Anslut dig till vårt nätverk!

Kosovo

NATO-soldater utplacerade i Kosovo sammandrabbningar med serbiska demonstranter

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Natos fredsbevarande soldater bildade säkerhetsavspärrningar runt tre rådhus i Kosovo på måndagen (29 maj) när polisen drabbade samman med serbiska demonstranter, medan Serbiens president satte armén på högsta nivå av stridsberedskap.

Den spända situationen utvecklades efter att etniska albanska borgmästare tillträdde i norra Kosovos serbiska majoritetsområde efter val som serberna bojkottat.

I Zvecan, en av städerna, sprejade Kosovopolisen – bemannad av etniska albaner efter att serber lämnade styrkan förra året – peppargas för att stöta bort en skara serber som bröt sig igenom en säkerhetsbarrikad och försökte tränga sig in i kommunbyggnaden, vittnen. sa.

Serbiska demonstranter i Zvecan kastade tårgas och stötgranater mot Nato-soldater. Serber drabbade också samman med polisen i Zvecan och spraymålade NATO-fordon med bokstaven "Z", som syftar på en rysk skylt som användes i krig i Ukraina.

I Leposavic, nära gränsen till Serbien, placerade amerikanska fredsbevarande trupper i kravallutrustning taggtråd runt stadshuset för att skydda det från hundratals arga serber.

Senare på dagen kastade demonstranter ägg mot en parkerad bil som tillhörde den nya Leposavic-borgmästaren.

President Aleksandar Vucic, som är överbefälhavaren för de serbiska väpnade styrkorna, höjde arméns stridsberedskap till högsta nivå, sa försvarsminister Milos Vucevic till reportrar.

"Detta innebär att omedelbart före kl. 2 (00 GMT) utfärdade den serbiska väpnade styrkans chef för generalstaben ytterligare instruktioner för utplacering av arméns enheter i specifika, utsedda positioner", sa Vucevic utan att utveckla det.

Annons

Natos fredsbevarande styrkor blockerade också stadshuset i Zubin Potok för att skydda det från arga lokala serber, sa vittnen.

Igor Simic, biträdande chef för den serbiska listan, det största Kosovoserbiska partiet som stöds av Belgrad, anklagade Kosovos premiärminister Albin Kurti för att underblåsa spänningarna i norr.

"Vi är intresserade av fred. Albaner som bor här är intresserade av fred, och bara han (Kurti) vill skapa kaos", sa Simic till reportrar i Zvecan.

TÅRGAS

Serber, som utgör en majoritet i Kosovos norra, har aldrig accepterat dess självständighetsförklaring från Serbien 2008 och ser fortfarande Belgrad som sin huvudstad mer än två decennier efter det Kosovoalbanska upproret mot det repressiva serbiska styret.

Etniska albaner utgör mer än 90 % av befolkningen i Kosovo som helhet, men norra serber har länge krävt genomförandet av ett EU-förmedlat avtal från 2013 för att skapa en sammanslutning av autonoma kommuner i deras område.

Serber vägrade att delta i lokalvalen i april och etniska albanska kandidater vann borgmästarposterna i fyra kommuner med serbisk majoritet – inklusive norra Mitrovica, där inga incidenter rapporterades på måndagen – med ett valdeltagande på 3.5 %.

Serber kräver att Kosovos regering tar bort etniska albanska borgmästare från stadshusen och låter lokala förvaltningar som finansieras av Belgrad återuppta sitt arbete.

På fredagen (26 maj) var tre av fyra etniska albanska borgmästare eskorterade in på sina kontor av polisen, som kastades med stenar och svarade med tårgas och vattenkanoner för att skingra demonstranterna.

USA och dess allierade, som starkt har stött Kosovos självständighet, tillrättavisade Pristina på fredagen och sa att de påtvingade borgmästare i områden med serbisk majoritet utan folkligt stöd underskred ansträngningarna att normalisera relationerna.

Kurti försvarade Pristinas ståndpunkt och twittrade efter ett helgsamtal med EU:s utrikespolitiska chef: "Betonade att valda borgmästare kommer att tillhandahålla tjänster till alla medborgare."

Serbiens utrikesminister Ivica Dacic sa till RTS statlig television att det "inte är möjligt att ha borgmästare som inte har valts av serber i kommuner med serbisk majoritet".

Jeffrey Hovenier, USA:s ambassadör i Kosovo, träffade president Vjosa Osmani och två av de nya borgmästarna på måndagen och sa till reportrar efteråt: "Jag delade oron över utsikterna till våld och behovet av att trappa upp."

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend