Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft på 1.8 miljarder euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 1.8 miljarder euro i anslag under återhämtnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de avgörande investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft. Det kommer att spela en nyckelroll för att göra det möjligt för Lettland att komma starkare ur covid-19-pandemin.

RRF – i hjärtat av NextGenerationEU – kommer att tillhandahålla upp till 672.5 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Den lettiska planen utgör en del av ett aldrig tidigare skådat samordnat EU-svar på covid-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anamma de gröna och digitala övergångarna, för att stärka den ekonomiska och sociala motståndskraften och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionen bedömde Lettlands plan utifrån kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys övervägdes om de investeringar och reformer som anges i Lettlands plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera de utmaningar som identifierats under den europeiska terminen. och stärka dess tillväxtpotential, skapande av arbetstillfällen och ekonomisk och social motståndskraft.

Säkra Lettlands gröna och digitala omställning  

Kommissionens bedömning visar att Lettlands plan ägnar 38 % av dess totala anslag till åtgärder som stöder klimatmålen. Planen lägger särskild tonvikt på hållbar mobilitet, med investeringar för att hjälpa till att se över transportnäten i Riga storstadsregion. Den omfattar åtgärder för att förbättra energieffektiviteten i bostadshus och uppgradering av elnätet. Planen innehåller också åtgärder för klimatanpassning, med satsningar på översvämnings- och brandförebyggande.

Kommissionens bedömning visar att Lettlands plan ägnar 21 % av dess totala anslag till åtgärder som stöder den digitala övergången. I planen ingår satsningar på grundläggande och avancerad digital kompetens och i digitaliseringen av offentlig förvaltning. Det stöder företagens digitala omvandling och kommer att bidra till att skapa en bättre miljö för forskning och innovation genom att underlätta Lettlands deltagande i nätverket av europeiska digitala innovationshubbar. Planen innehåller också åtgärder för att förbättra den digitala infrastrukturen genom utbyggnad av mycket höghastighetsbredband.

Att stärka Lettlands ekonomiska och sociala motståndskraft

Annons

Kommissionen anser att Lettlands plan inkluderar en omfattande uppsättning ömsesidigt förstärkande reformer och investeringar som bidrar till att effektivt ta itu med alla eller en betydande del av de ekonomiska och sociala utmaningar som beskrivs i de landsspecifika rekommendationer som rådet riktade till Lettland under den europeiska terminen i 2019 och 2020. Planen tar upp utmaningar som identifierats inom områdena sjukvård, utbildning och kompetens, social integration, forskning och innovation, bostäder till rimliga priser, offentlig förvaltning och företagsklimat.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: "Europeiska kommissionen har beslutat att godkänna Lettlands återhämtning och motståndskraftsplan, under NextGenerationEU – vår oöverträffade återhämtningsplan. Att säkra Lettlands gröna och digitala omställning kräver investeringar och reformer. Åtgärderna i planen har enorm potential att omvandla Lettland och hjälpa landet att bygga en grön och digital framtid för sina medborgare. Jag är stolt över att NextGenerationEU kommer att hjälpa till att bygga ett bättre liv för lettiska medborgare.”

Planen representerar ett heltäckande och adekvat balanserat svar på Lettlands ekonomiska och sociala situation, och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare som hänvisas till i RRF-förordningen.

Stöd för flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt

Den lettiska planen föreslår projekt i sju europeiska flaggskeppsområden. Det är specifika investeringsprojekt, som tar upp frågor som är gemensamma för alla medlemsländer inom områden som skapar jobb och tillväxt och som behövs för de dubbla övergångarna. Lettland har till exempel föreslagit att ge 95 miljoner euro till digital kompetensutveckling för att förbättra digitala färdigheter med målet att öka andelen personer i åldern 16–74 med minst grundläggande färdigheter till 54 % år 2026.

En ekonomi som fungerar för människor Vicepresident Valdis Dombrovskis sa: "Den lettiska planen för återhämtning och motståndskraft har fått en positiv bedömning av Europeiska kommissionen. Lettland planerar att använda finansieringen för att göra sin ekonomi mer motståndskraftig och för att förbättra letternas livskvalitet och välbefinnande. På kort sikt fokuserar planen på att stödja ekonomisk återhämtning efter covid-19-krisen. Det omfattar stora reformer och investeringar i sjukvården samt åtgärder för att minska ojämlikheten, stärka rättsstatsprincipen och förbättra den regionala infrastrukturen. På lång sikt syftar planen till att göra ekonomin mer konkurrenskraftig med fokus på klimatneutralitet och den digitala omställningen, inklusive investeringar i humankapital för att kompetenshöja och förbättra digital kompetens. Ett fullständigt genomförande av planen kommer att vara avgörande för att uppnå dessa mål."

Bedömningen konstaterar också att ingen av de åtgärder som ingår i planen i betydande grad skadar miljön, i linje med de krav som ställs i RRF-förordningen.

De kontrollsystem som införts av Lettland anses vara tillräckliga för att skydda unionens ekonomiska intressen. Planen ger tillräckliga detaljer om hur nationella myndigheter kommer att förebygga, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: "Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft innehåller en bred uppsättning reformer och investeringar som kommer att göra en verklig skillnad för medborgarnas liv och företagens konkurrenskraft. Planen innehåller viktiga åtgärder för att öka digital kompetens, förbättra uppkopplingen och modernisera den offentliga förvaltningen. Den innehåller också särskilt ambitiösa reformer av högre utbildning och hälso- och sjukvård. Slutligen kommer Riga att dra nytta av stora förbättringar av sitt transportsystem, vilket hjälper till att göra huvudstaden mer miljömässigt hållbar, mer levande för sina invånare och mer attraktiv som investeringsplats.”

Nästa steg

Kommissionen har idag antagit ett förslag till beslut om att ge 1.8 miljarder euro i bidrag till Lettland under RRF. Rådet kommer nu som regel att ha fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag.

Rådets godkännande av planen skulle möjliggöra en utbetalning av 236 miljoner euro till Lettland i förfinansiering. Detta motsvarar 13 % av det totala belopp som Lettland begärt.

Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av milstolparna och målen i återhämtnings- och motståndsplanen, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna. 

Mer information

Frågor och svar: Europeiska kommissionen stöder Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft

Återställnings- och motståndskraft: Frågor och svar

Faktablad om Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft

Förslag till rådets genomförandebeslut om godkännande av utvärderingen av planen för återhämtning och motståndskraft för Lettland

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av planen för återhämtning och motståndskraft för Lettland

Arbetsdokument som åtföljer förslaget till rådets genomförandebeslut

Återhämtnings- och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend