Anslut dig till vårt nätverk!

Kina

Det är dags att börja diskutera Kinas inflytande i Lettland

publicerade

on

Förra veckan dömdes den kända estniska marinforskaren och forskaren vid Tallins tekniska universitet Tarmo Kõuts till fängelse för att ha spionerat för en kinesisk underrättelsetjänst. Han hade tillgång till estnisk och Nato-sekretessbelagd information under ganska lång tid, och under de senaste tre åren fick han 17,000 XNUMX euro för att överlämna denna information till Kina, skriver NRA-journalisten Juris Paiders.

Om du frågar mig är det en skrattretande summa att förråda ditt moderland och hamna bakom galler. Samtidigt är jag ganska säker på att våra egna landsmän skulle vara villiga att dubbelkorsa vårt land till ett ännu lägre pris.

Kõuts fick också hjälp av en kvinna - en tidigare känd golfspelare och ägare till ett konsultföretag. Hon hade rest ganska mycket de senaste åren, även till Kina. Det är möjligt att det var under en av hennes resor till Hongkong som hon rekryterades av kinesiska underrättelsetjänstemän.

Det bör noteras att resor till Kina är det vanligaste sättet att lettier rekryteras för att arbeta för kinesiska underrättelsetjänster. Detta görs vanligtvis enligt samma mönster som sovjetiska chekister använde för att rekrytera naiva västerländska resenärer - den lokala Peking-ambassaden väljer noggrant de potentiella "turisterna" och erbjuder dem att åka på en resa till det "missförstådda" och exotiska himmelriket. Dessa ”turister” ombeds oftast att delta i ett internationellt evenemang, ett forum eller en konferens, där kinesiska underrättelsetjänster sedan väljer de mest lämpliga inflytande agenterna från hela världen.

Dessa ”turister” är sannolikt medlemmar i ett visst yrke - journalister, politiker och forskare. För att bibehålla sekretess kan Peking erbjuda resan till Kina inte till den person det är intresserad av, utan istället till en av deras släktingar, vare sig det är deras make, barn eller föräldrar.

När de återvänder till sitt hemland ber den kinesiska ambassaden ”turisterna” att betala tillbaka den generösa resan med lojalitet. Inledningsvis kan det vara en enkel post i sociala medier som visar Kina i ett positivt ljus. Då kanske en intervju med en lokal media för att prata om det välstånd som bevittnas i Kina. I speciella fall kan du behöva återbetala tjänsten genom att förråda ditt land. Det senare ödet upplevdes av den naiva estniska forskaren Kõuts.

Det här är hur Kina kan rekrytera lojala influensagenter som senare kan användas för att genomföra influensoperationer.

Lokala journalister ombeds att publicera artiklar som gynnar Kina eller upprätthålla bloggar och sociala mediesidor som förökar samarbete med Peking. I vissa fall bereds propagandaartiklarna med hjälp av ambassaden eller nyhetsbyrån Xinhua, och allt som den rekryterade journalisten är skyldig att göra är att "låna" kineserna hans namn och status. De skarpaste av läsarna har redan märkt att artiklar från Kina har dykt upp i Neatkarīgā Rīta Avīze och Diena, och ibland även i vissa medier för Kreml.

Rekryterade politiker är också skyldiga att bevisa sin lojalitet. Detta görs vanligtvis genom att rösta om frågor som gynnar Peking, eller ibland genom att rapportera om inhemska processer och intriger som äger rum i regeringshallarna. De av er som följer politik vet att de senaste åren har flera lettiska politiker från olika partier besökt Kina, bara för att sedan sprida samarbete med Kina genom att berömma framstegen och den anmärkningsvärda ordning som de bevittnade där.

Jag kommer inte att nämna några namn, men de partier de representerar inkluderar de vanliga misstänkta, dvs Concord, Union of Greenes and Farmers och Lettiska ryska unionen, liksom den pseudo-patriotiska National Alliance. Jag har också personligen sett att bland dessa predikanter av nationella värden finns det också människor som efter deras "resa" till det magnifika Kina är beredda att berömma kommunismens överlägsenhet över de "liberala" värden i Europa.

Och slutligen erbjuds också långsiktigt samarbete med kinesiska underrättelsetjänster till forskare, och detta innebär vanligtvis att dela känslig information. Detta kallas ”vetenskaplig spionage”.

Kõuts-fallet är det första av sitt slag i Estland, och kanske till och med alla de baltiska staterna, när en person har fångats för att inte spionera för Moskva utan Peking. Kanske är detta det första högprofilerade fallet i Baltikum som involverar Kinas inflytande av de många som oundvikligen kommer att komma.

Jag har redan en kandidat för att möta ett liknande öde som Kõuts - istället för att avslöja personens namn kommer jag bara att säga att utmärkta kunskaper om geografi inte garanterar att en person har en bra moralisk kompass.

Kina

Video dödade PLA Star: Tecknade serier och popstjärnor sista utväg för att locka "Baby" soldater

publicerade

on

Det händer men sällan att en totalitär regim accepterar sina misstag offentligt, och det också när hela världens ögon är fixerade på dess minsta steg. Så när den senaste folkräkningen visar en massiv nedgång i födslar över hela Kina, är det anledning att vara orolig. KKP har länge tänt sitt eget horn om framgången med sin One Child-politik som "stabiliserade" deras befolkning till 1.4 miljarder. Men ett stort antal har sin egen malthusiska logik - skriver Henry St George.

Även om det verkar vara kontraintuitivt är en stor befolkning en välsignelse för alla länder, förutsatt att den hanteras ordentligt. Nu har samma allvetande parti tvingats dra tillbaka sina tidigare uttalanden och falska proklamationer och tvingats "liberalisera" sin uppfostringspolitik för att tillåta upp till tre barn per familj. Tyvärr kan inte födelsen ökas med ett knapptryck, och det kan inte heller planeras med fem års mellanrum. Tvång, den centrala motpartens föredragna politik i alla dess utländska och inhemska affärer, har ingen större inverkan på denna aspekt.

KKP: s politik att begränsa fertilitetsgraden för kinesiska kvinnor 1979 ledde till en nedgång från 2.75 1979 till 1.69 2018 och slutligen 1.3, enligt den senaste folkräkningen. För att ett land ska förbli i den "optimala" balanseringszon mellan ungdomar och äldre måste hastigheten vara nära eller lika med 2.1, ett avlägset mål att uppnå på kort sikt, oavsett incitament. KKP ändrade sin policy 2013 när de tillät par, själva ensamstående barn, att få två barn. Denna bisarra begränsning togs bort helt 2016 och nu tillåter politiken upp till tre barn. Detta står i total kontrast till KKP: s omänskliga ansträngningar för att begränsa födelsetalen för uiguriska kvinnor i Xinjiang-regionen. Genom att använda vasektomi och konstgjorda redskap kraftigt har befolkningen i Uighur minskat till den lägsta sedan 1949, vilket inte är annat än folkmord. För att sätta ett nummer på det kan kinesiska preventivmedel minska mellan 2.6 och 4.5 miljoner födelser av uigurer och andra etniska minoriteter i södra Xinjiang inom 20 år, upp till en tredjedel av regionens beräknade minoritetsbefolkning. Redan har officiella födelsetal minskat med 48.7% mellan 2017 och 2019.

Befolkningsminskningen har varit så allvarlig att president Xi Jinping var tvungen att hålla ett katastrofmöte för KKP: s centralkommitté den 01 juni där han försökte uppmuntra mer än ett barns födelse i den kommande 14: e femårsplanen (2021 -25). Formuleringen i konferensen och de politiska besluten pekar dock på ett diktatoriskt sätt att genomföra denna så kallade incitament. "Utbildning och vägledning" kommer att ges för familjevärden och äktenskapsvärden och en nationell "Strategi för befolkningsutveckling" på lång och medellång sikt kommer att genomföras. Denna politik har trängts kraftigt mot Weibo där de vanliga kinesiska medborgarna har avfärdat de stigande kostnaderna för utbildning och levande, stöttat åldrande föräldrar, brist på daghem och alltför långa arbetstider.

Effekten av denna politik har upplevts mest i Folkets befrielsearmé (PLA). Även om det inte har lämnat någon sten oförändrad för att visa upp sin störande potential mot USA och Indien, i termer av en "informerad" och "intelligentiserad" krigsbekämpningspotential, är sanningen att den kämpar för att behålla rekryter av adekvat intellekt och teknisk kompetens. De flesta kinesiska ungdomar med till och med ett utrymme för utrymme för jobbmöjligheter i teknologiföretag håller sig borta från PLA. PLA har varit tvungen att tillgripa filmskapande, producera rapvideor och begära stöd från filmstjärnor för att attrahera och behålla Gen Z-ungdomar i sina led. Till skillnad från de tidigare generationerna av PLA-rekryter, varav de flesta var från bondefamiljer och vana vid svårigheter och följde order utan att ifrågasätta dem, är de nya rekryterna tekniskt kunniga och är de enda med förmåga att driva PLA: s nya militära leksaker, oavsett om de är AI, hypersoniska missiler eller drönare. På grund av betoning på civil-militär fusion har PLA kunnat modernisera sin militär snabbt men har glömt att militären är lika bra som sina soldater och officerare. Desperationen för rekrytering kan bero på det faktum att höjd- och viktnormer har utspädts, professionella psykoterapeuter förs in för att ge dem råd och exo-skelett och drönare används för att säkerställa att trupperna möter minimala svårigheter. Allt detta är utmärkta träningsmetoder för en fredstidsarmé, men sådan "mollycoddling" och försämrade fysiska standarder kommer att leda till en rout under krigstid.

Enbarnspolitiken från 1979 innebär också att mer än 70% av PLA-trupperna kommer från enbarnsfamiljer och detta antal ökar till 80% när det gäller stridsmakter. Även om det är en öppen hemlighet att mer än fyra PLA-soldater dog i Galwan Valley-kollisionen med indiska trupper förra året, har KKP lyckats hålla detta faktum hemligt, medvetet om möjligheterna till sociala och politiska störningar som kan skada dess framgångsrika grepp. om informationsspridning. Till och med de fyra soldaternas död skapade ett enormt uppståndelse på webbplatser för sociala medier i Kina trots att de var starkt censurerade. Bloggare och journalister som argumenterar för motsatsen har antingen fängslats eller försvunnit. Detta är en naturlig reaktion i ett samhälle som har hållits i ett informationsvakuum under de senaste 20 åren och som har matats av myten om sin egen okänslighet och oövervinnlighet. Det sista kriget som Kina utkämpade var 1979 och det också med härdade Mao-era soldater berusade av kommunistisk ideologi. Det moderna kinesiska samhället har inte sett krig eller dess efterverkningar. När deras egna "värdefulla" barn börjar falla kommer klagan att chocka KKP ur makten.

Fortsätt läsa

Kina

Litauen vänder sig mot Kinas aggression

publicerade

on

Det har nyligen blivit känt att Litauen har beslutat att avsluta det ekonomiska och politiska samarbetsformatet '17 +1 'mellan Kina och Central- och Östeuropeiska länder, eftersom det anser att formatet är delande. skriver Juris Paiders.

Den litauiska utrikesministern sa till media: ”Litauen ser sig inte längre som medlem i” 17 +1 ”och kommer inte att delta i någon av formatets aktiviteter. Ur EU-synvinkel är detta ett splittrande format, därför vill jag uppmana alla medlemsstater att sträva efter ett mer effektivt samarbete med Kina som en del av '27 +1 '[formatet]. ”

17 + 1-formatet skapades för att ytterligare samarbeta mellan Kina och 17 europeiska länder - Albanien, Bosnien och Hercegovina, Bulgarien, Tjeckien, Grekland, Kroatien, Estland, Lettland, Litauen, Montenegro, Polen, Rumänien, Serbien, Slovakien, Slovenien, Ungern och Nordmakedonien. Litauen gick med i formatet 2012.

Kritiker av formatet tror att det undergräver EU: s enhet, medan dess anhängare säger att det är ett värdefullt instrument för att upprätthålla förbindelserna med Kina, eftersom Litauen inte har samma förmåga att upprätthålla högnivå bilaterala kontakter med Peking som de större europeiska länderna har . Det är onödigt att lägga till att välfärden för anhängarna av formatet direkt beror på Pekings pengar.

Kinas investeringar i Litauen och den bilaterala handeln är inte särskilt stora, men förra året såg en aldrig tidigare skådad ökning av Kinas lastflöden via litauiska järnvägar.

Litauiska underrättelsetjänster har varnat för att Kina vill öka sitt globala inflytande genom att säkra utländskt ekonomiskt stöd för politiska frågor som är viktiga för Peking. Alla tre baltiska stater har offentligt uttryckt liknande känslor angående Kinas verksamhet i regionen.

I mitten av maj beslutade Europaparlamentet (EP) att inte diskutera investeringsavtalet mellan EU och Kina förrän de sanktioner som införts av Kina mot parlamentsledamöter och forskare kvarstår.

Det litauiska parlamentet antog en resolution som fördömde brott mot mänskligheten i Kina och folkmordet i Uyghur.

Litauen har också uppmanat FN att inleda en utredning om Uyghurs ”återutbildningsläger” i Xinjiang, samt bad Europeiska kommissionen att se över förbindelserna med Kinas kommunistiska ledarskap.

Som svar uttryckte den kinesiska ambassaden att ovannämnda resolution är en ”låggradig politisk charade” som bygger på lögner och felinformation, och anklagar också Litauen för att blanda sig i Kinas interna angelägenheter. Men Kina använder också Litauens marginella medier för att måla sig i ett positivt ljus. Under de följande veckorna kan vi förvänta oss att de återstående baltiska staterna och Polen också kommer att dra sig ur 17 + 1-formatet, vilket utan tvekan kommer att framkalla en negativ reaktion från kinesiska ambassader.

Fortsätt läsa

Kina

TMview-databasen expanderar till den kinesiska marknaden

publicerade

on

Den 19 maj lanserade Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet (EUIPO) och Kinas nationella immaterialrättsmyndighet (CNIPA) officiellt införandet av kinesiska varumärken i TMview. Efter undertecknandet av avtalet om utbyte av IP-information av parterna i september 2020 gjorde intensivt tekniskt samarbete mellan EU och Kinas immaterialrättsliga kontor lanseringen möjlig. Över 32 miljoner registrerade kinesiska varumärken är nu tillgängliga online under TMview one-stop shop.

CNIPA-kommissionär Shen Changyu och EUIPO: s verkställande direktör Christian Archambeau höll ett virtuellt möte för att fira införandet av kinesiska varumärken i TMview.

Archambeau sa: "Utlämningen av kinesiska varumärkesdata i TMview-databasen är en hyllning till det ömsesidigt fördelaktiga samarbetet mellan Kina och Europa i allmänhet, och mer specifikt mellan Kinas nationella immaterialrättsförvaltning och Europeiska unionens immaterialrättsmyndighet.

"Detta är ett välkommet steg framåt i effektiviteten och öppenheten i det globala varumärkesystemet eftersom cirka 28 miljoner kinesiska varumärken nu är tillgängliga för en gratis flerspråkig sökning via internet. Detta kommer att hjälpa kinesiska och europeiska företag, av alla storlek, inklusive små och medelstora företag som i allt högre grad tar itu med globala marknader. "

TMview täcker för närvarande EU och andra regioner över hela världen. Efter införandet av kinesiska registrerade varumärken kommer TMview att öka från över 62 miljoner till mer än 90 miljoner artiklar från 75 IP-kontor. Med andra ord kommer cirka 28 miljoner registrerade varumärken att finnas tillgängliga i den globala TMview-databasen.

Införandet av kinesiska varumärken i TMview var möjligt tack vare stödet från IP-nyckel Kina, ett EU-finansierat projekt som främjar immateriella rättigheter i Kina och samarbetar med lokala myndigheter.

Om TMVIEW

TMview är ett internationellt informationsverktyg som används av IP-gemenskapen för att söka efter varumärken i vissa länder. Tack vare TMview kan företag och utövare konsultera detaljer om ett varumärke som land, varor och / eller tjänster, typ och registreringsdatum.

TMview innehåller varumärkesansökningar och registrerade varumärken från alla EU: s nationella IP-kontor, EUIPO och ett antal internationella partnerkontor utanför EU.

Om EUIPO

Vårt EUIPO är ett decentraliserat EU-organ med säte i Alicante, Spanien. Det hanterar registreringen av Europeiska unionens varumärke (EUTM) och den registrerade gemenskapsformgivningen (RCD), som båda ger skydd för immateriella rättigheter i alla EU-länder. EUIPO genomför också samarbetsaktiviteter med EU: s nationella och regionala immaterialrättsliga kontor.

Fortsätt läsa
Annons

Twitter

Facebook

Annons

trend