Anslut dig till vårt nätverk!

Aviation / flygbolag

Kommissionen godkänner 39.7 miljoner euro lettiska åtgärder för att rekapitalisera Rigas internationella flygplats

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har godkänt lettiska planer på att bevilja upp till 39.7 miljoner euro för rekapitalisering av det statliga aktiebolaget Riga International Airport (Riga International Airport). Åtgärderna, bestående av ett kapitaltillskott på 35.2 miljoner euro och 4.5 miljoner euro i avstått utdelning för räkenskapsåret 2019, godkändes under det statliga stödet Tillfälligt ramverk. Riga internationella flygplats led avsevärda förluster på grund av coronavirusutbrottet och de resestriktioner som Lettland och andra länder var tvungna att införa för att begränsa spridningen av viruset. Dessa åtgärder, tillsammans med den betydande minskningen av efterfrågan på resor, fortsätter att försämra företagets ekonomiska situation.

Som ett resultat av detta riskerar Riga internationella flygplats för närvarande att inte kunna upprätthålla sin lönsamhet, vilket får allvarliga konsekvenser för Lettlands förbindelser med resten av Europa och tredjeländer. Kommissionen fann att den rekapitaliseringsåtgärd som Lettland anmält är i linje med artikel 107 bi EUF-fördraget och de villkor som anges i den tillfälliga ramen. Kommissionen drog slutsatsen att rekapitaliseringsåtgärderna är nödvändiga, lämpliga och proportionerliga för att avhjälpa en allvarlig störning i medlemsländernas ekonomi: åtgärden syftar till att återställa den finansiella ställningen och likviditeten för Riga internationella flygplats i den exceptionella situation som orsakats av coronavirus-pandemin, samtidigt som de nödvändiga garantierna bibehålls för att begränsa snedvridningen av konkurrensen. På denna grundval godkände kommissionen åtgärden enligt EU:s regler för statligt stöd.

Vice vd Margrethe Vestager, ansvarig för konkurrenspolitiken, sa: "Flygplatser är bland de företag som har drabbats särskilt hårt av coronavirusutbrottet. Med denna åtgärd kommer Lettland att bidra med upp till 39.7 miljoner euro för att stärka Riga International Airports eget kapital och stödja företaget att möta de ekonomiska effekterna av utbrottet. Samtidigt kommer det statliga stödet att komma med strängar för att begränsa otillbörlig snedvridning av konkurrensen. Vi fortsätter att arbeta nära medlemsländerna för att säkerställa att nationella stödåtgärder kan sättas in på ett samordnat och effektivt sätt, i linje med EU:s regler.”

Det fullständiga pressmeddelandet är tillgängligt nätet.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend