Anslut dig till vårt nätverk!

Kosovo

Biden-assistenten uttryckte oro i samtal med Kosovo och Serbiens ledare

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

En senior medhjälpare till USA:s president Joe Biden uttryckte oro över händelser i norra Kosovo i samtal med premiärminister Albin Kurti och Serbiens president Aleksandar Vucic, sade Vita huset på fredagen (2 juni).

En politisk kris som har spiralerat in i våld Kosovos norra har intensifierats sedan etniska albanska borgmästare tillträdde i regionens område med serbisk majoritet, ett drag som ledde till att USA och dess allierade tillrättavisade Pristina. Majoriteten av den serbiska befolkningen hade bojkottat valet i april, vilket gjorde att etniska albaner kunde väljas.

På torsdagen talade Bidens främste biträdande nationella säkerhetsrådgivare, Jon Finer, med Kurti och uppmanade Kosovo "att göra det möjligt för nyvalda borgmästare att utföra sina uppgifter från alternativa platser och att dra tillbaka polisstyrkor från kommunala byggnader", sade Vita huset.

Han välkomnade också "Kurtis vilja att arbeta för villkor för nya val", stod det.

Biden-assistenten talade med Vucic på fredagen och tryckte på för Serbien att "dra tillbaka sina väpnade styrkor stationerade nära gränsen och att sänka deras beredskapsläge, samt att uppmana demonstranter att förbli fredliga i norra Kosovo", enligt USA:s sammanfattning. av samtalet.

I båda samtalen sa Vita huset att Finer uttryckte oro över situationen och drev på för alla parter att minska konflikten. Washington förväntade sig också att båda sidor skulle återuppta en EU-dialog och "att fullt ut implementera normaliseringsavtalet" som nåddes tidigare i år.

I våldsamheter på måndagen skadades 30 fredsbevarare och 52 serber som protesterade mot installationen av etnisk-albanska borgmästare. Våldet fick Nato att meddela att det skulle skicka ytterligare trupper utöver 700 som redan är på väg till Balkanlandet för att förstärka dess 4,000 XNUMX starka uppdrag.

Annons

Smakämnen Serbiens och Kosovos presidenter insisterade på torsdagen (1 juni) att de vill lugna krisen men har visat få tecken på att backa från sina motsatta positioner.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend