Anslut dig till vårt nätverk!

Kosovo

Kosovo och Serbiens ledare anländer för EU-stödda samtal

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Kosovos premiärminister Albin Kurti och Serbiens president Aleksandar Vucic anlände till Nordmakedonien på lördagen (18 mars) för en ny samtalsrunda med EU-tjänstemän om genomförandet av ett avtal för att normalisera banden mellan Belgrad och Pristina.

De två ledarna kommer att hålla separata möten med EU:s utrikespolitiska chef Josep Borrell innan en trevägssession och en presskonferens som väntas senare under dagen.

"Jag är optimistisk", sa Kurti inför mötena, som äger rum i sjönära staden Ohrid i norra Makedonien.

"Jag kom hit med ett gott syfte, med en god vilja och med förtroende för att det som överenskommits tidigare... kommer att fortsätta här genom samtalen för genomförandeplanen, och på så sätt ha en slutlig överenskommelse om normaliseringen."

Kosovo och Serbien enades i Bryssel förra månaden om en väststödd överenskommelse för att normalisera relationerna, efter nästan 10 år av EU-förmedlad dialog under vilken få framsteg gjorts. Det behövs dock fortfarande enighet om en bilaga för genomförande av planen, som kommer att stå i fokus för lördagens diskussioner.

"EU:s och västra Balkans ögon riktas mot Ohrid i dag", twittrade Borrell.

Serbiens konstitution betraktar Kosovo som en integrerad del av dess territorium även om landet förklarade sig självständigt 2008. Belgrad och Pristina måste korrigera de bilaterala banden för båda för att uppnå sitt strategiska mål att gå med i EU.

Annons

"Jag vill varna för att vi kanske inte har ett slutgiltigt avtal," sa Gabriel Escobar, senior amerikansk diplomat för västra Balkan som också deltar i Ohrid-samtalen, till Pristina-baserade RTV21-stationen.

"Vi kommer att arbeta för att slutföra bilagan, men jag förväntar mig mycket framsteg."

Nato bombade Serbien 1999 som svar på utvisningen av Kosovos majoritetalbaner av serbiska styrkor, varefter Belgrad förlorade kontrollen över sin södra provins.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend