Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

NextGenerationEU: Europeiska kommissionen stöder Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft på 1.8 miljarder euro

DELA MED SIG:

publicerade

on

Vi använder din registrering för att tillhandahålla innehåll på ett sätt du har samtyckt till och för att förbättra vår förståelse av dig. Du kan när som helst avsluta prenumerationen.

Europeiska kommissionen har antagit en positiv bedömning av Lettlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Detta är ett viktigt steg mot att EU betalar ut 1.8 miljarder euro i bidrag enligt återvinnings- och motståndskraftsfaciliteten (RRF). Denna finansiering kommer att stödja genomförandet av de viktiga investerings- och reformåtgärder som beskrivs i Lettlands återhämtnings- och motståndskraftsplan. Det kommer att spela en nyckelroll för att göra det möjligt för Lettland att komma starkare ut ur COVID-19-pandemin.

RRF - i hjärtat av NextGenerationEU - kommer att ge upp till 672.5 miljarder euro (i löpande priser) för att stödja investeringar och reformer i hela EU. Den lettiska planen är en del av ett aldrig tidigare skådat samordnat EU-svar på COVID-19-krisen, för att ta itu med gemensamma europeiska utmaningar genom att anta de gröna och digitala övergångarna, för att stärka den ekonomiska och sociala motståndskraften och sammanhållningen på den inre marknaden.

Kommissionen bedömde Lettlands plan baserat på kriterierna i RRF-förordningen. I kommissionens analys undersöktes huruvida de investeringar och reformer som anges i Lettlands plan stöder de gröna och digitala övergångarna. bidra till att effektivt hantera utmaningar som identifierats under den europeiska terminen, och stärka dess tillväxtpotential, jobbskapande och ekonomiska och sociala motståndskraft.

Säkerställa Lettlands gröna och digitala övergång  

I kommissionens bedömning framgår att Lettlands plan avsätter 38% av dess totala anslag till åtgärder som stöder klimatmålen. Planen lägger särskild vikt vid hållbar rörlighet med investeringar för att hjälpa till med översyn av transportnät i huvudstadsregionen Riga. Den innehåller åtgärder för att förbättra energieffektiviteten i bostadshus och uppgradering av elnätet. Planen innehåller också åtgärder för anpassning till klimatförändringarna, med investeringar i översvämning och brandförebyggande.

I kommissionens bedömning framgår att Lettlands plan avsätter 21% av dess totala anslag till åtgärder som stöder den digitala övergången. Planen inkluderar investeringar i grundläggande och avancerad digital kompetens och digitalisering av offentlig förvaltning. Det stöder den digitala omvandlingen av företag och kommer att bidra till att skapa en bättre miljö för forskning och innovation genom att underlätta Lettlands deltagande i nätverket för europeiska digitala innovationsnav. Planen innehåller också åtgärder för att förbättra digital infrastruktur genom utbyggnad av mycket höghastighets bredband.

Stärker Lettlands ekonomiska och sociala motståndskraft

Annons

Kommissionen anser att Lettlands plan innehåller en omfattande uppsättning ömsesidigt förstärkande reformer och investeringar som bidrar till att effektivt ta itu med alla eller en betydande delmängd av de ekonomiska och sociala utmaningar som anges i de landsspecifika rekommendationer som rådet riktade till Lettland under den europeiska terminen i 2019 och 2020. Planen tar itu med utmaningar som identifierats inom områdena hälso- och sjukvård, utbildning och färdigheter, social integration, forskning och innovation, prisvärda bostäder, offentlig förvaltning och företagsklimat.

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa: ”Europeiska kommissionen har beslutat att stödja Lettlands återhämtnings- och motståndskraftplan under NextGenerationEU - vår aldrig tidigare skådade återhämtningsplan. För att säkra Lettlands gröna och digitala omställning krävs investeringar och reformer. Åtgärderna i planen har enorm potential att omvandla Lettland och hjälpa det att bygga en grön och digital framtid för sina medborgare. Jag är stolt över att NextGenerationEU kommer att hjälpa till att bygga ett bättre liv för lettiska medborgare. ”

Planen representerar ett omfattande och tillräckligt balanserat svar på Lettlands ekonomiska och sociala situation och bidrar därmed på lämpligt sätt till alla sex pelare som nämns i RRF-förordningen.

Stöd för flaggskeppsinvesteringar och reformprojekt

I den lettiska planen föreslås projekt i sju europeiska flaggskeppsområden. Detta är specifika investeringsprojekt som tar upp frågor som är gemensamma för alla medlemsstater inom områden som skapar jobb och tillväxt och som behövs för tvillingövergångarna. Lettland har till exempel föreslagit att tillhandahålla 95 miljoner euro till digital kompetens för att förbättra digital kompetens i syfte att öka andelen människor i åldern 16-74 år med minst grundläggande färdigheter till 54% år 2026.

En ekonomi som fungerar för människor Verkställande vice ordförande Valdis Dombrovskis sa: ”Den lettiska återhämtnings- och motståndskraftsplanen har fått en positiv bedömning av Europeiska kommissionen. Lettland planerar att använda finansieringen för att göra sin ekonomi mer motståndskraftig och förbättra lettisk livskvalitet och välbefinnande. På kort sikt fokuserar planen på att stödja ekonomisk återhämtning efter COVID-19-krisen. Det inkluderar stora reformer och investeringar i hälso- och sjukvård samt åtgärder för att minska ojämlikhet, stärka rättsstatsprincipen och förbättra regional infrastruktur. På lång sikt syftar planen till att göra ekonomin mer konkurrenskraftig med fokus på klimatneutralitet och digital övergång, inklusive investeringar i humankapital för att kvalificera sig och förbättra digital kompetens. Det fullständiga genomförandet av planen är nödvändigt för att uppnå dessa mål. ”

Bedömningen visar också att ingen av de åtgärder som ingår i planen skadar miljön avsevärt, i linje med kraven i RRF-förordningen.

De kontrollsystem som Lettland har infört anses vara tillräckliga för att skydda unionens ekonomiska intressen. Planen ger tillräcklig information om hur nationella myndigheter kommer att förhindra, upptäcka och korrigera fall av intressekonflikter, korruption och bedrägerier i samband med användningen av medel.

Ekonomikommissionär Paolo Gentiloni sa: ”Lettlands återhämtnings- och motståndskraftsplan innehåller en bred uppsättning reformer och investeringar som kommer att göra en verklig skillnad för medborgarnas liv och företagens konkurrenskraft. Planen innehåller viktiga åtgärder för att öka digital kompetens, förbättra anslutningen och modernisera den offentliga förvaltningen. Den innehåller också särskilt ambitiösa reformer av högre utbildning och hälso- och sjukvård. Slutligen kommer Riga att dra nytta av stora förbättringar av sitt transportsystem, vilket kommer att göra huvudstaden mer miljömässigt hållbar, mer levande för invånarna och mer attraktiv som investeringsplats. ”

Nästa steg

Kommissionen har idag antagit ett förslag till beslut om att bevilja 1.8 miljarder euro i bidrag till Lettland enligt RRF. Rådet har nu som regel fyra veckor på sig att anta kommissionens förslag.

Rådets godkännande av planen skulle möjliggöra utbetalning av 236 miljoner euro till Lettland i förfinansiering. Detta motsvarar 13% av det totala belopp som Lettland begär.

Kommissionen kommer att godkänna ytterligare utbetalningar baserat på ett tillfredsställande uppfyllande av milstolparna och målen i planen för återhämtning och motståndskraft, vilket återspeglar framstegen i genomförandet av investeringarna och reformerna. 

Mer

Frågor och svar: Europeiska kommissionen stöder Lettlands plan för återhämtning och motståndskraft

Återställnings- och motståndskraft: Frågor och svar

Faktablad om Lettlands återhämtnings- och motståndskraftsplan

Förslag till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av planen för återhämtning och motståndskraft för Lettland

Bilaga till förslaget till rådets genomförandebeslut om godkännande av bedömningen av planen för återhämtning och motståndskraft för Lettland

Arbetsdokument som åtföljer förslaget till rådets genomförandebeslut

Återhämtnings- och motståndskraft

Förordning om återhämtning och motståndskraft

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

trend