 ton 220,000 och 2024 750,000 ton under första kvartalet 2019. Under de senaste fem åren har exporten av växtprodukter från Kazakstan till Kina ökat avsevärt från 3.5 2023 till XNUMX XNUMX ton XNUMX miljoner ton XNUMX.

Det första kazakisk-kinesiska spannmålsforumet, planerat till juni i den autonoma regionen Xinjiang Uygur i Kina, förväntas bli ett steg mot att stärka samarbetet inom spannmålsförsörjning. Forumet kommer att innehålla representanter från kazakiska och kinesiska företag, statliga myndigheter och statligt ägda företag som är involverade i att reglera export/import av spannmål och dess förädlade produkter.

Vid mötet föreslog den kazakiska sidan att skapa en gemensam underkommitté för samarbete inom jordbruket för att mer effektivt realisera potentialen för interaktion mellan de två länderna inom jordbrukssektorn. Att skapa en gemensam arbetsgrupp föreslogs för att snabbt och konsekvent ta itu med nya problem för att säkerställa underkommitténs effektivitet.

Mötet omfattade också samarbete inom transport och logistik, e-handel, vattenbesparing, kulturella och humanitära relationer och andra områden.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend