Anslut dig till vårt nätverk!

kyrgyzstan

Bakai Bank får Moody's erkännande efter att sanktionerna mot Ryssland efterlevs

DELA MED SIG:

publicerade

on

Medlem av USA:s handelskammare, Bakai Bank, följer sanktionerna mot Ryssland och bedriver ansvarsfulla affärer. Därför finns det inga västerländska anspråk mot den.

US Chamber of Commerce Partner Bakai Bank, från Kirgizistan, visar hur man följer internationella restriktiva åtgärder och gör ärliga affärer mitt i geopolitiska risker

I slutet av maj, internationella kreditvärderingsinstitutet Moody's reviderad dess utsikter för Bakai Banks långfristiga inlåning från "negativ" till "stabil." Vissa analytiker ser detta som en uppmuntran till hela banksektorn i Kirgizistan. Detta är särskilt relevant mot bakgrund av USA:s och Bryssels ökande granskning av centralasiatiska länder angående misstankar om att kringgå sanktioner som ålagts Ryssland för dess krig mot Ukraina.

Kirgizistan är ett litet centralasiatiskt land med en befolkning på drygt 7 miljoner människor. För bara 33 år sedan var det en del av det sovjetiska imperiet. Nu är det självständiga Kirgizistan fångat i det ekonomiska greppet av sina större grannar, Ryssland och Kina, på grund av sitt geografiska läge.

Peking och Moskva är historiskt sett Bishkeks viktigaste ekonomiska partner. År 2022 var upp till 30 % av Kirgizistans arbetsför ålder sysselsatta i Ryssland, vilket genererade 97 % av alla överföringar hem, totalt över 2.5 miljarder dollar. Den ryska importen nådde 33.6 %, exporten 24.9 % och Rysslands andel av direkta utländska investeringar i Kirgizistan var 17.3 %. Naturligtvis påverkar all ekonomisk turbulens i Moskva Bishkek direkt.

Balansera sanktioner och kollaps

Denna situation höll i sig fram till den 22 februari 2023, då Ryssland inledde militära aktioner mot Ukraina. Tusentals sanktioner infördes mot Moskva. Detta påverkade Kirgizistans ekonomi kraftigt, främst genom att avbryta sedan länge etablerade band med dess näst viktigaste partner.

Annons

En fullständig avbrytning av banden med Ryssland skulle innebära minst en allvarlig depression för Kirgizistans ekonomi under de kommande åren. Landets finansiella institutioner ställdes inför tre kritiska frågor: hur man följer befintliga sanktioner, undviker sekundära restriktioner och upprätthåller affärer utan att orsaka en finansiell kollaps och potentiell civil oro.

Det är nu uppenbart att Bakai Bank är en av de kirgiziska banker som bäst har lyckats uppnå denna känsliga balans.

Tidigt i västvärldens sanktionskampanj mot Moskva, noterade Bakai Banks ledning uppriktigt att ett omedelbart avbrott av alla förbindelser med Ryssland skulle vara katastrofalt för landets ekonomi. Icke desto mindre antog banken principen att följa OFAC och rekommendationer från andra internationella institutioner.

Banken drog sig inte tillbaka i skuggorna i jakten på oväntade oväntade vinster eller skapade ytterligare system för att kringgå restriktionerna. Dess ekonomiska intressen tog en baksätet till efterlevnaden av internationell rätt och dess ansvar gentemot långsiktiga partners och insättare. Inte alla finansinstitut i Centralasien agerade på samma sätt, även om de borde ha gjort det. Bakai Banks inställning till affärer under den geopolitiska krisen och aktiva sanktionsregimer skulle kunna tjäna som en föredömlig modell.

Bakai Bank är först med att implementera sanktioner från amerikanska finansministeriet och OFAC 

I sitt uttalande var Bakai Bank en av de första kirgiziska finansorganisationerna som fördömde Rysslands aggression mot Ukraina. Med en beslutsamhet som vissa asiatiska finansinstitut fruktade, bekräftade banken sitt åtagande att följa OFAC och sanktionsrekommendationerna från andra auktoritativa internationella tillsynsorganisationer. Detta inträffade vid en tidpunkt då det fortfarande verkade som att konflikten mellan Ryssland och Ukraina kanske inte utvecklades till ett utdraget krig.

Den 15 september 2022 varnade USA:s finansminister för att utländska banker som ingår avtal med "Mir"-kortoperatören riskerar att stödja Rysslands ansträngningar att kringgå internationella sanktioner. Dessa risker uppstod från den utökade användningen av detta betalningssystem utomlands.

Bakai Bank var den första kirgiziska finansiella organisationen som reagerade på detta amerikanska direktiv, som inaktiverade bankomater och POS-terminaler för det ryska nationella betalsystemkortet, ett viktigt verktyg för Moskvas internationella inflytande. Nästan alla ansvariga finansinstitutioner i Kirgizistan följde detta exempel.

Avancerad teknik upprätthåller sanktioner

Redan från början av sanktionerna sökte många företag sätt att kringgå dessa restriktioner. Även välrenommerade finansinstitut föll ibland offer för dessa försök. För att förhindra detta tog Bakai Bank återigen en proaktiv hållning och blev den första kirgiziska banken 2022 att anta ett av de mest avancerade efterlevnadskontrollsystemen från LexisNexis Risk Solutions.

Dess databaser inkluderar alla sanktionslistor: från FN:s säkerhetsråd och OFAC till Europeiska utrikestjänsten och Storbritanniens finansminister. Enligt företaget innehåller dess lösningar flera gånger mer information än officiellt aviserade restriktiva listor. Automatiserade system för övervakning av efterlevnadskontroll identifierar och analyserar också riskrelaterade mediepublikationer och händelser. Systemets effektivitet understryks av att det används av sju av världens tio främsta banker.

Efter detta började även andra finansiella företag i Kirgizistan använda avancerad teknik för att bekämpa försök till kringgående av sanktioner.

Bakai Bank förhindrar att enskilda personer undviker sanktioner

Mycket kan utläsas om en banks rykte från hur ofta bedragare försöker utnyttja dess namn. Nyligen 2023 dök det upp annonser på Telegram som erbjöd sig att ge ut Bakai Bank-kort till ryska medborgare utan personlig närvaro i Kirgizistan.

Som svar kontaktade banken brottsbekämpning och lanserade en omfattande informationskampanj för att skydda sitt affärsrykte, och förklarade att sådana handlingar bryter mot både internationella mandat, inklusive de från OFAC, och bankens interna policyer. Bankkort kan fortfarande endast erhållas personligen på kontoret, och banken betonar regelbundet omöjligheten att genomföra operationer med Ryssland.

Efterlevnad av sanktioner och samarbete med USA:s handelskammare

Bakai Banks verksamhet under de senaste två och ett halvt åren är ganska talande. Det här är historien om en privat finansiell institution som verkar i ett land som är fångat av två staters press och inflytande. Denna medelstora bank visar, med globala mått mätt, hur man agerar ärligt och öppet mitt i betydande geopolitiska risker, och håller sig till alla internationella sanktioner samtidigt som den förblir ledande inom sitt område.

År 2022 blev det den största skattebetalaren bland kirgiziska banker. År 2023 stärkte man sin position inom de "fyra stora" av landets största finansiella institutioner.

Det är dock viktigt att notera att sanktionerna blir allt strängare. USA och EU övervakar, som tidigare nämnts, i allt högre grad efterlevnaden av sanktionsregimen mot Ryssland, särskilt i den centralasiatiska regionen.

Därför insisterar Bakai Bank, som medlem av den amerikanska handelskammaren, ständigt på att förbättra effektiviteten i samarbetet med amerikanska tillsynsinstitutioner, återigen arbeta för framtiden.

Information från Moody's används av det amerikanska regeringssystemet, som har ett nära samarbete. Våra experter föreslår därför, inte bara med nyckeltal, att Bakai Bank inte kommer att möta problem inom kort.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend