Anslut dig till vårt nätverk!

Europeiska kommissionen

Kommissionen förbättrar transporterna i Lettland med 23 nya elektriska tåg tack vare sammanhållningspolitikens medel

DELA MED SIG:

publicerade

on

En stor ombyggnad av Lettlands järnvägstrafik invigdes med det första av 23 nya elektriska tåg som inledde sin persontrafik i Riga och dess omgivande regionala nät. Medfinansierad av EU:s sammanhållningsfond från programperioden 2014–2020, med totalt 114 miljoner euro, avgick den mycket efterlängtade nya tjänsten från Rigas centralstation i morse med många entusiastiska passagerare.

För att fira projektet har kommissionens vice ordförande Valdis Dombrovskis (avbildad) för en ekonomi som fungerar för folket och kommissionären för handel, tillsammans med den lettiske transportministern Kaspars Briškens, påbörjade invigningsresan.

Vicepresident Dombrovskis sa: "Jag är mycket glad över att EU-finansiering bidrar till en betydande uppgradering av det lettiska kollektivtrafiksystemet så att tusentals passagerare i landet kan dra nytta av det. Den här nya tågtjänsten kommer att förbättra deras dagliga liv och koppla samman människor och platser som aldrig förr. Vi måste fortsätta att arbeta med de lettiska myndigheterna för att se till att alla tillgängliga EU-medel används i rätt tid för att förbättra Lettlands transportinfrastruktur och anslutningsmöjligheter.”.

Kommissionären för sammanhållning och reformer Elisa Ferreira tillade: "Dessa elektriska tåg visar hur sammanhållningspolitiken stöder både den gröna omställningen och de europeiska medborgarnas välbefinnande. EU:s sammanhållningsfonder har inte bara möjliggjort byggandet av dessa tåg utan har också stöttat bredare tåginfrastruktur, såsom stationsplattformar, multimodala transportförbindelser och bättre tillgänglighet för personer med funktionshinder.”

Den förnyade järnvägstjänsten förväntas transportera cirka 15 miljoner människor årligen, över dess regionala rutter. Detta kommer att leda till en avsevärd minskning av luft- och bullerföroreningar, utsläpp av växthusgaser och trafikstockningar i Riga. Det kommer också att minska restiden för invånarna i det omgivande Pieriga.

För mer information om EU-finansierade projekt i Lettland, besök Kohesio och Cohesion Open Data Platform.

Annons

Dela den här artikeln:

EU Reporter publicerar artiklar från en mängd olika externa källor som uttrycker ett brett spektrum av synpunkter. De ståndpunkter som tas i dessa artiklar är inte nödvändigtvis EU Reporters.

Trend