Anslut dig till vårt nätverk!

Kosovo

Nato-trupper på vakt i norra Kosovo för tredje dagen under protester

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Natos fredsbevarande styrkor bevakade rådhus i det etniskt polariserade norra Kosovo för en tredje dag på onsdagen (31 maj) när Serbiens försvarsminister inspekterade trupper utplacerade nära gränsen till dess tidigare provins efter våldsamma oroligheter denna vecka.

Smakämnen störningar fick Nato att skicka ytterligare trupper till området och alliansen och västvärlden kritiserade Kosovo för att inte ha gjort tillräckligt för att förhindra våld, under vilket 30 Nato-trupper och 52 etniska serbiska demonstranter skadades på måndagen.

Nato sa att de skulle skicka ytterligare 700 soldater för att stärka sitt uppdrag på 4,000 2013 man i Kosovo, där serberna är arga över att en överenskommelse från XNUMX om att bilda en sammanslutning av autonoma kommuner där de bildar en majoritet i norr aldrig har genomförts.

Regionala oroligheter har intensifierats sedan valet i april som serber i norra Kosovo bojkottade, vilket lämnade seger i fyra borgmästarskap med serbisk majoritet till kandidater från Kosovos 90 % etniska albanska majoritet.

Efter att de installerades förra veckan trots ett valdeltagande på 3.5 %, beslutade USA, den mest uttalade anhängaren av Kosovos självständighet från Serbien 2008, att avbryta Pristinas deltagande i en militärövning i Nato.

USA:s ambassadör i Serbien Christopher Hill sa på onsdagen att det kan komma ytterligare drag men avböjde att utveckla det.

"Vi vill ha fler framsteg i Kosovo, vi vill ha upprättandet av sammanslutningen av serbiska kommuner, vi vill ha normalisering av åtaganden (utfäst) av båda länderna, inklusive Serbien", sa Hill till reportrar i Belgrad.

Annons

Kosovos media rapporterade på onsdagen att demonstranter utanför ett rådhus i Zvecan, som skiljdes från polska Nato-trupper med en rakknivsbarriär, hade krossat rutor på en polisbil och två bilar som tillhör kosovoalbanska medier.

Norra flampunktstäderna var i stort sett lugna på onsdagen.

Nato-soldater stod också vakt utanför en kommunal hall i Leposavic där dess etniska albanska borgmästare förblev inspärrad efter att ha gått in i den mitt i serbiska protester på måndagen.

"Även om (dessa borgmästare) kan ha blivit lagligt valda, anser vi inte att deras val är legitimt", sade Dragan, en etnisk serb som bor i Leposavic och vägrade att uppge sitt efternamn, på onsdagen.

SERBISKA KRAFTER PÅ GRÄNSEN

Serbiens försvarsminister Milos Vucevic besökte en militärbas i Raska, nära gränsen till Kosovo, och inspekterade soldater med stridsvagnar uppställda bakom sig efter att president Aleksandar Vucic satt landets armé i full stridsberedskap.

Vucevic sa att han ville ha fred och stabilitet "men utan att äventyra vår förmåga att försvara Republiken Serbiens suveränitet och alla dess medborgare" - och anspelade också på Kosovoserber som inte erkänner Kosovos statskap.

USA, Nato och allierade har tillrätta Kosovos regering för att ha skapat spänningar med Serbien och sa att ett kraftfullt införande av borgmästare i etniska serbiska områden undergrävde ansträngningarna att uppnå varaktig fred i regionen.

Kosovos premiärminister Albin Kurti anklagade Belgrad för att iscensätta protester i norr för att destabilisera Kosovo, som säkrade en stat ett decennium efter ett gerillauppror mot det repressiva serbiska styret.

Separat bad Kosovos olympiska myndigheter Internationella olympiska kommittén att öppna disciplinära förfaranden mot den serbiske tennisstjärnan Novak Djokovic, och anklagade honom för att väcka politisk spänning med kommentarer som gjordes vid Franska öppna.

Djokovic skrev "Kosovo är hjärtat av Serbien" på en kameralins i måndags (29 maj), dagen då NATO-trupper och serber skadades i sammandrabbningar i Zvecan, där Djokovics pappa växte upp.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend