Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Det är dags att börja diskutera Kinas inflytande i Lettland

DELA MED SIG:

publicerade

on

Förra veckan dömdes den kända estniska marinforskaren och forskaren vid Tallins tekniska universitet Tarmo Kõuts till fängelse för att ha spionerat för en kinesisk underrättelsetjänst. Han hade tillgång till estnisk och Nato-sekretessbelagd information under ganska lång tid, och under de senaste tre åren fick han 17,000 XNUMX euro för att överlämna denna information till Kina, skriver NRA-journalisten Juris Paiders.

Om du frågar mig är det en skrattretande summa att förråda ditt moderland och hamna bakom galler. Samtidigt är jag ganska säker på att våra egna landsmän skulle vara villiga att dubbelkorsa vårt land till ett ännu lägre pris.

Kõuts fick också hjälp av en kvinna - en tidigare känd golfspelare och ägare till ett konsultföretag. Hon hade rest ganska mycket de senaste åren, även till Kina. Det är möjligt att det var under en av hennes resor till Hongkong som hon rekryterades av kinesiska underrättelsetjänstemän.

Det bör noteras att resor till Kina är det vanligaste sättet att lettier rekryteras för att arbeta för kinesiska underrättelsetjänster. Detta görs vanligtvis enligt samma mönster som sovjetiska chekister använde för att rekrytera naiva västerländska resenärer - den lokala Peking-ambassaden väljer noggrant de potentiella "turisterna" och erbjuder dem att åka på en resa till det "missförstådda" och exotiska himmelriket. Dessa ”turister” ombeds oftast att delta i ett internationellt evenemang, ett forum eller en konferens, där kinesiska underrättelsetjänster sedan väljer de mest lämpliga inflytande agenterna från hela världen.

Dessa ”turister” är sannolikt medlemmar i ett visst yrke - journalister, politiker och forskare. För att bibehålla sekretess kan Peking erbjuda resan till Kina inte till den person det är intresserad av, utan istället till en av deras släktingar, vare sig det är deras make, barn eller föräldrar.

När de återvänder till sitt hemland ber den kinesiska ambassaden ”turisterna” att betala tillbaka den generösa resan med lojalitet. Inledningsvis kan det vara en enkel post i sociala medier som visar Kina i ett positivt ljus. Då kanske en intervju med en lokal media för att prata om det välstånd som bevittnas i Kina. I speciella fall kan du behöva återbetala tjänsten genom att förråda ditt land. Det senare ödet upplevdes av den naiva estniska forskaren Kõuts.

Det här är hur Kina kan rekrytera lojala influensagenter som senare kan användas för att genomföra influensoperationer.

Annons

Lokala journalister ombeds att publicera artiklar som gynnar Kina eller upprätthålla bloggar och sociala mediesidor som förökar samarbete med Peking. I vissa fall bereds propagandaartiklarna med hjälp av ambassaden eller nyhetsbyrån Xinhua, och allt som den rekryterade journalisten är skyldig att göra är att "låna" kineserna hans namn och status. De skarpaste av läsarna har redan märkt att artiklar från Kina har dykt upp i Neatkarīgā Rīta Avīze och Diana, och ibland även i vissa medier för Kreml.

Rekryterade politiker är också skyldiga att bevisa sin lojalitet. Detta görs vanligtvis genom att rösta om frågor som gynnar Peking, eller ibland genom att rapportera om inhemska processer och intriger som äger rum i regeringshallarna. De av er som följer politik vet att de senaste åren har flera lettiska politiker från olika partier besökt Kina, bara för att sedan sprida samarbete med Kina genom att berömma framstegen och den anmärkningsvärda ordning som de bevittnade där.

Jag kommer inte att nämna några namn, men de partier de representerar inkluderar de vanliga misstänkta, dvs Concord, Union of Greenes and Farmers och Lettiska ryska unionen, liksom den pseudo-patriotiska National Alliance. Jag har också personligen sett att bland dessa predikanter av nationella värden finns det också människor som efter deras "resa" till det magnifika Kina är beredda att berömma kommunismens överlägsenhet över de "liberala" värden i Europa.

Och slutligen erbjuds också långsiktigt samarbete med kinesiska underrättelsetjänster till forskare, och detta innebär vanligtvis att dela känslig information. Detta kallas ”vetenskaplig spionage”.

Kõuts-fallet är det första av sitt slag i Estland, och kanske till och med alla de baltiska staterna, när en person har fångats för att inte spionera för Moskva utan Peking. Kanske är detta det första högprofilerade fallet i Baltikum som involverar Kinas inflytande av de många som oundvikligen kommer att komma.

Jag har redan en kandidat för att möta ett liknande öde som Kõuts - istället för att avslöja personens namn kommer jag bara att säga att utmärkta kunskaper om geografi inte garanterar att en person har en bra moralisk kompass.

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend